Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απομακρύνονται κάτοικοι λόγω της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα – “Πρέπει να σταματήσουμε τον εχθρό και μετά θα εξαπολύσουμε επίθεση” διαμηνύει ο Μεντβέντεφ

Η μαζική απομάκρυνση κατοίκων συνεχίζεται σήμερα στη νότια Ουκρανία μετά τη μερική καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα, η οποία προκάλεσε πλημμύρες σε παρόχθιες..

Η μαζική απομάκρυνση κατοίκων συνεχίζεται σήμερα στη νότια Ουκρανία μετά τη μερική καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα, η οποία προκάλεσε πλημμύρες σε παρόχθιες κοινότητες κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού και για την οποία αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα.

Περίπου 2.700 σπίτια σε 15 οικισμούς της περιοχής της Χερσώνας πλημμύρισαν μετά την κατάρρευση του φράγματος, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο TASS, προσθέτοντας ότι οι αρχές ανέπτυξαν 40 προσωρινά καταφύγια ικανά να φιλοξενήσουν έως και 5.500 άτομα. Αυτή τη στιγμή μένουν σε αυτά 345 πολίτες. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Κουλέμπα δήλωσε ότι η «πιο δύσκολη κατάσταση» επικρατεί στην περιοχή Κοραμπέλνι στην πόλη της Χερσώνας. «Μέχρι στιγμής το επίπεδο του νερού ανέρχεται στα 3,5 μέτρα, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει» είπε και συμπλήρωσε ότι «πάνω από 40.000 άνθρωποι» βρίσκονται σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν.

Ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα που πρόσκειται στη Μόσχα, όπου βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα, τόνισε πως η πόλη του πλημμύρισε και ότι 900 κάτοικοί της απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τουλάχιστον επτά άνθρωποι αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος.

Η καταστροφή του εγείρει νέες ανησυχίες για τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, 150 χιλιόμετρα από τη Νόβα Καχόβκα, που χρησιμοποιεί νερό από το φράγμα για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Πάντως «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για την ασφάλεια της εγκατάστασης, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Στη Γενεύη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και να έχει «φοβερό αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δυο πλευρές της γραμμής του μετώπου».

Δορυφορική φωτογραφία της πλημμυρισμένης πόλης Νόβα Καχόβκα

Αλληλοκατηγορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η αντιπαράθεση Ουκρανίας – Ρωσίας σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση μεταφέρθηκε χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εν μέσω της μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι φαίνεται πως η Ουκρανία έχει ξεκινήσει και τόνισε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει με τη δική της επίθεση μόλις απωθήσει τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Ο εχθρός έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί μια μεγάλη αντεπίθεση. Και φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει κάτι», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανακοίνωση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον εχθρό και μετά θα εξαπολύσουμε επίθεση», δήλωσε.

Σε αυτήν ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Από την άλλη, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια μίλησε για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Για «νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε σήμερα ότι η κατάσταση με την κατάρρευση του φράγματος θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διεθνούς έρευνας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, «Ria Novosti», «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις