Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία και δυναμική κινητοποίηση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Υγεία

 

Nέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομείαενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει με απόφαση του 38ου Συνέδριου της και η ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα, Σωματεία εργαζομένων σε μια σειρά νοσοκομεία, καθώς και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του οποίου αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους. 

Αυτή την ώρα γίνεται πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τα πανό τους καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση και τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις, που προωθούν οι κυβερνήσεις, απαιτούν κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στο ύψος των λαϊκών αναγκών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και ένταξη στα ΒΑΕ.   

Την πολιτική των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος μονάδων Υγείας, της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, στηλίτευσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο». Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» τον πρόσφατο νόμο που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στην υγεία. Κατήγγειλε τον προϋπολογισμό που διατηρεί τους πετσοκομμένους μισθούς, καθώς και το «μαρτύριο της σταγόνας» που συνεχίζεται για χιλιάδες εργαζόμενους, που οι Συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους.

«Στο σύστημα στο οποίο ζούμε η Υγεία είναι κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό» και ταυτόχρονα πηγή κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σχολίασε. Στο φόντο αυτό ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναμονή και στηλίτευσε την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ που προκήρυξε απεργία χωρίς να οργανώσει συγκέντρωση στην Αθήνα. Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα, σε συνέχεια και ενίσχυση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, πιάνοντας το νήμα από την απεργία στις 9 Νοέμβρη. 

Τις 300 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 150 κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο κατήγγειλε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της υποστελέχωσης στη νοσηλεία, τα χειρουργεία, την περίθαλψη των ασθενών. Την ίδια στιγμή 150 συμβασιούχοι παραμένουν «όμηροι» χωρίς σταθερή δουλειά. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεσες προσλήψεις, για να μείνουν στα χαρτιά τα άθλια νομοθετήματα», τόνισε και κάλεσε στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Τις ελλείψεις προσωπικού στο νέο νοσοκομείο, το γεγονός ότι το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, τις απολύσεις και την εργολαβοποίηση στην καθαριότητα, ανέδειξε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Υποκριτικά μας είπαν ήρωες στην πανδημία και τώρα βλέπουμε τι μας περιμένει», σημείωσε ο Κώστας Αντωνόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», καταγγέλλοντας την «ταφόπλακα» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα υγείας με το πρόσφατο νομοσχέδιο. Την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή καταδίκασε ο Γιώργος Κούτουλας, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο». Χαιρετισμό εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία απηύθυνε η Ιωάννα Δημούλια. «Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε με απόλυση ενώ θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τη μονιμοποίηση μας, για νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία», σχολίασε. Τον τερματισμό του μέτρου των αναστολών των υγειονομικών απαίτησε ο Αργύρης Νταλιάνης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”. Χαιρετισμό απηύθυνε και εργαζόμενη από το νοσοκομείο Νάουσας.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις