Διεθνή

Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος χαστούκισαν έναν στρατιωτικό. Μαντέψτε: ποιος είναι ακόμα στη φυλακή;

του Edo Konrad*

Λίγα λεπτά πριν αποδεχτεί και υπογράψει ο στρατοδίκης την συμφωνία ενοχής από την Άχεντ  Ταμίμι, την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι αναπάντεχο συνέβη μέσα στο Ισραηλινό στρατοδικείο των φυλακών Όφερ. Μια Ισραηλινή Εβραία ακτιβίστρια πήδηξε από τα πίσω έδρανα, πλησίασε τον στρατιωτικό εισαγγελέα, τον χαστούκισε στο πρόσωπο και του φώναξε: «Ποιός είσαι εσύ για να την κρίνεις;»

Αν υπήρξε ποτέ απτό παράδειγμα των έντονων ανισοτήτων στους τρόπους με τους οποίους το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ αντιμετωπίζει τους πολίτες του έναντι των Παλαιστινίων, ήταν αυτό που παρουσιάστηκε εκείνοι το βράδυ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, στο στρατοδικείο των φυλακών Όφερ.

Η Άχεντ, η 17χρονη Παλαιστίνια από το Νάμπι Σάλεχ, η οποία συνελήφθη από τους Ισραηλινούς επειδή χαστούκισε στο πρόσωπο έναν από τους στρατιώτες, στα τέλη του περασμένου χρόνου, είχε περάσει ήδη τρεις μήνες στη φυλακή – επανειλημμένα οι στρατοδίκες αρνήθηκαν να την αποφυλακίσουν με εγγύηση, γιατί έκριναν ότι ήταν επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια.

Οι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι ένα Εβραίος πολίτης του Ισραήλ θα είχε απελευθερωθεί μέσα σε λίγες μέρες και ένας ισραηλινός ανήλικος μέσα σε λίγες ώρες.

Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σωστοί.

Ηταν προς το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας για την Ναριμάσν Ταμίμι, τη μητέρα της Άχεντ, που είχε συλληφθεί μαζί της, όταν η Ισραηλινή ακτιβίστρια Γιαφάτ Ντόρον, σηκώθηκε και χαστούκισε τον ένστολο εισαγγελέα – έναν στρατιωτικό – όπως ακριβώς είχε κάνει και η Άχεντ.

Η Ντόρον συνελήφθη γρήγορα – γρήγορα.

Την επόμενη μέρα, η αστυνομία οδήγησε την Ντόρον ενώπιον δικαστή σε πολιτικό δικαστήριο και ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση για άλλες πέντε μέρες, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την έρευνα.

Η Ντόρον, η οποία επέμενε να εκπροσωπήσει μόνη της τον εαυτό της, είπε στον δικαστή ότι δεν ήταν αντίθετη στην παραμονή της στη φυλακή και ότι στην πραγματικότητα συμφωνεί με την Αστυνομία. «Όποιος δεν ευθυγραμμίζεται με το καθεστώς του απαρτχάιντ ή τολμάει να σκέπτεται με ανεξάρτητο τρόπο αποτελεί πράγματι, απειλή για την αστυνομία», δήλωσε στο δικαστήριο.

Ο δικαστής διαφώνησε και έδωσε εντολή να απελευθερωθεί η Ντόρον.

Η αστυνομία ζήτησε χρόνο για να ασκήσει έφεση για την απόφαση της απελευθέρωσης της Ντόρον και έτσι πέρασε άλλη μια νύχτα στη φυλακή. Την επόμενη μέρα η Ντόρον παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, όπου επανέλαβε ότι δεν αντιτάσσεται στο αίτημα της Αστυνομίας να τη φυλακίσει. «Πέρα από αυτό», πρόσθεσε, «δεν είμαι πρόθυμη να παίξω μαζί σας το παιχνίδι της Δημοκρατίας μόνο για Εβραίους. Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε».

Και πάλι, παρά τη σύσταση της Αστυνομίας — και παρά την προθυμία της Ντόρον να πληρώσει το τίμημα για την πράξη της — ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή της.

