Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επιστολή του Δήμου Ικαρίας στον υπουργό Μετανάστευσης: Δεν δίνετε καμία χρηματοδότηση για τη στήριξη των ξεριζωμένων

Υπόμνημα προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί καταθέτει ο Δήμος Ικαρίας

Υπόμνημα προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί καταθέτει ο Δήμος Ικαρίας, στο οποίο, αφού αναφέρεται σε γενικότερα προβλήματα του νησιού, σημειώνει για το θέμα του μεταναστευτικού:

«Με την ευκαιρία όμως της επίσκεψης σας στα νησιά μας, καταθέτουμε ένα συνοπτικό υπόμνημα με το βασικότερα προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου σας:

Κύριε υπουργέ, αν και το νησί μας δεν έχει δεχθεί την πίεση που ασκούν σε άλλες νησιωτικές περιοχές οι ανεξέλεγκτες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, η αύξηση των περιστατικών αφίξεων τους στο νησί μας, των δυο τελευταίων μηνών και η εξασφάλιση συνθηκών διαμονής αυτών ως την επιβίβαση για τη μεταφορά  τους στη Σάμο, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Δήμο Ικαρίας και τις υποστελεχωμένες (ανύπαρκτες στο συγκεκριμένο τομέα ) υπηρεσίες του.

Ενδεικτικά από τον Απρίλιο “δεχόμαστε” μηνιαίως περίπου 100 ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των γενικευμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής της Αφρικής, και άλλων περιοχών. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι τελευταίοι “επισκέπτες” μας είναι από τα παλαιστινιακά εδάφη και την Συρία.

Αυτή η εξέλιξη κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ που δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμού του δήμου, δεν υπάρχει καμιά σχετική χρηματοδότηση για αυτές τις έκτακτες ανάγκες που δεν είναι καν αρμοδιότητα του δήμου, και δεν υπάρχει κανένας σχετικός μηχανισμός στο νησί ούτε σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών».

Παράλληλα θυμίζει την πολιτική της ΕΕ στο θεμά του μεταναστευτικού την οποία και καταγγέλλει, αλλά και παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού με τις οποίες ζητούσε να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, να αποδίδεται καθεστώς ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, να χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα κ.ά.

Και συνεχίζει στο υπόμνημά του:

«Ο δήμος μας ταυτόχρονα δεν μένει θεατής στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Με τις ενέργειές μας κάνουμε το αυτονόητο, διασφαλίζουμε πως οι άνθρωποι αυτοί, που έφτασαν στη “πόρτα” μας μέσα από τη φωτιά του πολέμου, θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές έστω ανθρώπινες ανάγκες τους με αξιοπρέπεια και όχι να ζουν στην πείνα, και τα σκουπίδια. Καμία σχέση δεν έχουν οι ενέργειες του δήμου με τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας. Αυτό προϋποθέτει την κάλυψη όλων εκείνων των αναγκών που περιγράφει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ικαρίας.

Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με κάθε δυνατό τρόπο, όπως και να διεκδικούμε την άμεση προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους, ταυτόχρονα όμως διεκδικούμε :

Έκτακτη επιχορήγηση ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε την “Έκτακτη ανάγκη της περίθαλψης” που όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες Αστυνομία, Λιμενικό, περιφέρεια κ.λπ. “Αναθέτουν” στον δήμο ΙκαρίαςΗ επιχορήγηση με τουλάχιστον 25.000 είναι ένα ποσό που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες και να μην επιβαρύνονται δαπάνες του προϋπολογισμού μας που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την δραστηριότητα, όπως η προμήθεια τροφίμων της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων του δήμου.

Πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με νομοθετική ρύθμιση που θα απομπλέκεται από τις τυπικές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στους ΟΤΑ, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι τυπικά και ουσιαστικά αδύνατο να γίνει τέτοια πρόσληψη.

Ενναλακτικά δημιουργία μηχανισμού περίθαλψης σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών, η ανάθεση από την υπηρεσία του υπουργείου σας στον νομό Σάμου, σε εξωτερικό συνεργάτη επιλογής σας».

Σχετικά θέματα

Απόψεις