Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δολοφονία Xανίγια: Το Ισραήλ οδηγεί σε γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή την ώρα που το Ιράν μιλά για «δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα»

Εντείνεται η ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου και για γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τη δολοφονία..

Εντείνεται η ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου και για γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του σωματοφύλακά του τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, άρχισε σήμερα το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Πλήθος σε πένθος συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης. Ο ηγέτης της Χαμάς θα ταφεί αύριο Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα», ζήτησε «άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα». Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ο αλγερινός πρεσβευτής.

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», είπε προκλητικά ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρόμπερτ Γουντ, στηρίζοντας για ακόμη μια φορά το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ.

Άλλωστε, οι μεθοδευμένες προκλήσεις του Ισραήλ έναντι του Ιράν, οι οποίες βάζουν «μπουρλότο» στην περιοχή, έχουν τις «πλάτες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών του ισραηλινού κράτους – δολοφόνου, Τζόναθαν Μίλερ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε το αυτονόητο, μέσω ανακοίνωσης που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του, λέγοντας πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ δολοφόνησε τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάς, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Προετοιμάζει τα αντίποινα το Ιράν

Η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ξεκίνησε στην Τεχεράνη, με ομιλία του προέδρου του κοινοβουλίου του Ιράν, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ.

«Ο μάρτυρας Ισμαήλ Χανίγια ήταν η φωνή του παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο», είπε ο Γκαλιμπάφ και πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Χανίγιε δεν θα μείνει αναπάντητη. «Η απάντησή μας θα είναι εκεί. Στη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», είπε.

Χθες, οι New York Times έγραψαν πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για αυτή την εντολή, ο Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από τους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ χτυπήσουν το Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

Πολιτικές δολοφονίες με τη σφραγίδα του Ισραήλ

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς μέσα στην Τεχεράνη, ήρθε σε συνέχεια των προηγούμενων δολοφονικών επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν και στον Λίβανο, οι οποίες είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο του 2024 οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση σε συνοικία της Βηρυτού στον Λίβανο, εξολοθρεύοντας τον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ-αλ-Αρούρι.

Τον περασμένο Απρίλιο, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με τις πλάτες των ΗΠΑ κατέστρεψε το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος διοικητής της Δύναμης Κοντς των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί και άλλων επτά αξιωματικών. Το Ιράν απάντησε στην επίθεση με αντίποινα στις 13 Απριλίου 2024, με επιδρομές πυραύλων και drone κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει «μακρά ιστορία» στη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χαμάς εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι ο Αχμέντ Γιασίν, ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, το 2004, ο Σαλάχ Σεχαντέ, ιδρυτής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, το 2002, ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ανώτερος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, το 2004, και ο Αχμέντ αλ-Τζαμπάρι, ανώτατος διοικητής, το 2012.

Μεγάλες διαδηλώσεις

 
Πηγή: Associated Press

Χθες, χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας αφίσες και φωτογραφίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς καθώς και τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Ανάλογες διαδηλώσεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, έγιναν στη Ραμπάτ του Μαρόκου και στην Τύνιδα της Τυνησίας.

Στην Δυτική Όχθη, πραγματοποιήθηκε χθες γενική απεργία, μετά την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. 

Νεκροί άλλοι δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα καταδίκασε χθες Τετάρτη τον θάνατο δυο δημοσιογράφων του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας την «εν ψυχρώ», «στοχευμένη δολοφονία» τους.

Το δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε νωρίτερα χθες πως ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας του, Ισμαήλ αλ Γουλ και ο εικονολήπτης Ράμι αρ Ρέφι έγιναν στόχος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, καθώς έκαναν ρεπορτάζ στον καταυλισμό προσφύγων ας Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

«Η νέα επίθεση εναντίον δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα εγγράφεται στο πλαίσιο της συστηματικής στοχοποίησης των δημοσιογράφων του δικτύου και των οικογενειών τους από τον Οκτώβριο του 2023», υπογράμμισε.

Οι θάνατοι των αλ Γουλ και αρ Ρέφι υπογραμμίζουν την «επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον των δυνάμεων κατοχής», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει σε όλες «τις δυνατές ενέργειες στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων», ενώ εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του σε «όλους τους δημοσιογράφους στη Γάζα».

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ασταμάτητα πληροφορίες από το πεδίο για τις συνέπειες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο. Από τον Μάιο έχει απαγορευτεί η μετάδοση του σήματος του Al Jazeera στο Ισραήλ. Το γραφείο του στη Γάζα έχει βομβαρδιστεί και άλλοι δυο ανταποκριτές του έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ως την 31η Ιουλίου είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 125 δημοσιογράφοι — 120 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί, καθώς και 3 υπήκοοι Λιβάνου. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις