Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δολοφονία Σήφη Βαλυράκη: Σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση παραπέμπονται οι δύο κατηγορούμενοι

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, το οποίο εκδόθηκε στις 25/1/2023, αποφασίσθηκε η παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, στην Ερέτρια, τις μεσημβρινές ώρες της 24.1.2021 – την υπεράσπιση των κατηγορουμένων ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπονται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, οι δύο ψαράδες που φέρονται να διαπληκτίστηκαν μαζί του και να τον χτύπησαν με ένα ξύλινο κοντάρι μέσα στη θάλασσα, στις 24 Ιανουαρίου 2021, στην Ερέτρια.

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κάνει λόγο το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, που εκδόθηκε την Τετάρτη (25/1), και παραπέμπει σε δίκη τους κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λεμπέσης, Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν για το βούλευμα, αναφέρουν:

«Με το υπ. αρ. 16/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, το οποίο εκδόθηκε χθες 25/1/2023, αποφασίσθηκε η παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για την δολοφονία του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, που έλαβε χώρα στην Ερέτρια, τις μεσημβρινές ώρες της 24.1.2021.

Το βούλευμα, τα οποίο εκδόθηκε μία ημέρα μετά την Επέτειο της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη  και μας γνωστοποιήθηκε σήμερα, παραπέμπει τους  κατηγορουμένους-δράστες της δολοφονίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα και με την προηγηθείσα επίσης παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση για την ίδια κατηγορία. Στις σκέψεις του βουλεύματος περιέχεται αναλυτική και αιτιολογημένη απόρριψη των ισχυρισμών των 2 κατηγορουμένων με τους οποίους επιχειρούν να αποσείσουν την κατηγορία.

Για άλλη μία φορά επισφραγίζεται δια του παραπεμπτικού βουλεύματος ότι από πλήθος ευρημάτων, αποδείξεων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε εδώ και 2 χρόνια, στοιχειοθετείται ότι ο θάνατος του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε «ατύχημα», όπως κάποιοι καλοθελητές επιχείρησαν να εμφανίσουν, αλλά σε δολοφονία, δηλαδή ανθρωποκτονία από πρόθεση και με άμεσο δόλο, με δράστες-φυσικούς αυτουργούς τους 2 κατηγορούμενους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού, σε πλήρη συνεννόηση, ενώ εκ των υστέρων επίσης από κοινού προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Με βάση τα στοιχεία αυτά, που περιέχονται στη δικογραφία και επισημαίνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, εγείρονται επιπλέον σοβαρότατα ερωτηματικά για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που είχε επιβληθεί στους κατηγορουμένους, μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της, παρά τη βαρύτητα των στοιχείων και του αδικήματος και παρά την αναδεικνυόμενη επικινδυνότητα της δράσης τους.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού με την δια βουλεύματος παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, διατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγρυπνούμε, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη των υπαιτίων και την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιστάσεων της δολοφονίας και της απόπειρας συγκάλυψής της, δηλαδή μέχρι την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και απόδοση δικαιοσύνης.

Ακριβώς όπως επαναλάβαμε και με την ανακοίνωση της οικογένειας και των συνηγόρων της, που εκδώσαμε προχθές, ανήμερα της Επετείου της δολοφονίας.

Αθήνα, 26/1/2023

Οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας
της οικογένειας του δολοφονηθέντος Σήφη Βαλυράκη

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Νίκος Κωνσταντόπουλος
Βασίλης Λεμπέσης
Κώστας Παπαδάκης
Μανώλης Φωτάκης»

 

Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση των δυο κατηγορουμένων

 

Μετά την παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του συνηγόρου υπεράσπισης των δυο ψαράδων Δημήτρη Καρβέλη, την υπεράσπιση τους αναλαμβάνει ο Αλέξης Κούγιας

«Παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους, γιατί για μένα είναι πιο σημαντικό το να είμαι ασφαλής, να είμαι καλά στην υγεία μου και να τα έχω καλά με την συνείδησή μου από το να ασχοληθώ με την απόφαση περαιτέρω» αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr, ο Δημήτρης Καρβέλης, συνήγορος υπεράσπισης των δυο ψαράδων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη.

Την υπεράσπιση των δυο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση αναλαμβάνει ο Αλέξης Κούγιας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του δικηγόρου τονίζεται πως «οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά τη σε βάρος τους κατηγορία» και σημειώνεται:

 «Οι δυο κατηγορούμενοι είναι δύο βιοπαλαιστές ψαράδες με απόλυτη διαχρονικά εκτίμηση από την τοπική κοινωνία της Ερέτριας και των γύρω περιοχών και είναι δύο αξιαγάπητοι σκληρά εργαζόμενοι οικογενειάρχες με τέσσερα παιδιά».

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις