Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνοτουρκικά: Ο Στόλτενμπεργκ διαφημίζει τον ΝΑΤΟϊκό «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης»

Την λογική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακολουθεί για μια ακόμη φορά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, σε..

Την λογική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακολουθεί για μια ακόμη φορά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περίοδο «LE POINT». Διαφημίζει παράλληλα τον «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» που έχει στηθεί στην λυκοσυμμαχία από την προηγούμενη ελληνοτουρκική κρίση του 2020 για την διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, ο οποίος θα μπορούσε να «σπρώξει» τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στην περιοχή, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία», σπεύδει να δηλώσει ο Γένς Στόλτενμπερκγ, επαναλαμβάνοντας θέσεις που έχουν ρίξει νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας. Ο γγ του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στον «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» που δημιουργήθηκε από την λυκοσυμμαχία, τον οποίο, όπως είπε «χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων». «Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», ισχυρίζεται με νόημα ο Στόλτενμπεργκ…

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θέλουν την Τουρκία σημείο αναφοράς στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο δεν περνάει απαρατήρητο το άρθρο στο «Bloomberg» του πρώην διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, στο οποίο αναφέρει ότι «κανείς δεν θέλει μία κατάσταση με την οποία η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά» επαινώντας το ρόλο και τη συμβολή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ σε μια σειρά μέτωπα από το Αφγανιστάν και τη Μ. Ανατολή ως την Αν. Μεσόγειο και τη Λιβύη και συστήνοντας ένταση των προσπαθειών για να αρθούν οι ενστάσεις της στην διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας και να διατηρηθούν στενές σχέσεις.

Δικαιολογώντας κι αυτός τις «ανησυχίες της Τουρκίας» για την «ασφάλειά της» και επισημαίνοντας πως «το Βαλκανικό έθνος της Μακεδονίας» έπρεπε να περιμένει δέκα χρόνια για να ενταχθεί η Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ λόγω του ελληνικού βέτο, αναφέρεται στην «αμοιβαία δυσαρέσκεια» μεταξύ της Αγκύρας και των Βρυξελλών που αφορά την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, αλλά και τις «συνεχιζόμενες διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο», όπως βαφτίζει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο «δια ταύτα» καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «ως το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ» έχουν «πλήρη ευθύνη» για «να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός», όχι «απλά κόβοντάς τον», αλλά – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά -αξιοποιώντας «κίνητρα που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, ένταση των παζαριών αναμένεται να πυροδοτήσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη. Σύμφωνα με διαρροές, στις Βρυξέλλες εξετάζεται προσχέδιο κειμένου Συμπερασμάτων που θα αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις