Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ:
Αλήθειες και ψέμματα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας  με τον «Ημεροδρόμο», για τη αναδημοσίευση μιας σειράς άρθρων μου από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο,..

Στο πλαίσιο της συνεργασίας  με τον «Ημεροδρόμο», για τη αναδημοσίευση μιας σειράς άρθρων μου από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, θα επιθυμούσα να διευκρινίσω ότι πρόθεσή μου είναι να συνεισφέρω στην πληροφόρηση που σχετίζεται με το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας μας, που δημιουργήθηκε από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα. Αυτή την πληροφόρησή και γνώση την απέκτησα από την βιωματική μου σχέση με την παραγωγική διαδικασία των Δημοσίων Έργων, ως μελετητής πολιτικός μηχανικός.

Επειδή θεωρώ ότι η διαδικασία παραγωγής των Δημοσίων Εργων εντάσσεται μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, θα ήθελα να επισημάνω ότι:

Σε όλη τη χρονική περίοδο 1823-2015 το μόνο σχέδιο ολοκληρωμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης που υπάρχει στη χώρα μας περιλαμβάνεται στο έργου του Δ. Μπάτση « Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα». Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα, -πολύ επίκαιρο στις μέρες μας-, από τον πρόλογο αυτού του μνημειώδους έργου, τον οποίον συνέταξε ο αείμνηστος Ν. Κιτσίκης, γενικός γραμματέας της ΕΠ-ΑΝ (Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Νεοελληνικών Προβλημάτων) πρύτανης του ΕΜΠ και μετέπειτα πρόεδρος του ΤΕΕ.

“Σχέδιο ανασυγκρότησης είναι αδύνατο να καταρτιστεί μέσα στην αχλύ του μυστηρίου, χωρίς να σημειωθεί συναγερμός των λαϊκών οργανώσεων και όλων των επιστημόνων, που είναι ενδεδειγμένοι να παραστούν και να συντελέσουν στη γένεσή του.

Την ανάγκη συστηματικής μελέτης της σχεδιασμένης εκβιομηχάνισης κατάλαβαν πρώτοι οι προοδευτικοί επιστήμονες, που από τα χρόνια της κατοχής οραματίζονταν μια καινούρια Ελλάδα, και κήρυτταν ότι η ‘εκβιομηχάνιση της χώρας πρέπει να είναι σκοπός όλων εκείνων που θα ρυθμίζουν στο μέλλον τις τύχες του έθνους’.

Φίλιππος Βασιλείου 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Τι γίνεται με το λογιστικό έλεγχο στα «μεγάλα έργα»; 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ: Σύστημα παραγωγής σκανδάλων.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ: Ένα σκάνδαλο διαρκείας                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις