Διεθνή

Επίθεση δέχθηκαν δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

Συναγερμό προκαλεί το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, όπου τα δύο δεξαμενόπλοια «Front Altair» και «Kokuka Courageous» φλέγονται. Το αμερικανικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι τα δύο αμερικανικά δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο δεξαμενόπλοια πετρελαίου έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση.

Ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp, Wu I-fang που είχε ναυλώσει το πλοίο Front Altair είπε ότι μετέφερε 75.000 τόνους μεθανόλης και υπήρχε «η υποψία ότι χτυπήθηκε από τορπίλη». Ωστόσο οι υποψίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Αρχικά, το ιρανικό κανάλι Al Alam TV μετέδωσε ότι πρόκειται για εκρήξεις στα δύο δεξαμενόπλοια που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις πακιστανικές αρχές χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα αίτια των εκρήξεων.

Το Bloomberg μετέδωσε ότι το τάνκερ «Front Altair» φλέγεται, σύμφωνα με αξιωματούχο του λιμανιού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι έχει προκαλέσει την πυρκαγιά.

Το δεύτερο πλοίο είναι το τάνκερ «Kokuka Courageous» που έπλεε από την Σαουδική Αραβία για την Σιγκαπούρη φορτωμένο με μεθανόλη. «Έχει υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα μίας πιθανής επίθεσης», ανέφερε στο Bloomberg η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.

Το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές, μετέδωσε ότι τα δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν αύξηση κατά 4% μετά τις ανησυχίες ότι θα αυξηθεί η ένταση στον Κόλπο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η περιοχή της επίθεσης βρίσκεται κοντά στα Στενά του Ορμούζ όπου περνάει το 1/5 της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το οποίο προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής.

To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ 4 πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

Πηγή: skai.gr

(Επισκέψεις: 748 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend