Διεθνή

Εκουαδόρ: Στρατιωτικός νόμος εν μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – στρατιωτικού νόμου κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης το Εκουαδόρ ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρός του, Λενίν Μορένο, επιχειρώντας να καταστείλει τις λαϊκές διαδηλώσεις που διευρύνονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του, ιδιαίτερα με αφορμή τον υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων.

Οι αυξήσεις, που συμπαρασύρουν και τις τιμές σε όλα τα προϊόντα, προέκυψαν από την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη οι οποίες ίσχυαν επί 40 χρόνια στη χώρα και ενισχύθηκαν την περίοδο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα (στην κυβέρνηση του οποίου αντιπρόεδρος ήταν ο Μορένο, που στη συνέχεια διαφώνησαν). Η κατάργηση αυτή περιλαμβανόταν στις προϋποθέσεις, μαζί με ιδιωτικοποιήσεις, για την υπογραφή σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Πρώτα στο μέτρο που πήγε το γαλόνι ντίζελ (3,7 λίτρα) στα 2,30 δολάρια (από 1,03) αντέδρασαν τα συνδικάτα στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς με απεργία την Πέμπτη, η οποία παρέλυσε όλη τη χώρα, ενώ και άλλα συνδικάτα εργαζομένων προετοιμάζουν απεργίες και καλούν σε γενική πανεθνική απεργία.

Ο πρόεδρος Μορένο, που είναι στην εξουσία από το Μάη του 2017, απείλησε και προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει να «επικρατήσει το χάος» από τους διαδηλωτές. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει παρουσία του στρατού στο δρόμο, που μπορεί με βάση το σύνταγμα να κρατήσει 60 και παραπάνω μέρες, «αιτιολογήθηκε» από τα 199 μπλόκα στην κυκλοφορία και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κίτο και άλλες πόλεις, όπου τραυματίστηκαν 14 διαδηλωτές και συνελήφθησαν 19.

Το ΚΚ Εκουαδόρ, με τα στελέχη και τα μέλη του, καλεί σε γενίκευση του αγώνα, για να μην περάσει το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει αυξήσεις στα καύσιμα, περικοπές, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δηλώνει ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί μια μεγάλη γενική απεργία με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 172 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend