Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκλογές 2023: Την καμήλα δεν θα τη φορτώνανε αν δεν γονάτιζε

Κέρδισε η ΝΔ ή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το ερώτημα που προσπαθούν πολλοί να αποσαφηνίσουν μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να εξηγήσουν την τεράστια διαφορά που υπήρξε ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά κυρίως για να μην παραδεχτούν πως ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αμείωτη ένταση τα επόμενα χρόνια.

Κέρδισε η ΝΔ ή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό είναι το ερώτημα που προσπαθούν πολλοί να αποσαφηνίσουν μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να εξηγήσουν την τεράστια διαφορά που υπήρξε ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά κυρίως για να μην παραδεχτούν πως ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αμείωτη ένταση τα επόμενα χρόνια.

Η ΝΔ βρέθηκε κοντά στην αυτοδυναμία, την οποία θα εξασφαλίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις δεύτερες εκλογές, και μάλιστα πολύ εύκολα. Μετά από τόσες απανωτές κρίσεις, το κόμμα που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των μνημονίων, το κόμμα της επταήμερης εργασίας και του ασφαλιστικού Πινοσέτ, το κόμμα των υποκλοπών, των χιλιάδων νεκρών της πανδημίας, της τραγωδίας των Τεμπών, της ακρίβειας και της φοροληστείας του ελληνικού λαού, αύξησε τα ποσοστά του.

Ποιος φταίει για αυτό;

Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε τις ελπίδες του ελληνικού λαού, εφαρμόζοντας στο όνομα της «αριστεράς» την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική με αυτή της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε γενικευμένη απογοήτευση στον κόσμο, καλλιεργώντας την άποψη ότι «Όλοι ίδιοι είναι» και ότι «Δεν υπάρχει εναλλακτική». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να νεκραναστήσει το ΠΑΣΟΚ, κάνοντάς το να πιστέψει πως μπορεί να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη και να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Επιπλέον, κάτι άλλο που αξίζει να σημειώσουμε από την εκλογική διαδικασία, είναι πως οι ακροδεξιές απόψεις στην ελληνική κοινωνία καλά κρατούν. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε και τα στελέχη της να βρίσκονται στη φυλακή, όμως το ακροδεξιό μόρφωμα του Βελόπουλου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, αύξησε τα ποσοστά της, ενώ παραλίγο να μπει στη Βουλή και το εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό κόμμα ΝΙΚΗ, που στηρίζεται από παραθρησκευτικές οργανώσεις. Τα ποσοστά αυτών των δύο κομμάτων μαζί είναι περίπου στο 7,5%, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε την αποχή που κυμάνθηκε στο 40% στις εκλογές, ένα ποσοστό που τείνει να παγιωθεί πλέον στις εκλογικές αναμετρήσεις, εύκολα καταλαβαίνουμε πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που έχει πάψει να ασχολείται με την πολιτική, είτε επειδή δεν θέλει, είτε επειδή νιώθει ότι τίποτα δεν τον εκφράζει, είτε επειδή πιστεύει πως πλέον δεν έχει νόημα.

Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των εκλογών είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ, τα οποία, μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα πόλωσης, με συνεχή καλέσματα για δημιουργία «προοδευτικού μετώπου», στη λογική του «μικρότερου κακού», κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του.

«Την καμήλα δεν θα τη φορτώνανε αν δεν γονάτιζε», λέει μια παροιμία και το ΚΚΕ θα είναι την επόμενη μέρα η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην ελληνική Βουλή, που θα επιχειρήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, ώστε να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις του και να μη γονατίζει για να μην το φορτώνουν με βάρη.

 

Σχετικά θέματα