Για την Ντόρον, η απόφαση να χαστουκίσει τον στρατιωτικό εισαγγελέα ήταν πρωτίστως πράξη αλληλεγγύης. «Η Ναριμάν είναι μία από τις καλύτερες φίλες μου», δήλωσε τηλεφωνικά στο +972 Magazine λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή της. «Είναι μια από τους πιο γενναίους ανθρώπους που γνωρίζω. Για μένα, συμβολίζει την ταλαιπωρία και την αδικία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κάτω από αυτό το καθεστώς. Το έκανα αυτό για να δείξω ότι την υποστηρίζω.»

Η Ναριμάν Ταμίμι πριν από την ακρόασή της στο στρατοδικείο της Όφερ κοντά στην πόλη της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, 17 Ιανουαρίου 2018. (Oren Ziv / Activestills.org)

Η Ντόρον θέλησε επίσης να δείξει ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι που διαπράττουν το ίδιο έγκλημα αντιμετωπίζουν ριζικά διαφορετικές συνέπειες.

«Είναι τρελό ότι μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο και να κυκλοφορώ ελεύθερη μετά από δύο μέρες», είπε. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη Ναμπί Σαλέχ που βρίσκονται στη φυλακή, επειδή αποφάσισαν να δράσουν.»

Επιπρόσθετα ο παραλογισμός αυτός παίρνει διαστάσεις από το γεγονός ότι το χαστούκι της Ντόρον δόθηκε μέσα στη Δυτική Όχθη, όπου  η ισραηλινή στρατιωτική νομοθεσία είναι κυρίαρχη. Αν ένας Παλαιστίνιος είχε χτυπήσει, την ίδια στιγμή με την Ντόρον,  το άλλο μάγουλο του εισαγγελέα, θα είχε συλληφθεί από το στρατό και θα είχε οδηγηθεί στο στρατοδικείο, όπου η εγγύηση είναι μια σπανιότητα και η προφυλάκιση ο κανόνας.

Όμως η Ντόρουν είναι μια Εβραία Ισραηλινή, πολίτης του Ισραήλ, και παρά το γεγονός ότι χαστούκισε έναν στρατιώτη σε μια περιοχή που ισχύει ο στρατιωτικός νόμος – και μάλιστα μέσα στο στρατοδικείο – μεταφέρθηκε σε ισραηλινό πολιτικό δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερη.

*Το κείμενο είναι του Edo Konrad, και δημοσιεύθηκε στο +972 Magazine στις 25 Μάρτη 2018. Για την αντιγραφή και τα λάθη στη μετάφραση Ανδρέας Δενεζάκης.

 

Δυο λόγια για την υπόθεση Άχεντ Ταμίμι

Η 17χρονη Άχεντ Ταμίμι, από το χωριό Ναμπί Σαλέχ, στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επιχείρησε, μαζί με την μητέρα της Ναριμάν και την ξαδέλφη της Νούρ, να διώξει δυο ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες από την μικρή αυλή του σπιτιού τους. Στην προσπάθειά της αυτή χτύπησε και χαστούκισε τον έναν στρατιώτη.

 Οι τρεις γυναίκες συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Δικάστηκαν στο Στρατοδικείο των φυλακών Όφερ κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, με βάση εικόνες που καταγράφηκαν σε ένα βίντεο.

Η Άχεντ κατηγορήθηκε για την επίθεση στον Ισραηλινό στρατιώτη, την παρακώλυση του έργου του και υποκίνηση σε στάση. Στη συνέχεια προστέθηκαν, από φωτογραφίες που είχε σηκώσει η μητέρα της στο Facebook και άλλες κατηγορίες για ρίψη πέτρας κλπ.  Η Άχεντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών.

Η μητέρα της, Ναριμάν Ταμίμι, η οποία συνελήφθη αρκετές ώρες μετά την κόρη της, κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε πράξεις βίας μέσω του διαδικτύου, και καταδικάστηκε κι αυτή σε 8 μήνες φυλάκιση.

Η ξαδέλφη της, Νουρ, καταδικάστηκε για τη συμμετοχή της σε ποινή φυλάκισης ίση με το χρόνο της προφυλάκισής της, δηλαδή τρεις μήνες.

Το «ενοχοποιητικό» βίντεο

Η ‘Αχεντ έχει γίνει πλέον διεθνές σύμβολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

(Επισκέψεις: 95 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend