Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία: Ελλείψεις υγειονομικών, ΜΕΘ και κλινών!

Ένα βήμα πριν το από το απόλυτο χάος βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους εκτός..

Ένα βήμα πριν το από το απόλυτο χάος βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους εκτός ΜΕΘ δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια αλλά ούτε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού όπως είναι γνωστό 2.500 εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας βρίσκονται σε αναστολή .

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε πάλι χθες ότι το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τις κλινικές Covid η πίεση που δέχονται σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά.

«Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου , ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί 5 κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, στο νοσοκομείο «Λαϊκό», οι οποίες είχαν χαμηλή αποτελεσματικότητα, προκαλεί προβληματισμό για τον πραγματικό αριθμό των κρεβατιών που είναι στις μονάδες ΜΕΘ.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα αιτήματα για κρεβάτι ΜΕΘ, αυξήθηκαν σε 100, από 73 που ήταν προχθές και από αυτά, τα 70 αφορούν στην Αττική. Να σημειώσουμε ότι προχθές τα αιτήματα για την Αττική ήταν 50.

Η εφημερία του Λαϊκού Νοσοκομείου έκλεισε με 40 νοσηλευόμενους ασθενείς στην κλινική covid και περίπου 25 ράντζα, στις μη covid κλινικές.

Οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν λόγο για μια δύσκολη εφημερία και σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Τάσο Αντωνόπουλο, πέντε κρεβάτια στην ΜΕΘ του νοσοκομείου, παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε μια ακόμη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, σημειώθηκε διασπορά του ιού, με αποτέλεσμα να βρεθούν θετικοί στον covid 13 ασθενείς οι οποίοι μετακινήθηκαν εκεί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. «Χάνουν την ζωή τους διασωληνωμένοι ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής» ανέφερε. «Χθες δύο διασωληνωμένοι, γενικά περιστατικά, έχασαν τη ζωή τους στο Θριάσιο» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «γίνονται επιλογές ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%».

Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα. Στην Αττική υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ κενές για περιστατικά κορωνοϊού.

«Από τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίξει τους 600, σημαίνει ότι χωρίς μέτρα, τα κύματα του μεταλλαγμένου ιού θα απειλήσουν άμεσα και σοβαρότητα τη σταθερότητα του ΕΣΥ», λένε οι ειδικοί.

Σε ότι αφορά τώρα τους εμβολιασμούς, όλα δείχνουν ότι παρά το νέο κύμα των ραντεβού η χώρα βρίσκεται μακριά από το τείχος ανοσίας.

«Αποτύχαμε, ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε μια μερίδα του κόσμου» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου – μέλος της επιτροπής των ειδικών – αναφερόμενη στο γεγονός ότι ένας στους τέσσερις άνω των 80 παραμένει ανεμβολίαστος και στο ότι γενικότερα πρέπει να υπάρξει ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50.

Πηγή: topontiki.gr – της Πηνελόπης Νάσου

Σχετικά θέματα

Απόψεις