Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Δεν είμαστε υπερήρωες, αλλά επαναστάτες γιατροί»

Με ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν όσοι βρίσκονταν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου τους 52 Κουβανούς γιατρούς και..

Με ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν όσοι βρίσκονταν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου τους 52 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές που έφτασαν στη χώρα για να συνδράμουν στη μάχη των Ιταλών συναδέλφων τους ενάντια στον κορωνοϊό, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και «προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας» στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

«Όποιος πεθαίνει για τη ζωή δεν μπορεί να αποκαλείται νεκρός», ήταν τα λόγια ενός από τους Κουβανούς γιατρούς πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ιταλία. «Αυτός που λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες, αλλά επαναστάτες γιατροί», δήλωσε ένας άλλος, κατά την άφιξη της κουβανικής αποστολής στο αεροδρόμιο της ιταλικής μεγαλούπολης. «Ολοι μας φοβόμαστε αλλά έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε, συνεπώς βάζουμε τον φόβο μας στην άκρη», δήλωσε ο 68χρονος Λεονάρντο Φερνάντες, που έχει εξειδικευτεί σε θέματα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, η κουβανική αποστολή έχει μαζί της το κουβανικό φάρμακο που χρησιμοποιεί τη δραστική ουσία Interferon Alfa-2B και έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Το φάρμακο αναμένεται να δοκιμαστεί άμεσα στους Ιταλούς ασθενείς.

Η Κούβα μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα είναι οι μόνες χώρες που έστειλαν ιατρική βοήθεια στην Ιταλία, την ώρα που η ΕΕ έδειξε για ακόμα μια φορά με την απουσία της την «αλληλεγγύη» της στον δοκιμαζόμενο ιταλικό λαό.

Μάλιστα, η Κούβα παρέχει ιατρική συνεργασία σε 37 χώρες που αναφέρουν κρούσματα του Covid-19, μεταξύ άλλων στη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ και τη Γρανάδα. Επίσης ήταν η μοναδική χώρα που δέχτηκε το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Braemar» το οποίο αναζητούσε λιμάνι περισσότερο από μία εβδομάδα στην Καραϊβική αφού επιβεβαιώθηκαν αρκετά κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό.

Το νησί της επανάστασης έχει στείλει πολλές φορές αντίστοιχες ομάδες σε φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές από το 1959 οπότε έγινε η κουβανική επανάσταση που οδήγησε στην άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Οι γιατροί βρίσκονταν μάλιστα στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της χολέρας στην Αϊτή και κατά του έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γιατροί και νοσηλευτές αποστέλλονται στην Ιταλία, μια από τις πλούσιες χώρες του κόσμου.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις