Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Δεχθήκαμε επίθεση από τη Χρυσή Αυγή για τη βιολογική μας εξόντωση, αλλά θέλανε και την εργασιακή μας εξόντωση»

«Η δουλειά στη Ζώνη είναι σκληρή, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δουλεύεις σε σκαλωσιές, σε αμπάρια, με αναθυμιάσεις. Έχουμε συνέχεια νεκρούς,..

«Η δουλειά στη Ζώνη είναι σκληρή, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δουλεύεις σε σκαλωσιές, σε αμπάρια, με αναθυμιάσεις. Έχουμε συνέχεια νεκρούς, οι τραυματίες είναι συχνό φαινόμενο. Και έχουν το θράσος να λένε ότι “παίρνουμε πολλά”…

Ο Κυριτσόπουλος (ο πρόεδρος) του δουλεμπορικού Σωματείου της Χρυσής Αυγής λέει “ελάτε, φέρτε τα καράβια σας” στους εφοπλιστές “και εμείς θα ρίξουμε τα μεροκάματα”», κατέθεσε χθες ο Νίκος Ζύμαρης στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης απαντώντας στον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής Θεοδ. Θεοδωρόπουλο.

Ο μάρτυρας που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου στο Πέραμα το 2013 μίλησε για τους εργοδότες των χρυσαυγιτών, για τους εργολάβους στη Ζώνη. «Δεχτήκαμε επίθεση για τη βιολογική μας εξόντωση, αλλά θέλανε και την εργασιακή μας εξόντωση, τα δικαιώματά μας. Κι αφού δεν τα κατάφεραν αλλιώς, βάλανε να μας χτυπήσουν. Ήταν μεγάλη ευκαιρία αυτό την εποχή των μνημονίων. Υπήρχε και οικονομικό συμφέρον, χρήματα που ξέρουμε ότι δόθηκαν από πριν, αλλά και επαγγελματικό για τη Ζώνη».

«Στη Ζώνη διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια, έχουν όφελος και οι εργολάβοι να ξεμπερδεύουν με τα δικαιώματα. Δεν θέλουν ταξικό σωματείο, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους» πρόσθεσε.

Για το δουλεμπορικό σωματείο της ΧΑ είπε: «Θέλανε να κανονίζουν αυτοί ποιος θα πηγαίνει για δουλειά και να απειλούν να μην υπάρχουν διεκδικήσεις από τους εργαζομένους. Όταν ο εργαζόμενος πάει στη ΧΑ και λέει λόγω ανάγκης ότι θέλει να δουλέψει, έχει μια σχέση υποτέλειας μαζί τους μετά», κατέθεσε. Μάλιστα απαντώντας σχετικά, είπε για τα ονόματα των εργολάβων που ανέφερε για σχέση τους με τη ΧΑ και πρωτόδικα ο πρόεδρος του Σωματείου Σωτηρ. Πουλικόγιαννης, ότι κανένας από αυτούς δεν έκανε μήνυση εναντίον του.

Επίσης αναφέρθηκε στα σχετικά με την επίθεση μηνύματα του Λαγού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, στην παρουσία στη Ζώνη τον προηγούμενο χρόνο των Λαγού, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μίχου και στα όσα είπαν για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Δε γίνεται να έρθουν τα κεντρικά στελέχη και «να μη γνωρίζει ο αρχηγός», τόνισε.

«Για μια τέτοια επίθεση σε ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ, μεγάλο, δεν υπάρχει περίπτωση να έπαιρνε απόφαση μόνος του ο Πανταζής». Μάλιστα ανέφερε ότι ο Κασιδιάρης το ’15, έλεγε «εμείς θα κάνουμε κουμάντο, θα εξαφανιστεί από τη Ζώνη το ΚΚΕ». «Και βέβαια, είπε, αυτά τα χρόνια αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους στη Ζώνη που στάθηκαν όρθιοι απέναντι σε εκβιασμούς, με μηνύσεις των εργολάβων…».

Ο μάρτυρας κατέθεσε καθαρά και απερίφραστα ότι ο σκοπός των χρυσαυγιτών ήταν να τους σκοτώσουν «Στόχος ήταν η βιολογική μας εξόντωση, όχι προσωπικά, αλλά ως στελέχη του ΚΚΕ και του Σωματείου». Όπως είπε, φαίνεται από τον τρόπο της επίθεσης, το μένος, τη διάταξη, τον οπλισμό, τα σφοδρά χτυπήματα, τον τρόπο που αποχώρησαν. Έκανε ειδική μνεία στα όπλα που έφερε η ομάδα των χρυσαυγιτών, στα στειλιάρια, στους λοστούς με τα ελάσματα, «κάτι σαν δόρυ, σαν γάντζο».«Κάποια ήταν ιδιοκατασκευές, δεν μπορεί να τα βρήκαν, τα έφτιαξαν. Ήταν προσχεδιασμένο. Φάνηκε ότι ήταν προσχεδιασμένο, είχαν προαναγγείλει τι θα κάνουνε, που είπαν “ήρθε η ώρα οι λακέδες του ΚΚΕ να εξαφανιστούνε”», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Ζύμαρης είπε: «Ήρθαν συντονισμένα, μας στριμώξανε, και δεχτήκαμε ένα χτύπημα ακαριαίο, απρόκλητο, εντός λίγων λεπτών, με οπλισμό, συστήθηκαν, χτυπήσανε και πάλι συντονισμένα φύγανε… Πίστεψαν ότι σκότωσαν. Δεν σημαίνει ότι επειδή ζήσαμε δεν μπορούσαμε να έχουμε πεθάνει».

Για τη δολοφονική επίθεση που υπέστη ο ίδιος από το τάγμα εφόδου κατέθεσε «μεγάλο σοκ, θεώρησα ότι πήγαν να με φάνε ζωντανό. Δέχτηκα επίθεση από κάτι που δεν είδα, ένα όπλο με γάντζους σαν αυτά που είχα μπροστά μου. Την ώρα που γίνεται η επίθεση, βάζω το χέρι να προστατευτώ και χτύπησα στον αγκώνα μου. Αυτό το τραύμα γλίτωσε τη ζωή μου. Στο νοσοκομείο μου έλεγαν για το βάθος του τραύματος ότι βάζεις το χέρι σου μέσα. Όταν χτυπήθηκα κατάλαβα ότι με σφάξανε, δεν ήξερα καν πού με είχαν χτυπήσει. Έβλεπα τον Πουλικόγιαννη που ήταν πεσμένος κάτω, δεν ήξερα αν ήταν ζωντανός». Ο Νίκος Ζύμαρης έδειξε στο δικαστήριο την ουλή από το χτύπημα που έχει μείνει μέχρι σήμερα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις