Πολιτισμός

Από την Παλαιστίνη «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ»
την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων

Ο λαός της Παλαιστίνης συνεχίζει να τραγουδά για την Ειρήνη και την Ελευθερία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα μέσα από τις φωνές 15χρονων κοριτσιών

Η Πρεσβεία του Κράτους  της Παλαιστίνης  καλεί τους Αθηναίους την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων – Μελίνα Μερκούρη, στο Βύρωνα, στις 9.00 μ.μ., με Ελεύθερη Είσοδο,  σε ένα πολιτιστικό γεγονός με πολλαπλούς  συμβολισμούς.

Νεαρά κορίτσια από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, παίζουν αραβικά και δυτικά μουσικά όργανα, τραγουδούν και διακρίνονται για το ταλέντο τους.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση  του Δήμου Βύρωνα στα πλαίσια του φεστιβάλ “στις Σκιές των Βράχων”. 

Μοναδική μουσική εμπειρία η ανάμειξη παλαιστινιακών και ελληνικών τραγουδιών και μουσικών. Ήχοι και ρυθμοί  γνώριμοι  και συγγενικοί οι παλαιστινιακοί θα συναντηθούν με παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου και της Σμύρνης,  “Από Ξένο Τόπο”, “ Στο ‘πα και στο Ξαναλέω”, “ Έχε γεια Παναγιά” είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που θα ακούσουμε καθώς και το “ Ενα το Χελιδόνι “ και τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη κ.α. Τραγούδια μέσα στα οποία αναβιώνεται  ο ξεριζωμός από την πατρίδα, τα παράλια της Μικράς Ασίας, γνώριμο βίωμα των Έλληνες ανάλογο με αυτό που ζει ο παλαιστινιακός λαός.

Παρόλη την φρίκη της Ισραηλινής αποικιακής κατοχής που έχουν βιώσει, ζώντας σε καθεστώς ομηρίας «Πίσω από το Τείχος», σαν αυτό  του Απαρτχάιντ, με βιώματα απώλειας αγαπημένων προσώπων  και βαθείς  ψυχικούς  τραυματισμούς, οι νεαρές Παλαιστίνιες  βρίσκουν την δύναμη και το κουράγιο να ασχολούνται με την μουσική και να ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο μέλλον.

Ιδιαίτερη παρουσία που θα γεφυρώσει τους δυο κόσμους η Μαρία Σουλτάτου, μια καλλιτέχνιδα σεμνή που διακρίνεται για την μακροχρόνια θητεία της στο τραγούδι και την μοναδική της ερμηνεία στα ιδιώματα της μουσικής της Ανατολίας. Η Μαρία Σουλτάτου  θα συμπράξει με την Ορχήστρα των νεαρών κοριτσιών και θα  τραγουδήσει σε ελληνικά και Αραβικά.

Συμμετέχουν τιμητικά μέλη της Παραδοσιακής Ορχήστρας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, με επικεφαλής τους μαέστρους Κώστα Μήτσιο στο λαούτο και Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί. 

Η γυναικεία ορχήστρα Banat al-Quds  «Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ» ιδρύθηκε το 2013 από το Εθνικό μουσικό Ωδείο Edward Said (ESNCM έτος λειτουργίας 1993) με παραρτήματα στην  Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ. Τα  είκοσι επτά μέλη της είναι  νεαρές κοπέλες  που παίζουν αραβικά όργανα όπως ούτι, κανονάκι, ανατολίτικα  κρουστά, αλλά και   βιολί,  βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο. Η ορχήστρα συμπεριλαμβάνει χορωδία και σολίστ τραγουδιού. Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής  της  Παλαιστίνης. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται παραδοσιακά Παλαιστινιακά, αραβικά και διεθνή τραγούδια.

Το 2016, η νεαρή γυναικεία ορχήστρα και χορωδία Banat al-Quds κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Choir Fest Middle East «Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής»  που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.Το όραμα και η αποστολή του Ωδείου είναι η  διάδοση μιας ζωντανής και δημιουργικής μουσικής κουλτούρας σε όλους τους λαούς του κόσμου  όπου και αν βρίσκονται, με σκοπό την εδραίωση ενίσχυσης της πολιτιστικής και εθνικής Παλαιστινιακής ταυτότητας και την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.

 Αποσπάσματα από πρόβες των νεαρών κοριτσιών στην Παλαιστίνη

«Σε αυτή τη γη υπάρχουν λόγοι που αξίζουν τη ζωή»

Ο Πρέσβης του Κράτους της  Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κος Μαρουάν Τουμπάσι, (Marwan Toubassi) ο οποίος έχει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης,  δηλώνει: «Οι νεαρές καλλιτέχνιδες στέλνουν, μέσω της μουσικής και της ορχήστρας τους,  το μήνυμα,  ότι η ταραγμένη κατεχόμενη Παλαιστίνη υπήρξε και θα είναι πάντα ένας ανθηρός τόπος πολιτισμού  παρά τις παρούσες και παρελθούσες πολεμικές συγκρούσεις λόγω της συνεχιζόμενης και μακράς  αποικιακής κατοχής. Έχουν περάσει  70 σχεδόν  χρόνια από την σφαγή  και εκτόπιση του λαού μας (Καταστροφή-Νάκμπα 1948) του λαού μας και 50 χρόνια στρατιωτικής και αποικιοκρατικής και εποικιστικής κατοχής.

Εύχομαι και ελπίζω ότι  η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί  στις 6 Ιουλίου 2017, στο θέατρο Βράχων, θα μεταδώσει  την ανάγκη  να έχουν το δικαίωμα και οι Παλαιστίνιοι  όπως όλοι οι λαοί να υψώνουν την φωνή τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μιλώντας για σεβασμό στον άνθρωπο και για πολιτισμό.

Η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον κόσμο, και παραμένει η  κοινή γλώσσα όλων των λαών, δια της μουσικής οι νέες της Παλαιστίνης μεταφέρουν ένα μήνυμα ειρήνης, ελευθερίας ελπίδας  και αγάπης στους νέους και τον λαό της Ελλάδας»

Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε έναν στίχο του μεγάλου μας εθνικού  ποιητή Μαχμούντ Νταρoυίς «η ρίζα από ένα στάχυ που ξεριζώνεται  θα ξαναγεμίσει τον κάμπο με στάχυα»

«Σε αυτή τη γη υπάρχουν λόγοι που αξίζουν τη ζωή»

Το Ισραήλ κλιμακώνει τους εποικισμούς στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

Μετά από πενήντα χρόνια κατοχής, το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει την παράνομη επέκταση των εποικισμών στα εδάφη του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης. Οι παράνομοι Ισραηλινοί εποικισμοί διπλασιαστήκαν κατά 70% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Ο Πρεσβευτής του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι δήλωσε ότι «η επεκτατική πολιτική του Ισραήλ έχει στόχο να εμποδίσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και παρακείμενου Παλαιστινιακού Κράτους, με απώτερο σκοπό τον εκτοπισμό του λαού μας από τη γη τους και στην επιβολή νέων δεδομένων που θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση ενός εκατομμυρίου παρανόμων ισραηλινών εποίκων στα εδάφη του Παλαιστινιακού Κράτους στο εγγύς μέλλον, ειδικά όταν ο αριθμός των παράνομων εποίκων ανέρχεται στους 750.000 εποίκους σε 237 παράνομους εποικισμούς» και κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους υπερασπιστές της ειρήνης και όλους τους φίλους στην Ελλάδα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ ώστε να τερματίσει την οικοδόμηση και την επέκταση των αποικιακών εποικισμών και να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με το πρόσφατο ψήφισμα με αριθ. 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 23ης Δεκεμβρίου 2016.

«Είναι απαράδεκτο», σημειώνει ο Μαρουάν Τουμπάσι, «στη σημερινή εποχή να επιτρέπεται σε μια χώρα (το Ισραήλ) να ενεργεί αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και να παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις χωρίς να λογοδοτεί για τα 50 χρόνια της στρατιωτικής αποικιοκρατίας και των πολιτικών Απαρτχάιντ που εφαρμόζει».

Οι κόρες της Ιερουσαλήμ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” – Βύρωνα.
Πέμπτη 6 Ιουλίου – Ώρα έναρξης 9.00 μμ.

 

Η Πρεσβεία της Παλαιστίνης ευχαριστεί θερμά  όλους όσους συμμετείχαν και υποστήριξαν την διοργάνωση αυτής της καλλιτεχνικής και ανθρωπιστικής εκδήλωσης, τους χορηγούς, τα ιδρύματα, τους δήμους, τις επιχειρήσεις, τις μαζικές οργανώσεις, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους Έλληνες καλλιτέχνες, τους δημοσιογράφους, τους συλλόγους, τους Έλληνες και Παλαιστίνιους επιχειρηματίες, και όλους τους φίλους της. 

(Επισκέψεις: 37 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend