Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Διοικητή ΠΑΓΝΗ για τα κρούσματα στους νοσηλευτικούς

Φταίνε οι γιατροί που από επιπολαιότητα κόλλησαν δήλωσε ο Διοικητής – Η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων

Ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Γιώργος Χαλκιαδάκης, δήλωσε, προκλητικά, προχτές στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή της..

Ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Γιώργος Χαλκιαδάκης, δήλωσε, προκλητικά, προχτές στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή της Αντιγόνη Ανδρεάκη, σχολιάζοντας τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζομένους του νοσοκομείου:

 «Το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές χαλαρώνουν και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα, κυρίως την ώρα της ξεκούρασης, έχει φέρει τα κρούσματα στους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ. Υπάρχει χαλάρωση σε στιγμές που δεν πρέπει. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Όταν έμαθα για γιατρούς και νοσηλευτές με Covid θύμωσα πάρα πολύ γιατί είμαστε μια ζωή με τη μάσκα. Πρόκειται για επιπολαιότητα».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ χαρακτήρισε απαράδεκτες και προκλητικές της δηλώσεις του Διοικητή, με Ανακοίνωσή του και τονίζει:

«Αντί να εγκαλεί τους υγειονομικούς, να φροντίσει να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, να στελεχώσει άμεσα το νοσοκομείο με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να προμηθευτεί επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, να προχωρήσει σε μαζικούς περιοδικούς μοριακούς ελέγχους των εργαζομένων, να ανοίξει άμεσα νέες πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, να φροντίσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας».

Η Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΑΓΝΗ
ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Απαράδεκτες είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, με τις οποίες εγκαλεί τους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου που διαγνώσθηκαν τις τελευταίες βδομάδες θετικοί στον SARS-CoV-2 για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων «κυρίως την ώρα της ξεκούρασης». 

Είναι προκλητικό να κατηγορεί για «επιπολαιότητα» τους υγειονομικούς που διακινδυνεύουν την υγεία τους και δουλεύουν με αυταπάρνηση, με εξαντλητικά ωράρια, υπερβαίνοντας συχνά τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και θυσιάζοντας το χρόνο ανάπαυσής τους, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε αντίξοες συνθήκες αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις.

Είναι εξοργιστικό να επικαλείται την ατομική ευθύνη των εργαζομένων που νόσησαν για να κρύψει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης, που εδώ και οκτώμισι μήνες δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των περισσότερων από 500 κενών θέσεων του νοσοκομείου, ενώ «μπάλωσαν» μέρος των κενών μετακινώντας συνεχώς προσωπικό μεταξύ τμημάτων και δομών και επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μήπως δεν είναι η υποστελέχωση η αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε κρούσματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού; 

Θα έπρεπε ο διοικητής να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο σε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να προληφθεί η μετάδοση σε ασθενείς και προσωπικό. Θα έπρεπε να απολογηθεί στους εργαζόμενους για την ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας, για τη χρήση της ίδιας μάσκας για ολόκληρη βάρδια και τις ελλείψεις σε γάντια, σε μάσκες FFP2 και μέσα οφθαλμικής προστασίας. 

Να αναλάβει τις ευθύνες του για τον εφησυχασμό που καλλιεργεί παρά την ανεπάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ (που είναι ήδη κατά 80% γεμάτες στο νοσοκομείο μας), για το γεγονός ότι -ενώ «περίμενε την έξαρση το Νοέμβρη»- καμία νέα κλίνη εντατικής δεν προστέθηκε στο ΠΑΓΝΗ αυτούς τους οκτώμιση μήνες, παρά μόνο άνοιξαν 3-4 προϋπάρχουσες (που ήταν χρόνια κλειστές), οι οποίες στελεχώθηκαν με μετακινήσεις, επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές. Να απολογηθεί στους χιλιάδες ασθενείς για την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία τους λόγω του πλάνου για μετατροπή και του ΠΑΓΝΗ σε νοσοκομείο «μιας νόσου» (του COVID-19) με τον περιορισμό των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, τη δέσμευση κλινικών για τη δημιουργία Μονάδας Κορονοϊού και τη σχεδιαζόμενη μετατροπή της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών σε ΜΕΘ (non-COVID).

Αντί να εγκαλεί τους υγειονομικούς, να φροντίσει να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, να στελεχώσει άμεσα το νοσοκομείο με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να προμηθευτεί επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, να προχωρήσει σε μαζικούς περιοδικούς μοριακούς ελέγχους των εργαζομένων, να ανοίξει άμεσα νέες πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, να φροντίσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Το ΔΣ

Σχετικά θέματα

Απόψεις