Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η δημοκρατική Τουρκία αρχίζει να αντιδρά

Το πέπλο σιωπής που σκεπάζει τον ανοιχτό πόλεμο της τουρκικής κυβέρνησης στο λαό του Τουρκικού Κουρδιστάν έχει αρχίσει σιγά –..

Το πέπλο σιωπής που σκεπάζει τον ανοιχτό πόλεμο της τουρκικής κυβέρνησης στο λαό του Τουρκικού Κουρδιστάν έχει αρχίσει σιγά – σιγά να σηκώνεται. Δημοσιογραφικές αποστολές από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και αυτή του Ημεροδρόμου με την πολύ καλή δουλειά του Μάκη Χολέβα, ξεσκεπάζουν την βάρβαρη επίθεση του τουρκικού στρατού και τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού στις πόλεις την νοτιοανατολικής Τουρκίας. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση και εξόντωση των μαχητών του PKK, οι οποίοι δεν βρίσκονται στις πόλεις αυτήν την περίοδο, οι στρατιωτικοί του Ερντογάν υλοποιούν σχέδια εθνοκάθαρσης της περιοχής, ωθώντας σε εσωτερική μετανάστευση τους Κούρδους κατοίκους, την καταστροφή των κουρδικών πόλεων και την αντικατάσταση των πληθυσμών.

Η παραπέρα αντιδραστικοποίηση του καθεστώτος του Ερντογάν, οι απάνθρωπες φασιστικού τύπου επεμβάσεις και το φίμωμα κάθε αντίθετης φωνής, άρχισε να ευαισθητοποιεί τους δημοκρατικούς Τούρκους πολίτες και προκαλεί κύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους διωκόμενους από την κυβέρνηση του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές του Γενάρη γίνεται γνωστό ότι ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού δυσανασχετούν και δεν θέλουν να συμμετέχουν στα εγκλήματα εναντίον των κατοίκων της περιοχής. Ηδη 23 εξειδικευμένοι στρατιωτικοί, λοχίες και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Φυσικά η κοινή γνώμη στην Τουρκία αγνοεί το γεγονός, η λογοκρισία και η σιωπή που έχει επιβληθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν αφήνει να φανούν τα συνειδησιακά προβλήματα που δημιουργούνται στους στρατιωτικούς που καταφέρνουν να διατηρούν μέσα τους ακόμα κάποια στοιχεία ανθρωπιάς. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που δημοσιεύουμε δώδεκα ονόματα εξειδικευμένων υπαξιωματικών που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην εθνοκάθαρση και τις μαζικές σφαγές ηλικιωμένων, γυναικών και ανήλικων παιδιών, παραιτήθηκαν και έφυγαν από τις πόλεις Τσίζρε και Σιλόπη της Επαρχίας Σιρνάκ.

Ηταν οι: Yakup Girgin, Necmi Şekerci, Cesim Erhan, Yakup Bilici, Onur Küçükil, Mehmet Akış, Emre Gönenç, Oğuz Boz, Hamdi Algül, Ali Değirmi, Serkan Susan και Ertuğrul Kılıç.

Στις 11 Γενάρη, κυκλοφορεί ένα κείμενο – δήλωση για την υπεράσπιση της Ειρήνης την οποία υπέγραψαν 1.128 Τούρκοι Ακαδημαϊκοί και 365 συνάδελφοί τους από το εξωτερικό, ανάμεσά τους ο Νόαμ Τσόμσκι και πανεπιστημιακοί από την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.

Το κείμενο που υπέγραψαν και κυκλοφόρησαν οι Τούρκοι Πανεπιστημιακοί είναι το παρακάτω:

«Ως πανεπιστημιακοί και ερευνητές
δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα!

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ3Το τουρκικό κράτος στην πραγματικότητα καταδίκασε σε πείνα τους πολίτες των πόλεων Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi και πολλών άλλων πόλεων και περιοχών των κουρδικών επαρχιών με την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και εβδομάδες. Εχει επιτεθεί με βαριά όπλα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται μόνο την περίοδο πολέμου. Κατά συνέπεια, παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και ασφάλεια και ειδικότερα την απαγόρευση βασανιστηρίων και την κακομεταχείριση που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Αυτή η σκόπιμη και σχεδιασμένη σφαγή συνιστά σοβαρή παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συμφωνιών τις οποίες η Τουρκία έχει συνυπογράψει.

