Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Κακόγουστο θέατρο οι φιέστες της κυβέρνησης

Σε απόδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων καλεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων την κυβέρνηση, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο..

Σε απόδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων καλεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων την κυβέρνηση, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κακόγουστες φιέστες της κυβέρνησης και εξαπάτηση των συνταξιούχων, οι οποίοι περιμένουν από μήνες έως και χρόνια για να πάρουν το πλήρες ποσό της σύνταξης που τους αναλογεί. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ρεσιτάλ υποκριτικής διεκδικούν τα μέλη της Κυβέρνησης που συμμετείχαν στην φιέστα «παρωδία» της περασμένης Παρασκευής για τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων! Μόνο που οι συνταξιούχοι πλέον τους έχουν καταλάβει και δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία. Δεν μπορούν να διανοηθούν να υποφέρουν επί μήνες ή ακόμα χειρότερα, επί σειρά ετών, για να λάβουν την σύνταξη που δικαιούνται και οι Κυβερνώντες να στήνουν… φιέστες πανηγυρίζοντας για τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων που έγιναν «μηδενικές». Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με αίσθημα ευθύνης προς τα 2,6 εκατ. συνταξιούχων και προς τους δεκάδες χιλιάδες που μάταια περιμένουν να λάβουν την σύνταξή τους, παραθέτει αδιάψευστα στοιχεία, που καταρρίπτουν κάθε επικοινωνιακό μηχανισμό της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Fast track συντάξεις: Ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας ότι τον Νοέμβριο έχουν απομείνει μόλις 34.000 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης για να εκκαθαριστούν. «Ξεχνάει» όμως να αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα 27.000 διεθνείς συντάξεις που εδώ και πάνω από ένα έτος, έχουν «εξαφανιστεί» από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Επίσης, υπάρχουν άλλες 9.360 ανελαστικές συντάξεις που επίσης δεν προσμετρώνται στο τελικό αποτέλεσμα. Συμπέρασμα είναι ότι οι τελικές εκκρεμότητες μέσω της fast track διαδικασίας, ανέρχονται σε 70.360 αιτήσεις.
  • Fast track συντάξεις Νο 2: Το χειρότερο με τις συντάξεις εξπρές που εκδίδει εδώ και μήνες ο ΕΦΚΑ, είναι τα λάθη που παράγονται μέσω αυτής της διαδικασίας. Οι πληροφορίες του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι ανέρχονται στα επίπεδα του 30% οι λανθασμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Μάλιστα, το Δίκτυο έχει φροντίσει να δώσει στην δημοσιότητα και χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου απουσιάζει ο υπολογισμός της διαδοχικής ασφάλισης, των πλασματικών ετών,  ακόμα και των ετών που έχουν αναγνωριστεί με καταβολή χρημάτων,  όπως είναι η στρατιωτική θητεία. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται διαφορές εκατοντάδων ευρώ στην τελική κύρια σύνταξη που απονέμεται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα  μεγαλύτερο, από την στιγμή που ο ΕΦΚΑ δεν αναφέρει καθόλου το χρονικό διάστημα της αναμονής που θα πρέπει να τύχουν οι δύσμοιροι συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με 400 ή 500 ευρώ το μήνα λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε. Προσοχή, ενημερώνουμε τους νέους συνταξιούχους: αν στην απόφαση της σύνταξης αναφέρεται ότι «η απόφαση θα αναθεωρηθεί», αυτό σημαίνει ότι ο e-ΕΦΚΑ είναι ενήμερος για τις παραλείψεις οι οποίες έχουν προκύψει. Αν όμως δεν αναφέρει τίποτα, παρά μόνο αν διαφωνούν να καταθέσουν ένσταση, σε αυτή την περίπτωση οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε δικαστικές περιπέτειες. Ποιός άραγε ευθύνεται για όλα αυτά; Έχει ξεχάσει η πολιτική ηγεσία, ότι η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να δίνει εντολή ώστε να βγαίνουν αποφάσεις κατά το δοκούν!
  • Συντάξεις δημοσίου τομέα: Αναφέρθηκε στην «φιέστα» ότι ειδικά οι συντάξεις στο δημόσιο έχουν υποχωρήσει στις 4.000 όταν ήταν περίπου 20.000 πριν από μερικούς μήνες. Αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το ΕΝΔΙΣΥ, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διαγράψουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης! Έτσι επιτεύχθηκε μειωμένος αριθμός εκκρεμοτήτων, ενώ όμως το πρόβλημα παραμένει άλυτο για τους δικαιούχους.
  • Συντάξεις ιδιωτικού τομέα – διαδοχική ασφάλιση: Αληθεύει ότι από την κεντρική υπηρεσία, φαίνονται οι αιτήσεις ότι είναι κλειστές οίκοθεν; Πώς θα ανακτηθούν οι αιτήσεις που έχουν χαθεί; Έχετε καταλάβει τι έχετε κάνει; Και οι συνταξιούχοι περιμένουν μάταια να λάβουν την σύνταξή τους. Μια σύνταξη, που λόγω διαδοχικής ασφάλισης, εξαφανίστηκε από το σύστημα. Μαγεία!
  • Παράλληλη ασφάλιση: Ποιος είπε ότι η παράλληλη ασφάλιση δεν συγκαταλέγεται στις εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ; Περίπου 80.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι που περιμένουν ακόμα και από τον Μάιο του 2016 να λάβουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται. Αλλά αυτά δεν αναφέρονται στις… φιέστες, έτσι δεν είναι κύριε Χατζηδάκη; Μόνο που ο Εισαγγελέας έχει ήδη λάβει γνώση του θέματος και οι διοικούντες του ΕΦΚΑ, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και παραδέχτηκαν την ύπαρξη προβλήματος.
  • Επικουρικές συντάξεις – εφάπαξ: Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Δίκτυο, δείχνουν εκκρεμότητες που φτάνουν τις 125.000 για την επικουρική σύνταξη και τις 55.000 για τα εφάπαξ. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που αναμένουν έως και επτά έτη για να λάβουν την σύνταξη που δικαιούνται. Αλλά βέβαια, με την fast track διαδικασία θα λυθεί τους επόμενους μήνες και αυτό το πρόβλημα. Τώρα, αν οι συνταξιούχοι θα περιμένουν να λάβουν 300 ευρώ επικουρική σύνταξη και λάβουν τα μισά, ουδείς νοιάζεται…
  • Ψηφιοποίηση Χρόνου Ασφάλισης: Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, παραδέχτηκε στην «φιέστα» παρωδία, ότι ένα από τα εμβληματικά έργα που θα πραγματοποιηθούν το  επόμενο διάστημα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι και η Ψηφιοποίηση του Ασφαλιστικού Χρόνου για το σύνολο των ασφαλισμένων. Εδώ προκύπτει ένα πολύ απλό ερώτημα: Με ποιους χρόνους ασφάλισης απονέμονται έως τώρα, δια της ψηφιακής οδού, οι fast track συντάξεις; Με ελλιπείς χρόνους; Άρα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παράγονται λάθος συνταξιοδοτικές αποφάσεις, που οδηγούν σε μικρότερα ποσά σύνταξης. Συγχαρητήρια κύριε Μητσοτάκη και κύριε Χατζηδάκη! Για να απονείμετε «φύρδην μίγδην» τις κύριες συντάξεις, πετύχατε την φτωχοποίηση για χρόνια των συνταξιούχων, που θα υποχρεωθούν να ζήσουν με αισθητά μικρότερα ποσά. Τεράστια επιτυχία.

Από όλα τα ανωτέρω, προκύπτει ότι οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 330.360 για απονομή πάσης φύσεως συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πολλά συγχαρητήρια και πάλι κύριε Χατζηδάκη και κύριε Μητσοτάκη. Καταφέρατε να κοροϊδέψετε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Όχι όμως το ΕΝΔΙΣΥ.

Ζητάμε εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν προσλήψεις έμπειρου προσωπικού στον ΕΦΚΑ. Οι 683 συμβασιούχοι που εκδιώχθηκαν άδικα προ διετίας, αν εργάζονταν στον Φορέα, θα είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα.

Ζητάμε εφαρμογή όλων των λογισμικών που ο ΕΦΚΑ εδώ και έξι χρόνια δεν μπορεί να θέσει σε λειτουργία. Λογισμικά που θα ξεμπλοκάρουν τις απονομές των συντάξεων και θα καταβάλλουν τις προσαυξήσεις για την παράλληλη ασφάλιση.

Ζητάμε άμεση ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου. Επιτέλους σταματήστε στον ΕΦΚΑ να βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ψηφιοποιήστε τον ασφαλιστικό χρόνο και στην συνέχεια θα πετύχετε επιτάχυνση στην απονομή της διαδικασίας. Με σωστές συντάξεις και όχι με συνταξιούχους να αγωνίζονται να βρουν το δίκιο τους, για να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Το κυριότερο όμως, ζητάμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κακόγουστο θέατρο. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα, οι συντάξεις δεν απονέμονται. Απλώς οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται.

Επιτέλους σεβαστείτε τους!

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις