Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή για το γεγονός πως δεν έχει στείλει βοήθεια στον συριακό λαό, ο οποίος μαζί..

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή για το γεγονός πως δεν έχει στείλει βοήθεια στον συριακό λαό, ο οποίος μαζί με τον τουρκικό βιώνει την καταστροφή μετά τον φονικό σεισμό, προσπαθεί σήμερα να «τα μαζέψει». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς, όπως υποστηρίζεται, πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικό είναι δε πώς παρουσιάζεται η είδηση: «Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές. Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία».

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο CNN, ανέφερε ότι η «κατάσταση» στη Συρία «είναι ακόμη πιο περίπλοκη» από ό,τι στην Τουρκία, προβάλλοντας προκλητικά τον ισχυρισμό ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής», αγνοώντας τη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπ. Ασαντ.  Επιβεβαίωνε, δε, ότι «μέχρι στιγμής» η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διοχετεύσει βοήθεια στη Δαμασκό. Έκανε λόγο για παράγοντες, οπως το «στάτους κβο του καθεστώτος» της Συρίας και «των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υποψη. Αρνήθηκε ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Δαμασκό και παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο, για «να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει «έστω προσωρινά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, ώστε να μπορέσει να φτάσει η βοήθεια στη χώρα», απέφυγε να αναλάβει κάθε τέτοια δέσμευση, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία πολύ λεπτή και περίπλοκη κατάσταση. Δεν είμαι σε θέση να κάνω οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο αυτήν τη στιγμή για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση»

Σχετικά θέματα

Απόψεις