Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έκδοση ομολόγου: Οι καλύτεροι «πελάτες» …επιστρέφουν και οι αγορές χορεύουν!

Η κυβέρνηση  γνωστοποίησε την απόφασή της να βγει στις αγορές για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, με νέα δανεικά,..

Η κυβέρνηση  γνωστοποίησε την απόφασή της να βγει στις αγορές για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, με νέα δανεικά, προσφέροντας για πώληση στους υποψήφιους αγοραστές ομόλογο 5ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε και ήδη οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι …επενδυτές έτρεξαν.  

Με το νέο ομόλογο που θα λήξει τον Απρίλιο του 2024 η κυβέρνηση δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. «Αυτό θα αποτελούσε μεν την υψηλότερη αξία πενταετούς ομόλογο στην ευρωζώνη, ωστόσο για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν μια πολιτική επιτυχία». Αυτό αναφέρει η Γερμανική εφημερία «Handelsblatt», καταγράφοντας δύο μεγάλες αλήθειες:

Α) Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δανειστεί για μια ακόμα φορά με ληστρικά επιτόκια. Τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στην ευρωζώνη προσφέροντας στους τοκογλύφους – δανειστές νέα μεγάλα κέρδη. 

Β) Η έκδοση του ομολόγου θα χρησιμοποιηθεί από τον Τσίπρα για να στηρίξει την προπαγάνδα της επιστροφής στην …«κανονικότητα» στο πλαίσιο του αφηγήματος της «μεταμνημονιακής» εποχής, φορτώνοντας ωστόσο το λογαριασμό για μια ακόμα φορά στις πλάτες του ελληνικού λαού. Για τον ίδιο μπορεί να βαφτιστεί «πολιτική επιτυχία» για τον εργαζόμενο λαό θα είναι όμως μια ακόμα δυσμενής εξέλιξη. 

Στην απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης – παρότι δεν αναφέρεται το ύψος του το ύψος της έκδοσης του ομολόγου – ωστόσο διευκρινίζεται:

— Το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει 5ετές ομόλογο μέσω κοινοπραξίας, με τους εταίρους του να πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους. Οι ξένοι καπιταλιστικοί Οίκοι που θα βρουν τους «επενδυτές», θα λάβουν προμήθεια 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, η οποία θα παρακρατηθεί από την είσπραξη που θα κάνει το δημόσιο. Με τα 2,5 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα, θα λάβει τελικώς 3,15 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Άλλα 250.000 ευρώ κοστίζουν στο δημόσιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.

— Το ομόλογο θα υπόκειται στο Αγγλικό Δίκαιο και αρμόδια θα είναι τα αγγλικά δικαστήρια, δηλαδή το πιο σκληρό δίκαιο των αγορών σε ότι αφορά τα δάνεια. 

Το επιτόκιο που θα δανειστεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως προείπαμε είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ευρωζώνης προσφέρουν αρνητικά, μηδενικά ή πολύ  χαμηλά επιτόκια. Δηλαδή οι επενδυτές χάνουν από το κεφάλαιό τους όσο κρατούν χρήματα για παράδειγμα σε γερμανικά ή αυστριακά 5ετή ομόλογα (-0,3% και -0,2% αντίστοιχα). Επίσης καμία χώρα πλέον δεν προσφέρει επιτόκιο πάνω από 0,9% για 5ετές ομόλογο, με εξαίρεση την Ιταλία (+1,6%) που διέρχεται τη δική της τραπεζική κρίση και φυσικά την Ελλάδα! 

Οι καλύτεροι πελάτες λοιπόν επιστρέφουν στην «πιάτσα και οι αγορές χορεύουν για τα κέρδη που θα εξασφαλίσουν… Η περιβόητη «κανονικότητα» στην οποία αναφέρεται η κυβερνητική προπαγάνδα, είναι πολύ σκληρή: 

Πρώτον: Το νέο δάνειο με τα υψηλά επιτόκια θα προστεθεί στο ήδη υπέρογκο χρέος της χώρας. Ένα χρέος που μετά από μνημονιακή λεηλασία εννέα χρόνων συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα. Το δημόσιο χρέος της χώρας,  παρά τις περικοπές μισθών, συντάξεων και την εκτίναξη της φορολόγησης του λαού αντί να μειώνεται, διογκώνεται. Το δημόσιο χρέος πριν τη μνημονιακή περίοδο, το 2009 ήταν στο 129% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη 298 δισ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 έφτασε στο 182,2% του ΑΕΠ ή 334,988 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο στην Ε.Ε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat! Αυξήθηκε δε κατά 21,493 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο!

Δεύτερον: Οι «αγορές» λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς και της κερδοσκοπίας.  Το επιτόκιο του νέου ομολόγου  που θα κληθεί να το πληρώσει ο ελληνικός λαός, εξακολουθεί να είναι ληστρικό.  Είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που δανείζονται οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.  Οι επίδοξοι επενδυτές δάνεισαν με επιτόκιο 3,6% όταν στην ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορούν να βρουν επιτόκιο πάνω από 1%! Με λίγα λόγια θησαυρίζουν από τα τοκογλυφικά δάνεια σε βάρος του ελληνικού λαού. 

Τρίτον: Το νέο δάνειο μέσω του ομολόγου, λαμβάνεται για να εξοφληθούν παλιότερα χρέη και υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποπληρωμή του. Αποτελεί μια επιπρόσθετη θηλιά στο λαιμό της εξάρτησης της χώρας από τους κεφαλαιοκράτες – δανειστές. Δίνεται από τις αγορές με την προϋπόθεση ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής επιτήρησης που ισοδυναμεί με την εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών για την εξασφάλιση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων που ακριβώς δημιουργούν τα κεφάλαια για να πληρωθούν οι εκάστοτε δανειστές. 

Η «έξοδος της Ελλάδας στις αγορές» λοιπόν, όσο και αν επιχειρείται από τα κυβερνητικά επιτελεία να εμφανιστεί σαν «επιτυχία» και «αναγνώριση» των προσπαθειών του ελληνικού λαού, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από τη συνέχιση του «φαύλου κύκλου» του υπερδανεισμού της χώρας. Για ένα δημόσιο χρέος που δεν πρόκειται ποτέ να καταστεί «βιώσιμο» – παρότι ο ελληνικός λαός το έχει πληρώσει κάμποσες φορές μέχρι σήμερα –  όσο και αν επιδιώκει να πείσει η εκάστοτε συστημική προπαγάνδα για το αντίθετο…

Για να πούμε τα πράγματα και στη «γλώσσα» του κ. Τσίπρα, οι αγορές θα συνεχίσουν να «βαράνε τα νταούλια» και ο ελληνικός λαός δυστυχώς θα χορεύει στους τοκογλυφικούς ρυθμούς τους…

Απόψεις