Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία και συγκέντρωση στη Ζώνη – Συλλαλητήριο το απόγευμα και νέα 24ωρη απεργία αύριο – “Οχι άλλο αίμα εργατών”

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!» απαιτούν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, οι οποίοι πραγματοποιούν κινητοποίηση, στο..

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!» απαιτούν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, οι οποίοι πραγματοποιούν κινητοποίηση, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Με τον αγώνα τους απαντούν στο προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα με έναν νεκρό εργάτη και δύο σοβαρά τραυματισμένους.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. σήμερα το απόγευμα στην πύλη της Ζώνης και καλούν φορείς, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα σε μαζική συμμετοχή.

Παράλληλα αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 31 Μάη με αγωνιστικό ραντεβού στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Στη σημερινή συγκέντρωση παρευρίσκεται και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στο πλευρό των απεργών, εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς, από εργατικά Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα.

Παρούσα και η σύζυγος του νεκρού εργάτη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους απεργούς, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σ. Πουλικόγιαννης, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ο εργάτης που χτες έφυγε από το σπίτι του και την οικογένειά του σώος και υγιής για να γυρίσει στο φέρετρο είναι ο Γιάννης Νομικός. Αφησε πίσω του έναν γιο 22 ετών και μία κόρη 13 ετών. Μαζί με τους συναδέλφους του αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» της «ΑΝΕΚ», που βρίσκεται ανελκυσμένο σε μία από τις πλωτές δεξαμενές της COSCO.

Ενα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες, αφήνοντας τον χειριστή του ανυψωτικού μηχανήματος στον τόπο. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ από τους δύο τραυματίες ο ένας μεταφέρθηκε επίσης στο «Τζάνειο» σοβαρά τραυματισμένος στην κνήμη και στον αυχένα και ο άλλος σε ιδιωτική κλινική χτυπημένος στο κεφάλι.

«Φωτιά» είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που δούλευαν στο σημείο: «Δεν υπήρχε Τεχνικός Ασφαλείας για μία τόσο σοβαρή επισκευαστική εργασία». «Ελειπε η ασφάλεια από τον γάντζο που κρατούσε την προπέλα». «Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να κάνουμε γρήγορα, για να φύγει το βαπόρι». «Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα». «Οι έλεγχοι από τις μεικτές επιτροπές λιγοστοί και όπου γίνονται δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε σοβαρές επικίνδυνες παραλείψεις».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, ενώ οργανώνει την απεργιακή απάντηση, ταυτόχρονα ενημερώνει και προειδοποιεί: «Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών. Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες, γεγονός που αφήνει έκθετους την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο».

Είναι σαφές ότι τα στοιχεία κραυγάζουν πως το νέο φονικό ήταν θέμα χρόνου. Οτι για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, μεταφορικών εταιρειών – άλλωστε ο χώρος της Ζώνης ανήκει πλέον στην COSCO κ.ά.), οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη, πιστές στο δόγμα των εργοδοτών ότι «ο χρόνος είναι χρήμα» και τα μέτρα προστασίας θέλουν και …χρόνο και χρήμα, έχουν διαμορφώσει το θανατηφόρο πλαίσιο που δίνει «γην και ύδωρ» στους ομίλους, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου.

Γι’ αυτό αποψίλωσαν τις μεικτές επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, μείωσαν δραστικά τους ελέγχους, διέλυσαν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με την κυβέρνηση της ΝΔ να τις μετατρέπει σε ανεξάρτητες αρχές, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να κηρύξουν υποχρεωτικές τις Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις της Ζώνης, όπου καθορίζονται με αυστηρό τρόπο και τα μέτρα προστασίας.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις