Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκβιασμός, Τρομοκρατία και Φόβος έβγαλαν αυτοδύναμη κυβέρνηση Ερντογάν

Πρώτη εκτίμηση του εκλογικού απότελέσματος στην Τουρκία

  Η τρομοκρατία, ο εκβιασμός, η αυταρχικότητα και η βία, έδωσαν τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής 1 Νοέμβρη, στο..

 

Η τρομοκρατία, ο εκβιασμός, η αυταρχικότητα και η βία, έδωσαν τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής 1 Νοέμβρη, στο Κόμμα του Ερντογάν. Ο φόβος και οι αιματηρές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, στις κούρδικες περιοχές, οι φονικές επιθέσεις στις συγκεντρώσεις του HDP στο Σουρούτς και στην Αγκυρα και η φίμωση των μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, αποτέλεσαν τις κορυφαίες εκλογικές επιλογές του κυβερνώντος Κόμματος. Το Ισλαμιστικό Κόμμα AKP (Adalet ve Kalkinma Partisi) – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον Αχμέτ Νταβούτογλου εξασφάλισε το 49,48% των ψήφων και 317 έδρες στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, σε σύνολο 550 εδρών επανακτώντας την Αυτοδυναμία που είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιούνης, πριν από πέντε μήνες.

ΣΗΜΑ AK PARTIAKP (Adalet ve Kalkinma Partisi)
– Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Ο συνιδρυτής του AKP και σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε:

— Να κερδίσει ψήφους ακροδεξιών που είχαν στηρίξει το εθνικιστικό MHP

— Να μειώσει κατά 1 περίπου εκατομμύριο ψηφοφόρους τη δύναμη του HDP υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, προκαλώντας ένοπλες συμπλοκές με τους μαχητές του PKK, και εκφοβίζοντας θρησκευόμενους Κούρδους με εμφύλια σύρραξη

— Να συγκρατήσει έναν αριθμό αλεβιτών ψηφοφόρων, που παρά τις διαφορές τους με το ισλαμιστικό Κόμμα και την καχυποψία τους στο AKP, δεν εμπιστεύονται καθόλου τους κεμαλιστές και το κοσμικό κράτος που τους έχει μετατρέψει σε πολιτιστικά σωματεία. (Αντίστροφα και για άλλους λόγους μια άλλη μερίδα αλεβιτών ακολουθούν τους κεμαλιστές εκτιμώντας ότι το κοσμικό κράτος είναι, γι’ αυτούς, λιγότερο επικίνδυνο από τους ισλαμιστές)

— Να κρατήσει καθηλωμένο το ποσοστό του Κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού – του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο 25,31% (από 24,95%)

Το AKP δεν κατάφερε όμως να αναδείξει 330 βουλευτές (τα 3/5 από τους 550) που απαιτούνται για να προχωρήσει ο Ερντογάν στην αναθεώρηση του Συντάγματος – του λείπουν 13 βουλευτές, ώστε να συγκεντρώσει στο πρόσωπο του Προέδρου – στον εαυτό του δηλαδή — υπερεξουσίες στα πρότυπα της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του AKP Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» και «Ο Αλλάχ να έχει καλά όλα τα αδέλφια μας που συνέβαλαν σε αυτό το θρίαμβο. Θεού θέλοντος θα προχωρήσουμε μαζί προς πολλούς στόχους. Σήμερα είναι μέρα τόσο θριάμβου όσο και μετριοφροσύνης».

Το AKP έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του τουρκικού κεφαλαίου και του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. που εκφράστηκε με την επίσκεψη, κατά την προεκλογική περίοδο, στην Τουρκία της Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο η κυβέρνηση Νταβούτογλου και ο Ερντογάν αναμένεται να σκληρύνει την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, να κλιμακωθεί η επιθετική στάση της απέναντι στους Κούρδους της Ροζάβα, στην Κύπρο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Πιθανότατα θα επιχειρήσει ο Ερντογάν να λύσει τους λογαριασμούς του με τους αντιπάλους του, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, χτυπώντας τα υπόλοιπα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ηδη ξεκίνησε το κυνήγι των οπαδών του πρώην συμμάχου του και «Πνευματικού του πατέρα», Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλεν. Με αφορμή τους ισλαμοφασίστες του ISIS και τα κύματα των προσφύγων θα αυξηθούν η πίεση και οι απαιτήσεις απέναντι στους Αμερικανούς και την ΕΕ ζητώντας οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα στην προσπάθειά του να ενισχύσει την παρουσία και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

