Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διάσκεψη για το κλίμα – COP27: Ευχολόγια και σφοδροί ανταγωνισμοί

Στην Αίγυπτο βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών του κόσμου για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (γνωστή ως COP27),..

Στην Αίγυπτο βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών του κόσμου για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (γνωστή ως COP27), η οποία διεξάγεται  στο τουριστικό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ

Η Διάσκεψη, που θα ολοκληρωθεί στις 18/11, πραγματοποιείται παρουσία δεκάδων ηγετών χωρών, απουσιάζουν όμως οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ανοίγοντας χτες τις εργασίες της Διάσκεψης, απηύθυνε έκκληση για ένα «σύμφωνο κλιματικής αλληλεγγύης», προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα «βαδίζει ολοταχώς προς μια “κλιματική κόλαση”» και επαναλαμβάνοντας ότι «οι δύο μεγάλες οικονομίες – οι ΗΠΑ και η Κίνα – έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτήν τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

Εντούτοις, αυτές οι εκκλήσεις παραμένουν στο στάδιο των ευχολογίων δεδομένου ότι οι “ανησυχίες” το περιβάλλον και το μέλλον την ανθρωπότητας εκδηλώνονται με φόντο  σφοδρούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για την «πράσινη μετάβαση», με στόχο την εξασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να επιδρά καταλυτικά στην παραπέρα όξυνση αυτών των ανταγωνισμών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι στη Γλασκόβη, στην COP26, τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη μπλόκαραν μια πρόταση για έναν οργανισμό που θα χρηματοδοτεί τις απώλειες και τις ζημιές από τις επιπτώσεις αλλαγών στο κλίμα, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού τη διεξαγωγή ενός νέου τριετούς διαλόγου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο καλωσόρισμα, έκανε έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι κλιματικές προκλήσεις «εντείνονται μέρα με τη μέρα», με «τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», στο περιβάλλον και την οικονομία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ζήτησε στο περιθώριο της Διάσκεψης, την άσκηση πίεσης «στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες» και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το «μερίδιό τους» για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού», σημείωσε, αναφερόμενος στη μείωση των εκπομπών ρύπων και την «οικονομική αλληλεγγύη».

Σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι η χώρα της θέλει να θεσπίσει μια «προστατευτική ασπίδα απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» των οικονομιών, παρουσιάζοντάς την ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της Ενέργειας. Σε σχετικό μήνυμά της υποστήριξε ότι η επένδυση στις ΑΠΕ «θα καθιστούσε την οικονομία μας όχι μόνο πιο “πράσινη” αλλά και πιο αυτάρκη», ενώ «θα περιόριζε τον κίνδυνο της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστήριξε σε συνέντευξή της σε αμερικανικό δίκτυο ότι η κρατική βοήθεια και η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις σχετικές πρωτοβουλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι απαιτούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.

Γεγονός, παραμένει ότι οι όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνονται κάθε φορά,παραμένουν κενό γράμμα αφού λειτουργούν μόνο ως αθωωτικός “φερετζές”  ενός συστήματος που είναι ο βασικός ένοχος για το περιβάλλον, επομένως δεν μπορεί να γίνει και ο σωτήρας του. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις