Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκλογές σήμερα στο Ισραήλ – Κοντά στην αυτοδυναμία ο Νετανιάχου

Οι περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ καλούνται σήμερα στις κάλπες, για πέμπτη φορά μέσα σε 43 μήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός..

Οι περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ καλούνται σήμερα στις κάλπες, για πέμπτη φορά μέσα σε 43 μήνες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ (για 12 χρόνια) Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ηγείται του κόμματος Λικούντ και δικάζεται με την κατηγορία της διαφθοράς, προσπαθεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 εδρών από τις 120 της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) συνεργαζόμενος με υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, «ο συνασπισμός της δεξιάς» υπό τον Νετανιάχου συγκεντρώνει 60 έδρες, έναντι 56 για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ και τους συμμάχους του. Καθώς κλιμακώνονται τα ενδοαστικά παζάρια, ο Νετανιάχου άφησε χτες ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει τα υπουργεία Δημόσιας Ασφάλειας και Αμυνας στους ηγέτες του ανερχόμενου ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», που τάσσονται, μεταξύ άλλων, υπέρ της προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και της αύξησης των εβραϊκών εποικισμών.

Ο Γιαίρ Λαπίντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), ηγήθηκε τον Ιούνη του 2021 ενός «κυβερνητικού συνασπισμού της αλλαγής», στον οποίο συμμετείχαν κόμματα από όλο το αστικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, με στόχο να εκδιώξουν από την πρωθυπουργία τον Νετανιάχου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, μέχρι και το «παρά πέντε» των σημερινών εκλογών, συνέχισε την κλιμάκωση της κατοχικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων. Κρίσιμο για τον εν λόγω συνασπισμό θεωρείται το αν κόμματα Μέρετζ και Εργατικοί θα καταφέρουν να περάσουν το πλαφόν του 3,25% ώστε να εκλεγούν ξανά στη βουλή.

 

Οι Αραβες που ζουν στο Ισραήλ

 

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ αποτελούν το 20% του πληθυσμού και αποτελούν μια ακούσια μειονότητα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βίαιης εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης από το 1947 έως το 1949 για τη δημιουργία ενός «εβραϊκού κράτους».

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων μεταξύ των 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ αναμένεται να είναι «ιστορικά χαμηλή», παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί επιμένουν ότι μια υψηλότερη ψήφος στην κοινότητα θα μπορούσε να αποτρέψει την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία.

Σε αυτές τις εκλογές τα αραβικά κόμματα κατεβαίνουν σε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια:  

–το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, με επικεφαλής τον Ayman Odeh, έχουν σχηματίσει μια συμμαχία, γνωστή στα εβραϊκά ως λίστα Hadash-Ta’al, με το Αραβικό Κίνημα για την Αλλαγή, με επικεφαλής τον Ahmad Tibi

–το κόμμα Balad ή Tajamu (Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία), με επικεφαλής τον Sami Abu Shehadeh.

 –και η United Arab List, με επικεφαλής τον Mansour Abbas. Ο Αμπάς έχει επικριθεί για την ένταξή του στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπένετ πέρυσι.

Δεν είναι σίγουρο ότι κάποιο από τα παλαιστινιακά κόμματα θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να περάσει το όριο του 3,25% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Αυτός ο αριθμός ψήφων ισοδυναμεί με τέσσερις έδρες στην Κνεσέτ του Ισραήλ με 120 έδρες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στις παλαιστινιακές πόλεις εντός του Ισραήλ οι κάτοικοι λένε ότι αισθάνονται μια γενική έλλειψη κινήτρων να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον  πολιτικό αναλυτή Ameer Makhoul , οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ έχουν «έλλειψη ελπίδας στα πολιτικά κόμματα και στην Κνεσέτ».

Τα τέσσερα παλαιστινιακά κόμματα συμμετείχαν επιτυχώς στο πλαίσιο της συμμαχίας Joint List το 2015 και το 2020, αποτελώντας και τις δύο φορές την τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ. Παρά το γεγονός αυτό, τα παλαιστινιακά κόμματα ήταν πάντα στην αντιπολίτευση και είναι περιορισμένα στην ικανότητά τους να επιφέρουν αλλαγές.

Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από μεθαύριο Πέμπτη, πάντως.

Κάπου 18.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», aljazeera

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις