Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χένρι Κίσινγκερ: «Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχτεί διαπραγματεύσεις — να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία»

Ο πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη. Η Δύση να εκφοβίσει την Ουκρανία ώστε να αποδεχτεί τις διαπραγματεύσεις με όρους που απέχουν πολύ από τους τρέχοντες πολεμικούς της στόχους. Ουσιαστικά πρότεινε την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. – Για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σημείωσε ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν είναι λάθος

Το 99χρονο, πλέον, γεράκι της αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής Χένρι Κίσινγκερ  μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μέσω βιντεοκλήσης και αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα στην Ουκρανική κρίση και στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν.

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ τόνισε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί και να παραβλέψει την σημασία της Ρωσίας για την οικονομική σταθερότητα της ηπείρου» και προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Ιδανικά η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς προ πολέμου (status quo ante). Η συνέχιση του πολέμου πέρα από το σημείο αυτό δεν θα αφορά πλέον την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο κατά της ίδιας της Ρωσίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ και τόνισε ότι η Ρωσία συνιστά μια «ουσιώδη περιοχή της Ευρώπης» και στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει «να παραβλέψουν αυτή τη μακροχρόνια και μακροπρόθεσμη σχέση».

H Ευρώπη, σημείωσε, θα πρέπει να θυμάται την σημασία της Ρωσίας για την περιοχή και να μην παρασυρθεί από το κλίμα της στιγμής. Η Ρωσία ήταν ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης για 400 χρόνια και ήταν ο εγγυητής της ευρωπαϊκής δομής ισορροπίας δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέπουν τη μακροπρόθεσμη σχέση, ούτε θα πρέπει να διακινδυνεύσουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

Ο Κίσινγκερ είπε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη και έφτασε κοντά στο να καλέσει τη Δύση να εκφοβίσει την Ουκρανία να αποδεχτεί τις διαπραγματεύσεις με όρους που απέχουν πολύ από τους τρέχοντες πολεμικούς της στόχους. Ουσιαστικά πρότεινε την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο status quo. Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε και επανέλαβε την άποψή του πως: «Το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να πάρει η Ουκρανία τη θέση ενός ουδέτερου κράτους ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο αναφέρθηκε στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν ξεκαθαρίζοντας:  «η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν θα πρέπει να αποφευχθεί. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών». Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε πως η αποφυγή της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη για την Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας Ειρήνης.

 

Οι δηλώσεις Κίσινγκερ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.

 

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, συμβούλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε: «Με την ευκολία που ο κ. Κίσινγκερ προτείνει να δοθεί στη Ρωσία κομμάτι της Ουκρανίας για να σταματήσει ο πόλεμος, η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει και την Πολωνία ή τη Λιθουανία. Πάλι καλά που οι Ουκρανοί στα χαρακώματα δεν έχουν χρόνο για να ακούνε ”αυτούς που σπέρνουν τον πανικό στο Νταβός”. Είναι λίγο απασχολημένοι υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

 

 

Απόψεις