Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Eγκλημα σε βάρος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας η αγορά αιγοπροβάτων από την Τουρκία

Ηθικοί αυτουργοί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ – από eksegersi.gr

Από eksegersi.gr

«Οι αποζημιώσεις για την πανώλη θα είναι τέτοιες που οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν»! Γι’ αυτό το χοντροκομμένο ψέμα που εκστόμισε ο Τσιάρας στις 26 Αυγούστου έχουμε να του πούμε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν τρώνε άχυρα, παράγουν άχυρα (για ζωοτροφές).

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πήραν μέχρι τώρα πενιχρά ποσά (προκαταβολή και η λεγόμενη κρατική συνδρομή) για την τεράστια καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου τους από τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Εlias και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην αγορά φτηνών αιγοπροβάτων από την Τουρκία, που αποδείχτηκαν μολυσμένα από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. 

Με την πενιχρή προκαταβολή που τους έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορούσαν να κάνουν πλήρη αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου τους. Ούτε σκέψη στην αγορά ζώων από γαλλικές φυλές. Κατέφυγαν στην αγορά φυλών αιγοπροβάτων από την Τουρκία. Οπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλία, που σέβονται το ψωμί που τρώνε, μισούν τον κιτρινισμό και πάντα κάνουν αντικυβερνητική δημοσιογραφία, δεν είναι η πρώτη φορά, όπως τους ανέφεραν κτηνοτρόφοι, που αυτοί αγόραζαν πρόβατα από εμπόρους που φέρνουν παράνομα από την Τουρκία.

Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και  συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, πρώην ΠΣΕΑ) στις οποίες δεν προβλέπεται συμμετοχή.

Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να  καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.

Στις 26 Αυγούστου, ο Κ. Τσιάρας έδωσε μια συνέντευξη στα Παραπολιτικά, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» των Δ. Τάκη και Χρ. Κοραή. Σ’ αυτή την εκπομπή, μετά από ερωτήσεις για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα και ποιο θα είναι το ύψος τους, ο ο Τσιάρας έδωσε αποκαλυπτικές απαντήσεις. Αυτές οι απαντήσεις λογοκρίθηκαν (μετά από εντολή του, φυσικά) στην απομαγνητοφώνηση που έγινε είτε από το Γραφείο Τύπου του είτε από τους δημοσιογράφους  συμβούλους του.

Παραθέτουμε το επίμαχο τμήμα της συνέντευξης Τσιάρα:

Δ. Τάκης: Για να κλείσουμε με το κεφάλαιο αυτό, οι αποζημιώσεις για τις θανατώσεις 25.000 ζώων πότε θα δοθούν;

Κ. Τσιάρας: Μα έχουν δοθεί εμείς ενημερώνουμε.

Δ. Τάκης: Ωραία.

Κ. Τσιάρας: Εμείς ενημερώνουμε συνεχώς, βεβαίως. Ενημερώνουμε τακτικά σχεδόν εβδομαδιαία

Χρ. Κοραή:  Μα εδώ υπάρχουν αντιδράσεις, ότι δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους.

Κ. Τσιάρας: Για τα χρήματα με ρωτάτε; Προσέξτε, είναι μια συζήτηση η οποία ξεκινάει αυτή την βδομάδα προκειμένου να καταγράψουμε  αφενός μεν το σύνολο του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, αλλά και να δούμε  ποια είναι η πραγματική ζημιά που έχει συμβεί επιχειρηματικά στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Θα έπρεπε αυτή την συζήτηση να την ξεκινήσουμε, ουσιαστικά, με το κλείσιμο του κύκλου, δηλαδή να έχουμε μα πραγματική καταγραφή. Και νομίζω ότι απ’ αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε αυτή την συζήτηση. Ηδη έχουμε προγραμματίσει κάποιες συσκέψεις προκειμένου να δούμε τα οικονομικά δεδομένα.

Αυτό για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω μέσα από την επικοινωνία μας είναι ότι το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού είναι αμέριστο προς αυτή την κατεύθυνση. Οτι θα σταθούμε δίπλα στο πλευρό όλου αυτού του κτηνοτροφικού κόσμου που ήδη έχει μια μεγάλη απώλεια των εισοδημάτων του ειδικά αυτή την περίοδο με διαφορετικούς τρόπους, είτε με απώλειες ζώων, γιατί υπήρξαν θανατώσεις, είτε με απώλεια εισοδήματος, μιας και δεν μπορούσε να υπάρξει γενικότερα η κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Χρ. Κοραή: Θα τους καλύψετε ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς;

Κ. Τσιάρας: Θα τους καλύψουμε, κ. Κοραή.

Χρ. Κοραή: Δηλαδή;

Κ. Τσιάρας: Είναι μια σταθερή πολική επιλογή. Το έχουμε αποδείξει και στα προηγούμενα.

Χρ. Κοραή: Εγώ θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα. Για να αγοράσει κάποιος σήμερα ένα αιγοπρόβατο πόσο κάνει;

Κ. Τσιάρας: Ανάλογα. 

Χρ. Κοραή: Κάτι θα του δώσετε εσείς; Αυτό θέλω να καταλάβω.

Κ. Τσιάρας: Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, ανάλογα με το ποια είναι η κατάσταση του ζώου είναι μια διαφορετική διατίμηση.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή την στιγμή σας διαβεβαιώνω ότι με βάση τουλάχιστον τα προσχέδια τα οποία επεξεργαζόμαστε θα είναι σε θέση οι κτηνοτρόφοι, με τις αποζημιώσεις οι οποίες θα δοθούν, να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Παραθέτουμε και τη λογοκριμένη παρουσίαση της συνέντευξης Τσιάρα και τη συνέντευξη (τα σχετικά με τις αποζημιώσεις από το 7:56 μέχρι το 9:50).

Tsiaras_Parapolitika_26-8-24

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και να αποκαλύψουμε τα ψέματα του Τσιάρα.

Καταρχάς, ο κύκλος της μόλυνσης των αιγοπροβάτων δε θα κλείσει στο τέλος Σεπτέμβρη, αλλά πολύ αργότερα, άγνωστο πότε με βάση τα ως τώρα δεδομένα. Κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε την εκτίμηση του λαλίστατου Δημήτρη Μόσχου για τον κύκλο της μόλυνσης με τον ιό της πανώλης, όπως τη διατύπωσε στις 7 Αυγούστου στο ΟΡΕΝ:

«Δ. Μόσχος: Κοιτάξτε, είναι πραγματικά σχεδόν όλη η χώρα, τα κρούσματα τα οποία έχουν εμφανιστεί. Αυτό που ουσιαστικά φαίνεται είναι ότι τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες μέρες εμείς κάνουμε μια εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει πια ελεγχθεί και δεν μπορεί και εύκολα να ξεφύγει, γιατί βρέθηκε πώς ξεκίνησε η ιστορία, δηλαδή πώς ξεκίνησε και ήρθε η πανώλη στην Ελλάδα και πώς έφτασε στα σημεία στα οποία έχουμε τα κρούσματα».

Από τις 19 Αυγούστου του 2024, που εκδόθηκε από την Κομισιόν η τέταρτη Εκτελεστική Απόφασή της, μέχρι της 29 Αυγούστου που εκδόθηκε η πέμπτη, εντοπίστηκαν έξι νέες εστίες μόλυνσης από τον ιό της πανώλης στις Περιφερειακές Ενότητες που ήδη είχαν εντοπιστεί εστίες!

Στις 28 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής (ΓΔΚ) δήλωσε έξι νέες εστίες στο σύστημα ADIS και στις 30 Αυγούστου ο περιβόητος Αλεξανδρόπουλος εξέδωσε νέα εγκύκλιο, στην οποία κάνει λόγο για οχτώ νέες εστίες στο διάστημα 27 με 30 Αυγούστου. Εσπευσε να εκδώσει αυτή την εγκύκλιο, γιατί την ίδια ημέρα είχαμε επικοινωνήσει με υφιστάμενό του και του είχαμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο Αλεξανδρόπουλος είχε εκδώσει στις 28 Αυγούστου άλλη εγκύκλιο, στην οποία ανέφερε ότι είναι εφτά οι νέες εστίες και όχι έξι που ανέφερε η Κομισιόν στην πέμπτη Εκτελεστική  Απόφαση της. Μπορεί η διαφορά να είναι μόνο μία εστία, αλλά η ασυμφωνίας δεν παύει να είναι πρόβλημα, καθώς τα στοιχεία για τα εστίες μόλυνσης, που παρουσιάζει η Κομισιόν στις Εκτελεστικές της Αποφάσεις, βασίζονται στις αναφορές της ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στο σύστημα ADIS.

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πόσες νέες εστίες μόλυνσης από τον ιό της πανώλης θα δηλώσει η Κομισιόν στην έκτη Εκτελεστική Απόφαση της για την περίοδο 27 με 30 Αυγούστου.

Αθροίζοντας τις νέες εστίες μόλυνσης από τις 20 μέχρι τις 30 Αυγούστου, διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με τη ΓΔΚ  αυτές είναι 15. Είναι πολλές και μάλιστα σε περιοχές που είναι ζώνες επιτήρησης και προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πλημμελής η επιτήρηση και οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα για να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα της πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.

Συναρτώντας την καταβολή των πενιχρών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους με το κλείσιμο του κύκλου του ιού της πανώλης, ο Τσιάρας παραβιάζει τόσο τον κανονισμό 349/2005 όσο και την απόφαση για το «πρόγραμμα των οικονομικών ενισχύσεων», που όπως αναφέραμε εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών.

Παραθέτουμε το άρθρο 6 του κανονισμού 349/2005:

«Άρθρο 6

Πληροφορίες που προηγούνται της χορήγησης χρηματοδοτικής συνδρομής της Κοινότητας

    1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
    2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
    3.  Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.

kanonismos_349_2005

 

Σύμφωνα λοιπόν με την παράγραφο 3 του άρθρου 6, η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει!

Το ίδιο προσδιορίζεται στις πέντε αποφάσεις έγκρισης του «προγράμματος οικονομικών ενισχύσεων», μία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ΦΕΚ 2193 Β, 27.6.2017) και τέσσερις της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ΦΕΚ 3868 Β, 21.10.2019, 5016 Β, 27.10.2021, 5291 Β, 13.10.2022 και 6446 Β, 10.11.2023).

Παραθέτουμε απόσπασμα από το άρθρο 9 της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη του 2023 (η έμφαση δική μας):

Άρθρο 9

Πληροφορίες που απαιτούνται πριν τη χορήγηση χρηματοδότησης για τις επιλέξιμες δαπάνες του άρθρου 4, παρ. 1 και 2, του άρθρου 5 παρ. 1, του άρθρου 7 παρ. Γ περ. γ και του άρθρου 7 παρ. Δ.

Β. Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σε συνεργασία με άλλες Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ, εφόσον απαιτείται, ενημερώνει εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της επίσημης επιβεβαίωσης της πρώτης εστίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.

Το αργότερο δύο (2) μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο (2) μήνες διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μορφή ηλεκτρονικού αρχείου τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων, τον αριθμό των ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία και ενδεχομένως των προϊόντων που καταστρέφονται καθώς και το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε για κάθε κατηγορία.

 

Πενιχρές αποζημιώσεις

 

Οι αποζημιώσεις που χορηγούνται για όλες τις θανατώσεις ζώων από ασθένειες (όχι μόνο λόγω του ιού της πανώλης) είναι πενιχρές.

Από το 2017 μέχρι το 2023, οι αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα είναι παγωμένες στα επίπεδα του 2017! Παραθέτουμε απόσπασμα από το άρθρο 8 της απόφασης του 2023:

Άρίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.

 V.Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών

 

  1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι σαράντα πέντε (45,00) ευρώ,
  2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι πενήντα πέντε (55,00) ευρώ,
  3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι εκατό (100,00) ευρώ,
  4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
  5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
  6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ,
  7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6.
  8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.
KYA_AYGENAKH_APOZHMIOSEIS

 

Συνολική  εκτιμώμενη δαπάνη

 

Δεν γνωρίζουμε πόσες αποζημιώσεις δόθηκαν από τα «προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων» των ετών 2017, 2019, 2021, 2022, 2023 και 2024 και γι’ αυτό αναφερόμαστε στις εκτιμώμενες, σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των «προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων».

  • 2017:  Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη ήταν 23 εκατ. ευρώ. Στην απόφαση δεν αναφέρεται πόσα εκατ. ευρώ θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι.
  • 2019: Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη ήταν 14 εκατ. ευρώ (χωρίς να αναφέρεται πόσα εκατ. ευρώ θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι).
  • 2021: Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη ήταν 17,67 εκατ. ευρώ. Για τους κτηνοτρόφους εκτιμώταν ότι θα πάρουν 14,2 εκατ. ευρώ.
  • 2022:  Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη ήταν 17,4 εκατ. ευρώ. Για τους κτηνοτρόφους εκτιμώταν ότι θα πάρουν 14,0 εκατ. ευρώ.
  • 2023: Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη ήταν 18,53 εκατ. ευρώ. Για τους κτηνοτρόφους εκτιμώταν ότι θα πάρουν 14,72 εκατ. ευρώ.
  • 2024: Η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη για όλη την Ελλάδα κάνει μεγάλη βουτιά, κατεβαίνοντας στα 2.025.520 ευρώ. Για τις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν πληγεί από τον ιό της πανώλης η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη ανέρχεται στο γελοίο ποσό των 549.037 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι για τη θανάτωση αιγοπροβάτων λόγω ιού της πανώλης το ποσό θα είναι ακόμη μικρότερο.

Τη συγκεκριμένη απόφαση είχε εκδώσει ο πρώην ΥΠΑΑΤ Αυγενάκης στις 14 Ιούνη του 2024, λίγες μέρες μετά την αναφορά των αρμόδιων υπηρεσιών της Τουρκίας στο σύστημα ADIS (4 Ιούλη του 2024) ότι στην επαρχία Μανίσα, που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο, εντοπίστηκαν οχτώ εστίες μόλυνσης από τον ιό της πανώλης. Παραθέτουμε αυτή την απόφαση:

APOFASH_AYGENAKH_14-6-2024

 

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ήδη οχτώ εστίες μόλυνσης σε επαρχία απέναντι από τα ελληνικά νησιά, οι έμποροι έφερναν ζώα από την Τουρκία και τα πουλούσαν σε κατεστραμμένους κτηνοτρόφους και αυτοί (Αυγενάκης και αρμόδιες υπηρεσίες) βρίσκονταν σε βαθύ λήθαργο. Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμα τρανταχτή απόδειξη για την πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών από όλες τις κυβερνήσεις, και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπνο βαθύ ο Αυγενάκης (είχε πιο… σημαντικά πράγματα ν’ ασχοληθεί ο εκλεκτός του Μητσοτακαίικου), ύπνο βαθύ και ο Τσιάρας που περιφέρεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης και εκστομίζει χονδροειδή ψεύδη.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Αυγενάκη είναι μεγάλο βαρίδι  για τον Τσιάρα. Βρίσκεται σε απόγνωση για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα με τις πενιχρές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και γι΄ αυτό παραβιάζει τον κανονισμό 349/2005, ακόμα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την έγκριση του «προγράμματος οικονομικών ενισχύσεων».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις