Πολιτισμός

«Che: Μονοπάτια, αποτυπώματα, αινίγματα»

Τιμώντας τα 52 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, από σήμερα στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) σε πρώτη προβολή το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Che: Μονοπάτια, αποτυπώματα, αινίγματα» (διανομή New Star).

Σήμερα, στις 8 το βράδυ, θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα, παρουσία του σκηνοθέτη. Θα απευθύνουν χαιρετισμό από την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα και από την πρεσβεία της Ρωσίας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. 

Το ντοκιμαντέρ 
 
Ο μύθος για του Τσε αντανακλάται στα ονόματα των τοποθεσιών που επισκέφθηκε, εκείνους που τον συνόδευαν στον αγώνα του και στα ιστορικά γεγονότα στα οποία συμμετείχε. Σε μια περιοδεία σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Κούβα και Βολιβία), διάφοροι ανταποκριτές ακολουθούν τα βήματα του Τσε Γκεβάρα δια θαλάσσης και γης, από τη στιγμή που εγκατέλειψε την Αργεντινή έως τον τελευταίο προορισμό του, τη Βολιβία, αναζητώντας άγνωστες ή κρυφές ιστορίες.Παρουσιάζονται τόποι και τοπία που πέρασε ο Τσε, καθώς και συνεντεύξεις με την οικογένεια, φίλους, τους συναδέλφους και τους ανθρώπους που συναντήθηκαν ή είχαν κάποια επαφή με τον  μεγάλο επαναστάτη.

Ανακάλυψαν ιστορίες όπως αυτή του Dr. Baltazar Rodríguez, παππού του ανταποκριτή της ισπανικής RT, Paola Guzmán, που ήταν φίλος με τον Ernesto Che Guevara και ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μεξικό. 

Η κόρη του Baltazar Rodríguez, Guille Rodríguez, λέει πως ο Che Guevara συναντήθηκε με τον πατέρα της, ο οποίος θα ήταν ο γιατρός του και επίσης πρωταγωνιστής του γάμου του με τη Hilda Gadea.

***

« Όταν ακολούθησα το ίδιο μονοπάτι μ’ εκείνον, όταν μίλησα με τον κόσμο και βλέποντας την υπάρχουσα κατάσταση εδώ (Μπουένος Άιρες), άρχισα να συνειδητοποιώ κάτι παραπάνω για τον Τσε. Δεν ήταν τρελός. Ήταν ένας άνθρωπος με ιδανικά, εξαιρετικά ευφυής και καλλιεργημένος και πάνω απ’ όλα ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Με άλλα λόγια, κάποιος που θα έδινε την μπλούζα του σε αυτόν που την είχε μεγαλύτερη ανάγκη κι εκείνος θα γύρισε τουρτουρίζοντας στο σπίτι του»
 Ignacio Jubilla – Οδοιπόρος στο μονοπάτι του Τσε Γκεβάρα

«Δεν μπορώ να πάω ενάντια στον μύθο. Είναι αδύνατον. Αλλά πρέπει να συμπληρώσουμε αυτά που υπάρχουν μέσα στο μύθο. Ο Μύθος φορούσε πάνες, είχε αδέρφια, έπαιζε ράγκμπι, ποδόσφαιρο, σκάκι. Είχε δυο χέρια και δυο πόδια κι έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.»
Juan Martin Guevara – Μικρός αδερφός του Τσε Γκεβάρα

«Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Τσε παραμένει μια επικίνδυνη μορφή για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το γεγονός ότι οι επαναστατικές του ιδέες είναι καθ’ όλα λογικές, είναι γι’ αυτούς απειλή. Όταν μελετήσεις την ζωή του Τσε Γκεβάρα, κατανοήσεις πως εξελίχθηκαν οι πολιτικές του απόψεις, αρχίζεις να κατανοείς το επίπεδο συνοχής του ως επαναστάτη. Ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί την ιδεολογία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έως το θάνατό του.»
Juan Lenzo – Καθηγητής Πανεπιστημίου Βενεζουέλας

***

Σκηνοθεσία : Victoria Vorontsova, Alexander Luchaninov
Παραγωγή: RT 2018, Γλώσσα: Ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους, Διάρκεια: 72’  
Presenters and editors – Ignacio Jubilla, Érika Ortega SanojaEmma TorresPaola GuzmánOliver Zamora OriaRicardo Romero;
Cameramen – Maximiliano López SantosPablo Daniel Sánchez RiveraAdolfo Ley JiménezJosé Lius Romero Ortiz
Raúl Blanco UrraRaiber Noé Monagas VelásquezJeyson Puentes.
Original idea by Lidia Tishkina.
Editorinchief – Sergei Kutikov.
Producer – Marina Toledo.
Audio and visual postproduction –  Nikolay GorokhovSergei OtroshkoDmitri YergulevSergei KukushkinArkadi IvanovVladimir Potyukaev;  
Χρυσή Κάμερα στο US International Film & Video Festival στην κατηγορία Ιστορικά Ντοκιμαντέρ

 

 

(Επισκέψεις: 247 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend