Διεθνή

18 Παλαιστίνιοι νεκροί πριν τη 12ωρη εκεχειρία…

Με τη 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 08:00 το πρωί του Σαββάτου, συμφώνησε η Χαμάς, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της ισλαμικής ομάδας.

Η οργάνωση σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα, συμφώνησαν για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος, διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει και αυτό από την πλευρά του για τη 12ωρη παύση των εχθροπραξιών.

Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Με τα νέα αυτά θύματα ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 881, με τους περισσότερους να είναι πολίτες.

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τηρήσει την 12ωρη εκεχειρία, προειδοποιώντας όμως ότι θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών.

Στο μεταξύ οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Από την ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Εν αναμονή της προσωρινής εκεχειρίας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το Ισραήλ είναι επίσης αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών.

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Τέλος, σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: efsyn.gr 

(Επισκέψεις: 8 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend