Η Διεθνής Αμνηστία, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι «διαπράττει γενοκτονία» των Παλαιστινίων από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό επισημαίνει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα και θέλει να αποτελέσει «σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα».
«Τον έναν μήνα μετά τον άλλο, το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους της Γάζας ως σύνολο υπανθρώπων, ανάξιο να έχει ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, επιδεικνύοντας την πρόθεσή του να τους καταστρέψει», είπε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.
«Τα καταδικαστικά ευρήματα μας πρέπει να αποτελέσουν σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα: διαπράττεται γενοκτονία. Πρέπει να τερματιστεί τώρα», προσθέτει, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση. «Ας είμαστε σαφείς όμως: οι στρατιωτικοί σκοποί μπορεί να συμπίπτουν με την πρόθεση να διαπραχθεί γενοκτονία», επέμεινε η Α. Καλαμάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.
Η 300 σελίδων έκθεση αναφέρεται για παράδειγμα σε 15 αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την 7η Οκτωβρίου ως την 20η Απριλίου 2024 και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 334 άμαχοι, ανάμεσά τους 141 παιδιά. Η Αμνηστία υπογραμμίζει πως δεν βρήκε «καμιά απόδειξη ότι έγιναν εναντίον στρατιωτικών στόχων».
Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ακόμη τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι οποίο υποφέρουν από «υποσιτισμό, λιμό και αρρώστιες» και εκτίθενται σε «θάνατο αργό, υπολογισμένο».
Η γενική γραμματέας της ΜΚΟ πρόσθεσε: «Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποκλειστικό στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς και όχι τη φυσική καταστροφή των Παλαιστίνιων ως εθνικής και εθνοτικής ομάδας, αυτός ο ισχυρισμός απλώς δεν στέκει μπροστά σε μια λεπτομερή εξέταση».
Ζήτησε εξάλλου από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν να ερευνήσει τις καταγγελίες περί γενοκτονίας. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Χαν επεσήμανε ότι συνεχίζει τις έρευνες για τα «φερόμενα ως εγκλήματα» που έχουν διαπραχθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, εξηγώντας ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.
Από την 7η Οκτωβρίου τουλάχιστον 44.532 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.