Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνοτουρκικά: Διαπραγμάτευση – πακέτο ζητάει ο Τσαβούσογλου μετά τη… «θετική ατμόσφαιρα»

Η «θετική ατμόσφαιρα» του τελευταίου διαστήματος πρέπει να οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση – πακέτο για το σύνολο των τουρκικών αξιώσεων,..

Η «θετική ατμόσφαιρα» του τελευταίου διαστήματος πρέπει να οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση – πακέτο για το σύνολο των τουρκικών αξιώσεων, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας ότι οι διεργασίες αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής -που αναθερμάνθηκαν- αποτελούν απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα. 

Μλώντας σήμερα στο τηλεοπτικού κάνάλι «A Haber», υπογράμμισε ότι η «θετική ατμόσφαιρα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρέπει να οδηγήσει σε μια «διαβούλευση πακέτο», προκειμένου να μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα: «Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις που έχω αναφερθεί και πριν. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί πρέπει να πάμε όλα τα θέματα. Όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα. Πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε διαβούλευση για κάθε θέμα χωριστά; Kατά την άποψη μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον «Σκάι», επιμένοντας ότι «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας συγκλίνουν με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδος», και αναγνωρίζοντας ότι έγιναν βήματα από πλευράς Άγκυρας μετά τους σεισμούς, χαρακτήρισε «υποχρέωση» της ελληνικής κυβέρνησης, υπό αυτές τις συνθήκες, «να προσέλθει σε έντιμη συζήτηση».

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, καλλιεργώντας το έδαφος για διευθετήσεις με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα στο Αιγαίο έλεγε ότι «υπάρχει πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να αξιοποιηθεί (…) μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση απέναντι στον φόβο του πολιτικού κόστους και εάν εξασφαλισθεί ένας δομημένος διάλογος με σαφείς κόκκινες γραμμές και σαφή στόχο», θέτοντας ως «κόκκινες γραμμές» την… εδαφική ακεραιότητα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μας ορθά ώστε να υποστηρίξουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ο στόχος μας είναι απολύτως σαφής: η προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ»… Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις