Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Φυτσιλής

Εφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής -- Ο σύντροφος Βασίλης γεννήθηκε στη Σέκλιζα της Καρδίτσας, το 1927. Από τους νεαρότερους ΕΠΟΝίτες, ανήκε στη νεότερη γενιά της Αντίστασης 1941 - 1944.

Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 χρόνων, ο πεζογράφος και παλαίμαχος αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής.

Γεννήθηκε το 1927 στη Σέκλιζα (σημερινό Καλλίθηρο) της Καρδίτσας. Με την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, διέκοψε το Γυμνάσιο και γύρισε στο χωριό του, όπου ως νεαρός ΕΠΟΝίτης, συμμετείχε στη σύνταξη της εφημεριδούλας της ΕΠΟΝ. Μετά την απελευθέρωση, έζησε για λίγο στην Καρδίτσα μέχρι που κατατάχθηκε στον ΔΣΕ.

Τον Απρίλη του 1947, συνελήφθη από κυβερνητικές δυνάμεις στη Νιάλα και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο της Λαμίας σε ισόβια δεσμά. Εμεινε 12 χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Εκεί έγραψε τα δυο πρώτα βιβλία του, τα οποία κρατούσε κρυμμένα από τους δεσμοφύλακες σε ειδική κρύπτη.

Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ από την ίδρυσή της και διατέλεσε πρόεδρός της από το 2004 έως το 2007.

Επί χρόνια αρθρογραφούσε στον «Ριζοσπάστη», μεταξύ άλλων και στη στήλη «Διακριτικά». Τα κείμενά του κυκλοφόρησαν σε συλλογή με τον ομώνυμο τίτλο από τη Σύγχρονη Εποχή. Παράλληλα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το πρώτο του βιβλίο, «Το Γιοφύρι», εκδόθηκε το 1980 κι ακολούθησαν: «Κουβέντες του Κυνηγιού», «Πληγές του Εμφυλίου», «Φυλακισμένα Τραγούδια», «Φωνές από τα Σίδερα», «Θρήνος και Τραγούδι για τον Νεκρό Καπετάνιο», «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα» «Γιασμίνα», «Ο Τσιριφλίνος», «Ο Σιδερής και το Κακό Αφεντικό», «Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη», «Στους δρόμους του Αγώνα», «Διακριτικά».

Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής.
Ο σύντροφος Βασίλης γεννήθηκε στη Σέκλιζα της Καρδίτσας, το 1927. Από τους νεαρότερους ΕΠΟΝίτες, ανήκε στη νεότερη γενιά της Αντίστασης 1941 – 1944. Πριν προλάβει να τελειώσει το Γυμνάσιο, υποχρεώθηκε να ξαναπάρει τον «δρόμο του βουνού» και κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό. Πιάστηκε αιχμάλωτος, στο πέρασμα της Νιάλας, τον Απρίλη του 1947. Καταδικάστηκε σε ισόβια και έμεινε στη φυλακή και στα ξερονήσια συνολικά δώδεκα χρόνια.

Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εργα του: «Το γιοφύρι», μυθιστόρημα, «Φυλακισμένα Τραγούδια», ποιήματα, «Φωνές απ’ τα σίδερα», ποιήματα, «Κουβέντες του Κυνηγιού», Διηγήματα, «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα», ιστορικό, βιογραφικό, «Ο Τσιριφλίνος», παιδικό παραμύθι, «Θρήνος και Τραγούδι για το μικρό Καπετάνιο», ποιητική σύνθεση, «Γιασμίνα», μυθιστόρημα, «Ο Σιδέρης και το κακό αφεντικό», παραμύθι, «Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη», μαρτυρία, «Στους δρόμους του Αγώνα», μαρτυρία.

Επί χρόνια αρθρογραφούσε στον «Ριζοσπάστη», μεταξύ άλλων με τη γνωστή στήλη «Διακριτικά».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις