Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία οικοδόμων – Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας δίκαια αιτήματα

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι οικοδόμοι, που απεργούν σήμερα Τετάρτη. Έφτασαν με πορεία που ξεκίνησε από την..

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι οικοδόμοι, που απεργούν σήμερα Τετάρτη. Έφτασαν με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος, όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση με χαιρετισμούς και κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Τασιούλα.

Αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντάται με τον υπουργό Εργασίας.

Διεκδικούν:

-Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

-Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ.

-Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

-Έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας που διέκοψαν της εργασία τους, συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον θάνατο του Διαμαντή Μαυροδόγλου, τονίζοντας την συνεπή αγωνιστική πορεία και δράση του και κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε ενός λεπτού σιγή.

Η ομιλία του Γ. Τασιούλα έχει ως εξής:

«Από το βήμα της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης των οικοδόμων και εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα και τις Κατασκευές θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης που μακελεύεται από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Είμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για να έχει πατρίδα, ενάντια στην κατοχή των εδαφών του, ενάντια στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες με δολοφονίες, φυλακίσεις, αποκλεισμούς, βασανιστήρια.

Δεν μπορεί κανένας εργάτης να μείνει σιωπηλός στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στις μαζικές δολοφονίες μικρών παιδιών και άμαχου πληθυσμού.

Βροντοφωνάζουμε “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”!

Ένας τεράστιος μηχανισμός διαστρέβλωσης της αλήθειας προσπαθεί να μας πείσει ότι τα θύματα δεν είναι οι Παλαιστίνιοι, αλλά το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ.

Η αλήθεια και το δίκιο δεν κρύβονται όσο κι αν προσπαθούν κυβερνήσεις – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Το δίκιο είναι με τους Παλαιστίνιους.

Οι λαοί, οι εργάτες, πληρώνουμε με το αίμα μας τα πολεμικά σχέδια των ισχυρών, των πολυεθνικών που πατάνε πόδι σε ολόκληρες περιοχές όταν μυρίζονται κέρδη, πετρέλαια, δρόμους μεταφοράς.

Κάθε λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται το δίκιο του και να αποφασίζει αυτός για τη μοίρα και το μέλλον του.

Καταδικάζουμε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, στο μακέλεμα των Παλαιστινίων.

Εδώ και τώρα να γυρίσει πίσω η φρεγάτα. Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η θάλασσά μας να σταματήσουν να γίνονται ορμητήριο των πολεμικών μηχανών του ΝΑΤΟ, των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Καταδικάζουμε την ελληνική κυβέρνηση που δεν ψήφισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία. Ντροπή και αίσχος!

Καταδικάζουμε τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου που αθωώνουν το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Ή με τους Παλαιστίνιους θα είναι κάποιος ή με τις δολοφονικές, κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τις μηχανές πολέμου και σφαγιάσματος των λαών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη ορμή να σταματήσει η γενοκτονία.

Μια λύση υπάρχει: Να σταματήσει η σφαγή. Ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του 22χρονου Παλαιστίνιου, που κρέμασε τη σημαία της Παλαιστίνης στη μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων προχθές στο Σύνταγμα και τώρα έχει συλληφθεί και ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορούν ότι διαταράσσει τις σχέσεις της χώρας μας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Ο εργατόκοσμος ξέρει καλά τι σημαίνει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ. Ξέρει να ξεχωρίζει τους εγκληματίες από τα θύματα.

“Με τον Παλαιστινιακό λαό ως τη λευτεριά”!

Συνάδελφοι,

Η απεργία μας είναι πετυχημένη και έχει μεγάλη συμμετοχή. Έχουν σταματήσει εργοτάξια, γιαπιά σε όλη τη χώρα.

Δείχνει τη δυνατότητα του κλάδου να διεκδικεί και να κερδίζει με τον αγώνα του νέες κατακτήσεις.

Δεν κάνουμε απεργία για να την κάνουμε. Δεν είναι η απεργία μας ντουφεκιά στον αέρα. Δεν απεργούμε για να βγούμε από την υποχρέωση και να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε αγωνιστές και πρωτοπόροι. Αυτά τα έχουμε κερδίσει με το σπαθί μας και το αναγνωρίζουν και οι πέτρες ακόμα.

Απεργούμε, γατί έχουμε οξυμένα προβλήματα.

Απεργούμε, γιατί διεκδικούμε και προτείνουμε λύσεις.

Απεργούμε και έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι θα πετύχουμε.

Το πλαίσιο των αιτημάτων της σημερινής απεργίας δεν προέκυψε αβασάνιστα. Δεν είναι ένας κατάλογος με αιτήματα, το ένα πίσω από το άλλο. Είναι ένα πλαίσιο που ακουμπά στους εργαζόμενους του κλάδου. Είναι γειωμένο και τεκμηριωμένο με βάση τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο γιαπί, το εργοτάξιο, το χώρο δουλειάς.

Είναι τεκμηριωμένο με ατράνταχτα επιχειρήματα. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το δικαίωμά μας να δουλεύουμε και η δουλειά μας να αποτυπώνεται σε ένσημα.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι λογικό ο ΕΦΚΑ να εισπράττει εισφορές στο όνομα της δουλειάς των οικοδόμων και να μη μας δίνει τα ένσημά μας. Να έχει διασφαλίσει στις πλάτες μας την είσπραξη εισφορών σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε αυθαίρετο, αλλά να λέει με θράσος 40 χρόνια, μέσω των κυβερνήσεων, ότι δεν σας δίνουμε τα ένσημα και να μας κρατάει σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Δεν ζητάμε καμία κυβέρνηση να μας κάνει τη χάρη. Ζητάμε τη δουλειά μας.

Γνωρίζουμε ότι από τη δουλειά μας χρηματοδοτούνται τα Ταμεία, οι συντάξεις μας. Όλοι εμείς τα πληρώνουμε.

Δεν αμφισβητούμε ότι εμείς πληρώνουμε για τα πάντα, ακόμη και για να μπορούν κάποιοι από μας να βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη.

Δεν ζητάμε να μας δοθούν οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές όμως αντιστοιχούν σε ένσημα. Να αποτυπωθούν τα ένσημά μας θέλουμε, να αποτυπωθεί η ασφάλισή μας διεκδικούμε. Αναγνώριση και διανομή των ενσήμων θέτουμε ως αίτημα και όχι αν οι εισφορές μας χρηματοδοτούν ή όχι τις συντάξεις μας.

Συνάδελφοι,

Χθες, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας για να συζητηθούν τα αιτήματα που έχουμε θέσει, δηλαδή:

-Αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων.

-Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ.

-Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

-Έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας που διέκοψαν της εργασία τους, συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών.

Η αντιπροσωπεία μας τεκμηρίωσε ένα προς ένα την αναγκαιότητα των αιτημάτων.

Για τα “υπέρ αγνώστων” τοποθετηθήκαμε με όσα προηγούμενα ανέφερα.

Για την υποχρεωτικότητα της Σύμβασης επισημάναμε ότι, εκτός του ότι λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας και ωφελεί προς το καλύτερο τις αποδοχές και την ασφάλιση, θα βοηθήσει και τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν μπορεί όλοι σήμερα να μιλάνε για αύξηση της δουλειάς, για έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά οι οικοδόμοι να ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 ένσημα το μήνα, να ασφαλίζονται με τα ελάχιστα μεροκάματα.

Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας της σύμβασης θα βοηθήσει, θα βελτιώσει την κατάσταση και αυτό είναι ένα από τα όπλα που έχουμε. Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι να διεκδικούμε μαζί με το Συνδικάτο μας τον ιδρώτα μας. Να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα και τη διεκδίκηση για να γίνουν έλεγχοι στους χώρους δουλειάς από τον ΕΦΚΑ. Να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι οικοδόμοι δεν μπορεί να γίνονται συνεχώς το μέσο για να κερδίζουν οι κατασκευαστές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να δουλεύουμε και να μην ασφαλιζόμαστε. Τέλος το παζάρι και οι εκβιασμοί, “δούλεψες 10 μέρες θα πάρεις 5 ένσημα” ή “δούλεψες τόσα, αλλά το ΙΚΑ δεν έβγαλε ένσημα ή έχουν εξαντληθεί”.

Όλα αυτά είναι παραμύθια. Κάθε μέρα δουλειάς είναι και μέρα ασφάλισης. Αυτό δεν το αρνείται κανένας και με τον αγώνα μας θα το επιβάλουμε.

Εμείς κατακτήσαμε, μετά από πολλά χρόνια, μια ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις στα μεροκάματα. Αγωνιζόμαστε να γίνει υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες. Δεν κάνουμε ούτε πόντο πίσω από αυτό.

Και επί τη ευκαιρία, στέλνουμε ένα μήνυμα στα αφεντικά. Η ακρίβεια τσακίζει το μεροκάματό μας. Εμείς θα βάλουμε μπρος τον αγώνα για υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, διμερών με μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεργολάβους.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν με τη δουλειά τους να έχουν μεροκάματο που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες τους. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Αν θέλουν εργατικά χέρια, όσα δουλεύουν τώρα και ακόμη περισσότερα, για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση της δουλειάς πρέπει να πληρώσουν. Το τζάμπα πέθανε! Εργάτες υπάρχουν, αλλά τα αφεντικά θέλουν φθηνούς εργάτες. Να το ξεχάσουν.

Συνάδελφοι,

Μαζί με τα παραπάνω θέσαμε στον υπουργό και τα ζητήματα της ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς. Από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους 18 συνάδελφοί μας. Μόλις χθες, στη Λαμία ένας 60χρονος συνάδελφός μας χάθηκε.

Σκεφτείτε τον υπουργό Εργασίας να απαντάει για το συγκεκριμένο αίτημα, όπως περίπου προχθές στη Βουλή, ότι αν δεν έχουν ένσημα οι οικοδόμοι, να δουλέψουν λίγο παραπάνω. Δηλαδή, να δουλεύουμε στα 62, στα 65, να τσακιζόμαστε και να σκοτωνόμαστε, ενώ έχουμε δουλέψει πολύ περισσότερο και καμία κυβέρνηση δεν είδε το μεγάλο πρόβλημα ούτε της ασφάλισης, αλλά ούτε και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Να είναι ο χώρος της οικοδομής ένα χάος, χωρίς μέτρα ασφάλειας, χωρίς ελέγχους και να μένουμε μόνο στην προτροπή του υπουργού να δουλεύουμε στα γεράματα και να αισθανόμαστε τυχεροί αν δεν τσακιστούμε.

Για εμάς, η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα στην ιεράρχηση του αγώνα μας. Θέλουμε γεροί να πηγαίνουμε στη δουλειά και το ίδιο γεροί να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας.

Συνάδελφοι,

Τι απαντήσεις πήραμε για όλα αυτά; Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει σήμερα, την ημέρα της απεργίας μας. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι για να πετύχουμε πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας.

Δηλώνουμε από εδώ σήμερα ότι δεν θα σταματήσουμε για όλα τα αιτήματα που έχουμε. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε.

Ό,τι κερδίσαμε, όσα βάρη ξεφορτώσαμε από τις πλάτες μας, δεν μας τα χάρισε κανείς. Τα κατακτήσαμε με μεγάλους αγώνες.

Το δίκιο μας για να γίνει πράξη προϋποθέτει ο κλάδος να δείξει δύναμη, επιμονή και εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα.

Δεν υποχωρούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Έτσι μας έμαθε η ίδια η ζωή, έτσι θα προχωρήσουμε!». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις