Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο αθλητισμός πίσω από τη «βιτρίνα»…

Επιμένετε, κ. Υφυπουργέ Αθλητισμού, να ασχολείστε με προβλήματα του «επαγγελματικού αθλητισμού», όταν αυτά δεν ενδιαφέρουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού...

Επιμένετε, κ. Υφυπουργέ Αθλητισμού, να ασχολείστε με προβλήματα του «επαγγελματικού αθλητισμού», όταν αυτά δεν ενδιαφέρουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε φορτωθεί και πληρώνουμε, και τις αμαρτίες του.

Η βία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν έχει καμία σχέση με το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο άθλημα το ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, η βία είναι σοβαρό «εργαλείο» στα χέρια του κάθε αφεντικού, της κάθε ΠΑΕ. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός ρόλος των «οργανωμένων οπαδών». Αυτή η ιστορία μπορεί να σταματήσει οριστικά μόνο με τη διάλυση των αθλητικών επιχειρήσεων και δεν μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, μια άλλη μεσοβέζικη λύση θα ήταν το επαγγελματικό κομμάτι του αθλητισμού , να πάει στο Υπουργείο Εμπορίου η στο Υπουργείο Οικονομικών.

O ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει τεράστια προβλήματα οργάνωσης. Ποτέ δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί του σοβαρά, ποτέ δεν υπήρξε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής για τα τρία σκέλη του αθλητισμού «σχολικός, μαζικός, σωματειακός υψηλός αθλητισμός». Γι΄ αυτό και ο αθλητισμός μας, είναι «συμπτωματικός».

Χρειάζεται πολύ δουλειά, χρειάζονται βαθιές αλλαγές και ανατροπές. Υπάρχει όμως πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

Παραδείγματος χάρη, για να στηριχθούν τα τρία σκέλη του αθλητισμού, που ανέφερα πάρα πάνω, χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή, λέω λοιπόν, τα πρώην Εθνικά Στάδια, και σήμερα Δημοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις διάφορες ΠΑΕ, να δοθούν στα αθλητικά σωματεία και τους αθλητές. Τις ΠΑΕ ας τις φροντίσουν τα αφεντικά τους, αυτές δεν παράγουν αθλητισμό, είναι επιχειρήσεις.

Αυτό έκαναν οι Δήμοι Καισαριανής και Πάτρας, μακάρι να γίνουν παράδειγμα, και για άλλους Δήμους. Τι θα γίνει κ. Υφυπουργέ με τις αντιαθλητικές αντιπαιδαγωγικές, επιχειρήσεις που έχουν στηθεί σε δημοτικούς χώρους, από ιδιώτες, με το αζημίωτο για τους δήμους, με τα 5 επί 5, σε γήπεδα επικίνδυνα για παιδιά, από 4 ετών, μέχρι 11 και 12;

Τι θα γίνει με τα κολυμβητήρια; Δεν μιλάω μόνο για την έλλειψη ζεστού νερού, αλλά και για τη συντήρηση και καθαριότητα, βασικά ζητήματα για τα παιδιά. Πώς θα γίνουν αυτά;

Τι θα γίνει με την πλειοψηφία των κλειστών γυμναστηρίων, που τρέχουν οι στέγες χρόνια τώρα;

κ. Υφυπουργέ, αυτά είναι, μερικά από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Δεν λέω ότι πρέπει να γίνουν αύριο, λέω ότι πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα, να μπει μια τάξη.

Και ακόμα, με τα 30 εκατομμύρια που υποσχέθηκε ο πρώην Περιφερειάρχης στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, που ελπίζω η κ. Δούρου να μην ενδώσει στις πιέσεις, πολλά μπορούν να γίνουν.

Παράδειγμα, το Κολυμβητήριο στο Πέραμα, παλεύει να λειτουργήσει από τις αρχές του 2000, στο δε κλειστό «Παπαστράτειο», η στέγη έχει γκρεμιστεί εδώ και 10 χρόνια.

Αυτή είναι περίπου σήμερα η αθλητική Ελλάδα. Α, χωρίς να αναφέρω, την ανυπαρξία σοβαρής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς να αναφέρω, τα τεράστια προβλήματα των ΤΕΦΑ.

κ. Υφυπουργέ , Αθλητισμός, δεν είναι, ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο Μελισσανίδης, ούτε ο Αλαφούζος, ούτε οι υπόλοιποι επιχειρηματίες. Βεβαίως η παρουσία τους στο χώρο του λαϊκότερου αθλήματος είναι ότι χειρότερο κυρίως για τα νέα παιδιά. Γι΄ αυτό επιμένω, ότι στο οικόπεδο της ΑΕΚ θα πρέπει, και μπορεί να γίνει, ένα μεγάλο Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο, σε συνεργασία με το Δήμο, που να καλύπτει, όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Η ΠΑΕ επιχείρηση, μπορεί να πάει στο ΟΑΚΑ.

Δεν είναι δυνατόν, να εξυπηρετούμε συνεχώς, τα συμφέροντα, του μεγάλου κεφαλαίου. Φτάνει πια.

Y Γ. Τι θα γίνει κ. Υφυπουργέ, με τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν για να γυμναστούν;

Τι θα γίνει, με το Παναθηναϊκό Στάδιο, που αντί να δοθεί στους γύρω Δήμους, για να γυμνάζονται τα παιδιά, η ΕΟΑ το μετέτρεψε σε Μουσείο, αλλά και έτσι ακόμα, τι θα εμπόδιζε τα παιδιά με τους προπονητές τους να γυμνάζονται στο Στίβο;

Στάδιο Κορυδαλλού.

1

Η σημερινή κατάσταση του σταδίου. Αδύνατον να γίνει σοβαρή προπόνηση.

Πειραιάς – «Θεμιστόκλειο»

thmeistoklio

Γυμναστήριο με στίβο 250 μ. και με αίθουσα γυμναστικής η οποία δεν δουλεύει από το σεισμό του Πειραιά. Σήμερα δεν μπορεί να ονομαστεί γυμναστήριο αυτό που βλέπετε, ούτε μπορεί να γίνει σοβαρή προπόνηση μέσα σε ένα τέτοιο χώρο.

 

Εθνικό κλειστό Γυμναστήριο «Παπαστράτειο»- «Πέτρος Καπαγέρωφ» 

4

Η στέγη του συγκεκριμένου γυμναστηρίου το οποίο είναι μεσοτοιχία με το Παπαστράτιο Κολυμβητήριο είναι κατεστραμμένη εδώ και 10 χρόνια. Κάποτε γυμναζόντουσαν πολλές ομάδες του Πειραιά, μπάσκετ και βόλεϊ.

Πέραμα

perama

Είναι ο μοναδικός χώρος που έχει το Πέραμα για τα παιδιά για παιχνίδι και για αθλητισμό.

Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου

7

Εδώ παίζει και η ΠΑΕ Ατρόμητος και όπου υπάρχει ΠΑΕ δύσκολα ευδοκιμούν άλλα Ολυμπιακά Αθλήματα.

Στάδιο Περιστερίου

peristeri

Κάτω από τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Περιστερίου προσπαθεί ο Πυγμαχικός Σύλλογος «Πολυδεύκης» να βγάλει πυγμάχους. Όταν βρέχει η προπόνηση σταματάει διότι τα νερά τρέχουν ποτάμι από τη στέγη. Άθλιες συνθήκες προπόνησης. Αυτή η υπόθεση δεν είναι τωρινή, είναι χρόνια. Τα προβλήματα τα έχω ξανά βάλει χωρίς καμία θετική ενέργεια.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ)

sef

Ο περιβάλλων  χώρος του ΣΕΦ είναι 260 στρέμματα. Το 1979 το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο «Παπαγιάννης και Συνεργάτες» έναντι 188.000.000 ξεκίνησε τη Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου η οποία ολοκληρώθηκε μαζί με την παράδοση του σταδίου το 1985, η οποία έφτασε τα 735.432. 551 δραχμές (και μιλάμε μόνο για τον περιβάλλοντα χώρο). Το έργο έγινε για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού Στίβου το 1985.

Σήμερα περιττό να σας πω ότι ο περιβάλλων  χώρος επιεικώς είναι ένας στάβλος που μόλις σουρουπώσει κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων. Και όμως  μόνο με την αξιοποίηση αυτού του χώρου θα μπορούσε να ανασάνει όλος ο Πειραιάς μετά την κλοπή που έγινε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τις ευλογίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2000.

Σήμερα επίσης κινδυνεύει το ΣΕΦ από την οικογένεια Αγγελόπουλου.

Απόψεις