Οι εκλογές- Παράρτημα του Μνημονίου!

Η απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση των εκλογών κρίνεται από άλλους ως ιδιοφυής και από άλλους ως τυχοδιωκτική. Κατά τη γνώμη μας είναι μια εκδήλωση ενός τακτικισμού με διπλή στόχευση: Τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου μνημονίου και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε εγγυητή της «ομαλότητας» και της «σταθερότητας» του συστήματος.

Και οι δύο στόχοι έχουν ως σημείο αναφοράς τις απαιτήσεις που εγείρουν τόσο οι κύκλοι της ντόπιας ολιγαρχίας, όσο και οι δανειστές.

Ο κ. Σόιμπλε τόνιζε στην κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup (12 και 13 Ιουλίου), ότι επείγει η αποκατάσταση της «αξιοπιστίας» και της «εμπιστοσύνης» της ελληνικής κυβέρνησης στις σχέσεις της με τους «θεσμούς». Αυτό το διπλό στόχο, λοιπόν, επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση με αυτές τις εκλογές.

Αν αφαιρέσει κανείς, από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αυτά που είπε για να εξωραϊσει την εικόνα της κυβέρνησης και της σημερινής κατάστασης, έχει μπροστά του ένα κείμενο που μοιάζει περισσότερο με Παράρτημα της Συμφωνίας του Eurogroup για το νέο μνημόνιο.

Στην αρχή του διαγγέλματος του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την παραχάραξη του ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία, στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Επιχείρησε να το εμφανίσει ως εντολή για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με τα γνωστά αποτελέσματα και τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο!

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου ως «ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει», καταφεύγοντας σε ταχυδακτειλουργία του τύπου: είναι η καλύτερη, γιατί θα μπορούσε να είναι πολύ …χειρότερη.

Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που ο ίδιος και η κυβέρνηση του αντιμετωπίζουν τα πράγματα, αλλά και την οπτική υπό την οποία αξιολογούν τις εξελίξεις, ότι αποτιμά τα άμεσα αποτελέσματα της συμφωνίας ως εξής: «Η οικονομία θα αναπνεύσει. Η αγορά θα εξομαλυνθεί. Οι τράπεζες θα βρουν σιγά- σιγά τον κανονικό τους ρυθμό»!

Πουθενά κουβέντα γι’ αυτούς που καλούνται να πληρώσουν, για μια ακόμα φορά, τη «νύφη»…

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, όμως, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον κ. Τσίπρα, όσον αφορά στις συνέπειες από την υλοποίηση του νέου μνημονίου. «Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να τη τηρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων»!

Και αυτά, όταν το γνωστό γερμανικό περιοδικό Spiegel χαρακτήριζε τα μέτρα που περιέχει το μνημόνιο: «Κατάλογο φρικαλεοτήτων»!

Προσβολή για το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά ειδικότερα στις εκατοντάδες χιλιάδες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές, συνιστά η διαπίστωση του κ. Τσίπρα ότι «η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της». Το ερώτημα είναι απλό: Τι απ΄ αυτά που υποσχέθηκε στις εκλογές πραγματοποίησε; Κατάργησε τα μνημόνια; Επανέφερε το βασικό μισθό στα προ της κρίσης επίπεδα; Κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ; Κούρεψε το χρέος;

Αν δεν κάνουμε λάθος αυτή ήταν η λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Γενάρη και τώρα την παραδίδει… εξαντλημένη.

Όμως ο πρωθυπουργός αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει την πλήρη μνημονιακή μετάλλαξη του Κόμματος του, όταν λέει στο διάγγελμα του: «Και όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία»!!!

Σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα λόγια; Μήπως Μητσοτάκη, μήπως Σημίτη, μήπως Καραμανλή, μήπως Παπανδρέου, μήπως Σαμαρά;

Κύριε Τσίπρα! Για ποια πολιτική ζητάτε καθαρή εντολή; Για την εφαρμογή ποιών μέτρων χρειάζεται η «ισχυρή κυβέρνηση»; Σταθερή πορεία, προς τα που;

Καταλάβαμε ότι επιθυμείτε να καταστείτε εσείς και το κόμμα σας το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Το είπε εξάλλου με σαφήνεια ο υπουργός σας, Νίκος Παππάς, στην ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto»: ««Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή»!

Το είπε και ο ευρωβουλευτής σας, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο twitter: «Το ζητούμενο των εκλογών είναι μια σταθερή και συνεκτική κυβέρνηση 4ετίας. Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη εγγύηση»…

Κύριε πρωθυπουργέ!

Διαλέξατε τελικά σε ποια πλευρά θα πάτε. Δικαίωμα σας. Μόνο μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας, την «ασπίδα των ιδεών και των αξιών» σας. Δεν χρειάζεται σε κανέναν.

Ετικέττες: , , ,

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email