Συγκριτικά αναφέρθηκε σε αντίστοιχα φαινόμενα που αντιμετώπησε την ίδια περίοδο η Κύπρος, όπου μέσα σε 2 μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι 2 μήνες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο, όπου ο ίδιος ήταν ένας από τους σχεδιαστές των έργων, έχουν ολοκληρωθεί 64 φράγματα σε στοχευμένα σημεία και με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τον χάρτη, όπως σημείωσε, υπάρχουν 10 περιοχές της χώρας, που θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα έργα. Σε ότι αφορά την Εύβοια, οι περιοχές αυτές είναι η Ιστιαία, η Αγία Άννα, η Λίμνη και η Βορειοανατολική Περιοχή. Στην Αττική αφορά τα Μέγαρα, τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και το Σχίνο. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι ο Πύργος και η Αρχαία Ολυμπία.

Ο χειμώνας, συμπλήρωσε, είναι μπροστά. Όπως ανέφερε  έχουμε ακόμα χρόνο για τις κατάλληλες παρεμβάσεις και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δύναται να συμβάλλει με τη τεχνογνωσία του.  Επίσης, χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα να περιοριστούμε στην ολιστική προσέγγιση με την κατασκευή φραγμάτων και κορμοδεμάτων, αναφερόμενος στο παράδειγμα τις Κινέτας όπου τα παραπάνω έργα συνέβαλλαν αρνητικά στις πλημμύρες, με τα κορμοδέματα να φράζουν γέφυρες και αγωγούς αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή.

Περιττό να πούμε πόσο γελοίες ακούγονται, μετά απ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις Πέτσα, ο οποίος… κάλεσε «Να μην συνδέονται οι πλημμύρες με τα καμένα»!