Πολιτική

Ο «καλός», ο «κακός» και η «ασχήμια» των απολύσεων

Την παράσταση του «καλού» και «κακού» υπουργού, έχουν «ανεβάσει» εδώ και δυο μέρες οι Αν. Λοβέρδος και Κ. Μητσοτάκης, με «θιασάρχες» τους Αν. Σαμαρά και Ευαγ. Βενιζέλο και «θεατές» τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που βρίσκονται με το ένα πόδι στο δρόμο της ανεργίας.

Ο νεοεισερχόμενος στο κυβερνητικό σχήμα υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος εμφανίστηκε με «κοινωνικό προσωπείο» και επιχείρησε να διεκδικήσει την επαναπρόσληψη περισσότερων υπαλλήλων των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε καθεστώς «διαθεσιμότητας». Απέναντι του, βρήκε τον «σκληρό» και «αποφασιστικό» υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δηλώνει ανυποχώρητος στους στόχους που έχει το υπουργείο του για τον αριθμό των απολύσεων του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και να επαναπροκηρυχθούν θέσεις μόνο για περίπου 500 (από σύνολο 1.328) υπαλλήλων που βρίσκονται σε «διαθεσιμότητα» και οι υπόλοιποι να απολυθούν ώστε να επιτευχθεί ο μνημονιακό στόχος για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014. Ο Αν. Λοβέρδος απέρριψε την πρόταση και …πλειοδότησε ζητώντας να προκηρυχθούν περίπου 800 θέσεις και να εκδιωχθούν οι υπόλοιποι.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και τα διάφορα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για σφοδρή αντιπαράθεση και τα δελτία των οκτώ, ανακάλυψαν την πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση. Το θέμα πήρε τέτοιες …διαστάσεις που χρειάστηκε η παρέμβαση Σαμαρά και Βενιζέλου. Ακολούθησε σύσκεψη τον Α. Λοβέρδου και Κυρ. Μητσοτάκη, υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, που κινεί τα νήματα στο πρωθυπουργικό γραφείο και μετά από αυτή την τεράστια «κινητοποίηση», βρέθηκε μια πρώτη λύση! Έδωσαν ολιγοήμερη παράταση – μιας εβδομάδας – στο καθεστώς διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου, με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παράταση, δόθηκε προκειμένου να ενημερωθεί ο Αν. Λοβέρδος – καθότι και νέος στο πόστο – ώστε να «εκτιμήσει» τις πραγματικές ανάγκες και να επανατοποθετηθεί… Σε κάθε περίπτωση στελέχη του υπουργείου Διοικητής Μεταρρύθμισης ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια» για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα επαναπροσληφθούν γιατί «ανατρέπουν» στους συνολικούς στόχους της κυβέρνησης για τις 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να υπάρξουν «ισοδύναμα μέτρα» και να βρεθούν από άλλους τομείς του δημοσίου οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές!

Το όλο σκηνικό, το έχουμε δει και στο πρόσφατο παρελθόν. Τελικά, μετά τις διάφορες υπουργικές αντιπαραθέσεις, επικρατούσε η μνημονιακή «νηφαλιότητα» και η «ανάγκη» να εφαρμοστούν τα «προαπαιτούμενα»! Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου, είτε ως «κωμωδία» είτε ως «φάρσα», αλλά για την περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων σε τραγωδία αφού στην πλειοψηφία τους θα απολυθούν και θα «πεταχτούν» στις λίστες της ανεργίας. Αν «γλυτώσουν» και μερικοί, τις «θέσεις» τους, θα πάρουν άλλοι εργαζόμενοι του δημοσίου. Ειδικά μετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε νέες απολύσεις μέσα στο 2014 πέρα του στόχου των 11.000 ανθρώπων, κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο δεν πρέπει να αισθάνεται «σίγουρος». Βλέπετε για τους Σαμαρά – Βενιζέλο κάθε «ανθρωποθυσία» προκειμένου να έρθει η …ανάπτυξη που μας υπόσχονται είναι «επιβεβλημένη».

Πάντως, το «κομμάτι» τους, το έκαναν και οι δυο υπουργοί. Ο Λοβέρδος, πήρε το παράσημο του, στο ρόλο του «καλού»,  ενώ ο Μητσοτάκης το δικό του βραβείο στο ρόλο του «κακού». Τα άσχημα «μαντάτα» θα τα εισπράξουν σύντομα οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και στο σύνολο του δημοσίου τομέα. Το Φθινόπωρο εκτός από βροχές στην Ελλάδα, θα φέρει και νέα μέτρα… 

(Επισκέψεις: 15 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend