Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία – Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, σε εξέλιξη είναι, από τις 7 το πρωί, η εκλογική διαδικασία στα 21.529 εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε όλη..

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, σε εξέλιξη είναι, από τις 7 το πρωί, η εκλογική διαδικασία στα 21.529 εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα για τις βουλευτικές εκλογές. 

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ακόμη ουρές ψηφοφόρων υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, για την εκλογική διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι περίπου στις 9 το βράδυ, θα έχουμε το 80% του εκλογικού αποτελέσματος ως προς τα ψηφοδέλτια, ενώ πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, θα γνωρίζουμε και τις σταυροδοσίες των βουλευτών.

Η ψηφοφορία γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου, ή διπλώματος οδήγησης ή ακόμη και βιβλιάριου υγείας. Αποδεκτή θα είναι και η ψηφιακή ταυτότητα.

Ανοιχτά θα είναι τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων έως τις 7 το απόγευμα.

Διαβάστε εδώ χρήσιμες οδηγίες.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας κάλεσε  το λαό “να πάει στις κάλπες δυναμώνοντας, ενισχύοντας το ΚΚΕ, που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός την επόμενη μέρα”.

Εξερχόμενος από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, όπου ψήφισε ο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: “Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Σήμερα, η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου περνά σε εσάς, στους πολίτες, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία ακόμα καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλ. Τσίπρας από τα  27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών στην Κυψέλη όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε: “«Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα, να αφήσουμε πίσω μια σκληρή και δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους“.

Ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ψήφισε στο Αρκαλοχώρι Κρήτης για να υπογραμμίσει ποιο είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, «ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού και αυτό αποδεικνύεται από το ότι δύο χρόνια μετά το σεισμό οι πολίτες του Αρκαλοχωρίου συνεχίζουν να ζουν σε δραματικές συνθήκες στα κοντέινερ»

 Ο πρόεδρος του ΜΕΡΑ-25 Γιάνης Βαρουφάκης από το εκλογικό τμήμα του Περάματος μίλησε για τη “μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν που εξασφαλίζει μια ελπίδα τίποτε παραπάνω. Μια ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας μια φορά στα τέσσερα χρόνια”.

Σχετικά θέματα

Απόψεις