Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε κατά την επίσκεψη του σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία φέρεται, σύμφωνα με το skynews, πως δήλωσε «δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Fath-360 (…) Η Ρωσία έχει λάβει τώρα τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία (…) Η Ρωσία έχει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει και άλλα όπλα για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή». Με βάση τα παραπάνω, φέρεται πως σχετικά με αυτή την εξέλιξη είπε ότι είναι «μια απειλή για όλη την Ευρώπη (…) η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».
Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν. Οι παραπάνω δηλώσεις που φέρεται πως έκανε ο Αν. Μπλίνκεν γίνονται σε μια περίοδο που συνεχώς διάφορα «περιστατικά» και «προθέσεις» στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας «σπρώχνουν» σε επέκταση του πολέμου σε όλη την Ευρώπη, σε μια άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία, την ίδια στιγμή που το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ με την στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ, μετά την εισβολή του ουκρανικού στρατού στο Κούρσκ έχουν δηλώσει πως θα μπορούσαν να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, κάτι που ουσιαστικά θα επέτρεπε πιο «βαθιά» και αναβαθμισμένα χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Επίσης ενδεικτική είναι και η στάση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ – ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα – τα οποία προωθούν την πρόταση του Κιέβου ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη να καταρρίπτουν από ΝΑΤΟικό έδαφος – π.χ. από Πολωνία, Ρουμανία κ.ά. – ρωσικά drones και πυραύλους.
Τέλος, να σημειωθεί πως δηλώσεις στο ίδιο «μήκος κύματος» με τον Αν.Μπλίνκεν για τα παραπάνω έκανε και ο βρετανός ομόλογος του, Λάμι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο κ. Λάμι ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα».