Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo

Διάγγελμα Μπάιντεν: Στέλνει νέα στρατεύματα στη Βαλτική και όπλα στην Ουκρανία -Ανακοίνωσε κυρώσεις στη Ρωσία

Την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη και πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο..

Την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη και πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικάνος πρόεδρος ενισχύοντας το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί χαρακτήρισε τις ενέργειες Πούτιν με την αναγνώριση του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «σαν την αρχή της Ρωσικής εισβολής».

Στο διάγγελμά του ο Μπάιντεν δήλωσε απολύτως πεπεισμένος πως «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις στρατιωτικές κινήσεις της χώρας του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να «παρέχουν αμυντικά όπλα» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόσθετες μετακινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη για την «ενίσχυση» των συμμάχων της Βαλτικής, δηλαδή στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία», δήλωσε ο Μπάιντεν, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα: Ότι οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ. Και τηρήστε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν, ενισχύοντας την πολεμική ένταση.

Επανέλαβε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά με νόημα πρόσθεσε για να ενεργοποίση και τα αντανακλαστικά της αμερικάνικης κοινωνίας ότι οι Αμερικανοί θα αισθανθούν τις συνέπειες του πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή των ΗΠΑ θα επιβάλει το πρώτο πακέτο κυρώσεων, οι οποίες θα είναι κατά πολύ βαρύτερες από αυτές «που εφαρμόσαμε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014». «Και αν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε παραπέρα», είπε ο Μπάιντεν.

Ειδικότερα ανακοίνωσε κυρώσεις σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη VEB και τη Στρατιωτική Τράπεζα καθώς και συνολικές κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. «Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές», ανέφερε.

Επίσης προανήγγειλε κυρώσεις «στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους» προσθέτοντας ότι «μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο». Τέλος δήλωσε ότι σε συνεργασία με τη Γερμανία «δουλέψαμε για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Σχετικά θέματα

Απόψεις