Απαιτούμε το κράτος (το Τουρκικό κράτος) να εγκαταλείψει τις σκόπιμες σφαγές και τις εκτοπίσεις των Κούρδων και άλλων ομάδων που ζουν στην περιοχή.

Απαιτούμε επίσης να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποζημιώσει τους πολίτες που έχουν υποστεί υλική και ψυχολογική βλάβη.

Για τον σκοπό αυτό, απαιτούμε να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους παρατηρητές από την Τουρκία ή το εξωτερικό και να τους επιτραπεί να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τα γεγονότα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις και να καταρτίσει οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε διαρκή ειρήνευση, ο οποίος να περιλαμβάνει τα αιτήματα του κουρδικού πολιτικού κινήματος. Απαιτούμε σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις να συμμετάσχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

Εκφράζουμε επίσης την προθυμία μας να λειτουργήσουμε εθελοντικά ως παρατηρητές.

Είμαστε αντίθετοι στην απαγόρευση της αντιπολίτευσης οποιασδήποτε μορφής.

Εμείς, ως πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργαζόμαστε εντός ή εκτός Τουρκίας, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτή τη σφαγή παραμένοντας σιωπηλοί και απαιτούμε να δοθεί ένα άμεσο τέλος στη βία που ασκεί το τουρκικό κράτος. Θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή απευθυνόμενοι προς τα πολιτικά κόμματα, το κοινοβούλιο και τη διεθνή κοινή γνώμη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Τούρκοι Ακαδημαϊκοί που συνέταξαν και υπέγραψαν την Δήλωση για την υπεράσπιση της Ειρήνης
Τούρκοι Ακαδημαϊκοί που συνέταξαν και υπέγραψαν την Δήλωση για την υπεράσπιση της Ειρήνης

Ο Ερντογάν αντέδρασε ακαριαία, αποκαλώντας τους Πανεπιστημιακούς «προδότες», «τρομοκράτες», «συνεργάτες των τρομοκρατών», «ακαδημαϊκά σκουπίδια» και «αδαείς» και προανήγγειλε διώξεις. «Αυτοί που πληρώνονται από το κράτος και διαπράττουν προδοσία εναντίον του, πρέπει να τιμωρούνται» δήλωσε. Αμέσως η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» άσκησε διώξεις. Τούρκοι καθηγητές απολύθηκαν, τέθηκαν σε αργία, 20 από αυτούς συνελήφθηκαν, ανακρίνονται και αντιμετωπίζουν δίκες και εξοντωτικές ποινές. Η αστυνομία κάνει εφόδους στα γραφεία των Πανεπιστημιακών, κάνοντας εξονυχιστικές έρευνες αναζητώντας «αποδείξεις των συνδέσεών τους με την τρομοκρατία».

Οι πρώτοι τρεις Ακαδημαϊκοί που συνελήφθηκαν και κρατούνται στην Προύσα, κατηγορούνται ότι «παρέλαβαν και εκτέλεσαν εντολή του KCK (Koma Civakên Kurdistan – Ενωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν) μέσα από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκέμβρη του 2015». Το ANF (Ajansa Nûçeyan a Firatê ), Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων με έδρα το Αμστερνταμ, η ιστοσελίδα του οποίου είναι μπλοκαρισμένη στην Τουρκία, είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του συμπροέδρου του KCK, Bese Hozat, που καλούσε «τους πνευματικούς και δημοκρατικούς κύκλους στην Τουρκία να υποστηρίξουν την αντίσταση της αυτοδιοίκησης του κουρδικού λαού, προκειμένου να επιτευχτεί ο εκδημοκρατισμός σε ολόκληρη τη χώρα». Επίσης στην κατηγορία αναφέρεται ότι η Δήλωση για την Ειρήνη είναι «γραμμένη στη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα μέλη του PKK».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε έρευνες σε βάρος των Τούρκων Ακαδημαϊκών για να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα», «υποκίνηση σε παράβαση του νόμου» και για «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Στις 17 Γενάρη η ελληνική Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) εγκρίνει και δημοσιεύει ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Τούρκους Πανεπιστημιακούς:

«ΨΗΦΙΣΜΑ
Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους Τούρκους Ακαδημαϊκούς

Τις τελευταίες μέρες το τουρκικό κράτος έχει επιδοθεί σε διώξεις αντιφρονούντων με στόχο εκατοντάδες Τούρκους ακαδημαϊκούς και με αφορμή ένα κείμενο το οποίο αυτοί υπέγραψαν μαζί με πολλούς ακαδημαϊκούς από τη διεθνή κοινότητα. Το κείμενο, που είχε τίτλο “Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σ’ αυτό το έγκλημα (We will not be a party of this crime)” καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά του κουρδικού λαού.

Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι θεωρούμε καθήκον μας να γνωστοποιήσουμε στην ελληνική κοινωνία τα γεγονότα, τα οποία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, συνοψίζονται στα εξής:

1. Πειθαρχικές διώξεις εναντίον όσων υπογράφουν, από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας της Τουρκίας, καθώς και εκ μέρους των Συγκλήτων και των Πρυτανειών των Ιδρυμάτων στα οποία εργάζονται οι υπογράφοντες.

2. Απομάκρυνση των ακαδημαϊκών από την εργασία τους.

3. Ενεργοποίηση νομικών διαδικασιών ενάντια στους υπογράφοντες, με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

4. Συλλήψεις δεκάδων από τους υπογράφοντες, οι οποίοι αφήνονται σταδιακά ελεύθεροι αλλά εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην ποινικοποίηση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και μάλιστα στον κατεξοχήν χώρο καλλιέργειας και έκφρασής της, που είναι το πανεπιστήμιο.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους Τούρκους συναδέλφους καθηγητές Πανεπιστημίου.

Σε έμπρακτη ένδειξη της αλληλεγγύης της προσυπογράφει και διαδίδει το επίμαχο κείμενο  το οποίο παρατίθεται μεταφρασμένο στη συνέχεια». (ΣΣ το κείμενο το δημοσιεύουμε παραπάνω, σε μετάφραση της ΠΟΣΔΕΠ)

Ακολουθούν το κείμενο Κάλεσμα Αλληλεγγύης και οι υπογραφές των Ελλήνων Πανεπιστημιακών.

Λίγες μέρες μετά, στις 15.1.2016, οι Τούρκοι Πανεπιστημιακοί δίνουν στη δημοσιότητα νέα Δήλωση Τεσσάρων Σημείων ατην οποία αναφέρουν:

 «1. Το καθεστώς του Ερντογάν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χάος που δημιούργησε για να επιβάλλει την επίσημη ιδεολογία και να καταστείλει τις διαφορετικές ιδέες οι οποίες εκφράζονται από ακαδημαϊκούς και άλλα μέλη της τουρκικής κοινωνίας, κατά τρόπο που υπερβαίνει κι αυτήν ακόμα την περίοδο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου.

2. Τα οδοφράγματα και τα χαρακώματα δεν είναι οι λόγοι για το σημερινό χάος. Ο λόγος είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν προς τους Κούρδους από το 1919, η απογοήτευση και η πικρία που προκλήθηκε από την ανατροπή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη συνεχή καταστολή των Κούρδων.

3. Το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά ως δικαιολογία για να σκοτώνει Κούρδους πολίτες της χώρας, να τους καταπιέζει και να τους προσβάλλει, να σέρνει τα πτώματά τους πίσω από τεθωρακισμένα οχήματα και να μετατρέπει σε ερείπια τις πόλεις τους.

4. Το PKK δεν μπορεί να γλιστρήσει σε τυφλή τρομοκρατία και ούτε να προκαλέσει βλάβες σε αμάχους την ίδια ώρα που αγωνίζεται ενάντια στην εξοντωτική πολιτική του κράτους. Δε θα αφήσει τους δικούς του ανθρώπους στην απελπισία ώστε να δημιουργηθεί μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο καταπιεστικές πολιτικές».

Σχετικά θέματα

Απόψεις