Στο μπλόκο της Νίκαιας, χτυπά η καρδιά των μπλόκων

ΗΛΙΑΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Κοινωνία • 21 Ιανουαρίου 2016

 

Εντυπωσιακή σε παλμό και όγκο ήταν η συμμετοχή των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη το μεσημέρι, καθώς πάνω από 1.500 τρακτέρ βρέθηκαν στο σημείο μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το συγκεκριμένο μπλόκο είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα.

nikaia3

Οι αγρότες δείχνουν να είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν κατά μέτωπο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με σημείο αιχμής τόσο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και το φορολογικό.

Το χρονικό της κινητοποίησης

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι έφτασαν στο κόμβο της Νίκαιας, εργατοϋπάλληλοι με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών και στα αιτήματα τους.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές, στις πρώτες του δηλώσεις επισήμανε πως «Είναι κοινός ο αγώνας των εργατοϋπαλλήλων και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ίδια η μήτρα που γεννά τα προβλήματα όπως και τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «Επομένως αυτή τη γραμμή θα βάζουμε κατά της κυβερνητικής πολιτικής, κατά του συστήματος κατά της ΕΕ που γεννά τα προβλήματα.»

ekl-mlpoka

Οι εργαζόμενοι κρατώντας πανό κινήθηκαν στο ύψος της Εθνικής οδού φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εργάτες αγρότες φοιτητές με Μέτωπο απαντάμε στις Πολυεθνικές» και «στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της Κυβέρνησης ο τσαμπουκάς».

Στις 15:00 άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα τρακτέρ από Λάρισα και Φάρσαλα με τους διαδηλωτές να υποδέχονται τους αγρότες με χειροκροτήματα.

Την διαφορά έκαναν βέβαια οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι κατέκλισαν κυριολεκτικά λίγο μετά τις 15:30 τον κόμβο της Νίκαιας με πάνω από 1.000 τρακτέρ.

Οι αγρότες συνεδριάζουν το βράδυ της Πέμπτης ώστε να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα, αλλά και το ζήτημα του συντονισμού με τα άλλα μπλόκα.

Οι αγρότες του μπλόκου διεκδικούν:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

 • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

trakter-nikaia

 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 • Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

 • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

 • Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες.

Μπλόκο και στα Τέμπη

Συντονισμό με τα άλλα μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν του πρωί. Την Παρασκευή το πρωί από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. θα αποκλείσουν, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η αυριανή κίνηση θεωρείται προειδοποιητική στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

0050323016_50

Εντωμεταξύ συνολικά έχουν συγκροτηθεί περίπου 30 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Από την Πελοπόννησο μέχρι την Ημαθία υπολογίζεται ότι στους δρόμους έχουν βγει πάνω από 7.000 τρακτέρ, όπου οι αγρότες προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ετικέττες: , , , ,

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email