ΣΗΜΑ CHPCHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
– Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού

Το Κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού – του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στη δεύτερη θέση, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του και να πείσει ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση για το μεγάλο τούρκικο κεφάλαιο παραμένοντας καθηλωμένο στο 25,31% (από 24,95%), εξασφαλίζοντας δυο μόνο έδρες παραπάνω (134 από 132 έδρες) από τις εκλογές του Ιούνη.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «παρόλο που το κόμμα του έχει αυξήσει ελαφρώς τα ποσοστά του δεν αισθάνεται ότι πέτυχε». Σημείωσε ότι οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν κάτω από έκτακτες συνθήκες και ότι είναι αυξημένες οι ευθύνες του CHP επειδή τα άλλα δύο κόμματα τις αντιπολίτευσης έχασαν από τα ποσοστά τους.

ΣΗΜΑ MHPMHP (Milliyetçi Hareket Partisi)
– Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχασε το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του (από το 16,29% του Ιούνη στο 11,90% — έχασε 1.828.971 ψηφοφόρους) και πήρε 40 έδρες από τις 80 έδρες που είχε τον Ιούνη. Ο Μπαχτσελί αντιμετωπίζει την έντονη κριτική και αμφισβήτηση στελεχών του Κόμματός του που τον κατηγορούν ότι δεν συνεργάστηκε με κανένα από την αντιπολίτευση και αρνήθηκε την ίδρυση αντιπολιτευτικού μπλοκ, στο οποίο τον καλούσε το CHP, με τη συμμετοχή του HDP, ή τη συμμετοχή του σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με το AKP.

«Εγώ θα συνεχίσω, αν κανείς έχει αντίθετη άποψη να το πει. Δεν θα αφήσω αυτή την υπόθεση στην τύχη. Μόνο η πολιτική βούληση των εθνικιστών νέων θα με διώξει, διαφορετικά δεν λυγίζω» δήλωσε ο Μπαχτσελί, ο ηγέτης των γκρίζων λύκων.

ΣΗΜΑ HDPHDP (Halklarin Demokratik Partisi)
– Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών

Το αριστερό σοσιαλδημοκρατικό HDP (φιλοκουρδικό κόμμα) έχασε 914.381 ψηφοφόρους και 2,37% της δύναμής του (11,90% από 13,12% ), αλλά αντιστάθηκε στην τεράστια πίεση που δέχτηκε και πέρασε το όριο του 10%. Ηρθε πρώτο σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες και λόγω του εκλογικού νόμου, κατέκτησε 59 έδρες (19 περισσότερες από το MHP) και έτσι θεωρείται τρίτο σε δύναμη Κόμμα στη Βουλή, παρόλο που είναι τέταρτο σε ψήφους.

Το HDP, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και τον πόλεμο που δέχτηκε κατάφερε να σταθεροποιηθεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς σχολίασε τα εκλογικά αποτελέσματα ως εξής:

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». «Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» και τόνισε πως το HDP «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες… μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

Komünist_Parti_logoKP (Komünist Parti)
Κομμουνιστικό Κόμμα – Τουρκίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία KP, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες κατέγραψε μια σημαντική και αξιοπρόσεκτη άνοδο, αυξάνοντας τις ψήφους του από 13.780 του Ιούνη σε 53.970 (από 0,03% σε 0,11%) πλησιάζοντας τα ποσοστά του TKP (Türkiye Komünist Partisi) πριν από την σοβαρή διάσπαση του, στις 14 Ιούλη του 2014. Το ΤΚΡ είχε πετύχει 0,14% και 61.236 ψήφους το 2011, και 0,20% και 73.380 ψήφους το 2009.

Τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών της 1 Νοέμβρη ήταν τα εξής:

BOYLEYTIKES TOYRKIAS 1 NOEMBRH 2015

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των υπηκόων Τουρκίας που ψήφισαν στην Ελλάδα:

ti psifisan oi toyrkoi sthn ellada

 

Απόψεις