Διεθνή

Απεργούν οι εργαζόμενοι της Amazon στην Ισπανία και στη Γερμανία

Σύλληψη στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας 

Χιλιάδες εργαζόμενοι του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου Amazon προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση σήμερα στην Ισπανία και τη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους, όπως ανέφεραν τα συνδικάτα.

Η απεργία αυτή συνέπεσε με την προωθητική καμπάνια Prime Day κατά την οποία η εταιρεία υπόσχεται στους πελάτες της ότι θα παραδώσει τις παραγγελίες τους μέσα σε χρονικό διάστημα 24 ωρών.

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Amazon στο Σαν Φερνάντο δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, απεργούν από χθες και θα συνεχίσουν και αύριο Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους. Η Άνα Μπερθερουέλο, του συνδικάτου CCOO δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην απεργία συμμετέχουν 1.200 υπάλληλοι, δηλαδή το 80% του εργατικού δυναμικού της Amazon. Μεταξύ άλλων ζητούν αυξήσεις μεγαλύτερες από το 1,1% που πρότεινε η εταιρεία.

Η Amazon από την πλευρά της υποστηρίζει ότι «τα ποσοστά που ανακοινώνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις για τη συμμετοχή στην απεργία (…) δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα» γιατί σήμερα «η πλειονότητα των υπαλλήλων εργάστηκε και εξυπηρέτησε τους πελάτες».

Στη Γερμανία απεργούσαν σήμερα οι εργαζόμενοι σε έξι από τις δέκα αποθήκες της εταιρείας (Χέρσφελντ, Λειψία, Γκράμπεν, Ράινμπεργκ, Βέρνη και Κόμπλεντς) και η κινητοποίηση θα συνεχιστεί αύριο στη Λειψία.

«Το μήνυμα είναι σαφές: όταν ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου πλουτίζει, αυτό γίνεται στις πλάτες της υγείας των εργαζομένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέρφανι Νιτσμπέργκε, η εκπρόσωπος του τμήματος Εμπορίου του συνδικάτου Verdi που ζητά κυρίως την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους περίπου 12.000 υπαλλήλους της Amazon στη Γερμανία, κάτι που ο κολοσσός αρνείται να πράξει από το 2013.

Στην Πολωνία, όπου η Amazon απασχολεί περίπου 9.000 άτομα, δεν προκηρύχθηκε απεργία σε καμία από τις τέσσερις αποθήκες της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύλληψη στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας 

Τη σύλληψη του οργανωτικού γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Μαδρίτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ), Hugo Carrasco, στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στον πολυεθνικό κολοσσό της «Amazon», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΛΙ.

Ο σ. Carrasco προσήχθη μαζί με άλλο ένα άτομο. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΛΙ σημειώνει: «Οι προσαγωγές, όπως και η επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους εργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία, αποδεικνύουν το βαθμό βίας που είναι ικανές να ασκήσουν οι δυνάμεις κρατικής καταστολής ενάντια στους εργάτες και εργάτριες σε μία στιγμή κορυφαίας σύγκρουσης με την εργοδοσία. Καταδικάζουμε την καμπάνια που φέρνει σε πέρας η “Amazon”, με τη συνενοχή διαφόρων ΜΜΕ, για να αποσιωπήσει την απεργία και για να φιμώσει τους εργαζόμενους που απεργούν, όπως επίσης και τη βία που ασκήθηκε ενάντια σε εκείνους που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην πάλη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Καταδικάζουμε το ρόλο της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Μαδρίτης, που τώρα βρίσκεται στα χέρια της σοσιαλδημοκρατίας, που δεν διστάζει να καταστείλει τις εργατικές κινητοποιήσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων, όπως η “Amazon”».

Πάντως, η απεργία στην «Amazon», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, θα συνεχιστεί και σήμερα, Τετάρτη, με αιχμή αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών, μεγαλύτερες από το 1,1% που πρότεινε η εργοδοσία. Απεργία έκαναν εργαζόμενοι της «Amazon» και στη Γερμανία, σε έξι από τις δέκα αποθήκες της εταιρείας (Χέρσφελντ, Λειψία, Γκράμπεν, Ράινμπεργκ, Βέρνη και Κόμπλεντς). Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί αύριο στη Λειψία, με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ για τους περίπου 12.000 υπαλλήλους της «Amazon» στη Γερμανία.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 41 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend