Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απαγορεύονται οι “πολιτικές διαστάσεις”!

“Η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου, δεν συνδέονταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακάκαι οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α., ούτε με..

Η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου, δεν συνδέονταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακά
και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α., ούτε με την αρχαιολογία, τις
αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ούτε με τις επιστήμες, τις τέχνες
και τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε
λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως
προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής“.

Αυτό το λεκτικό μνημείο αυταρχισμού, λογοκρισίας, πολιτικού σιωπητηρίου που καταλήγει σε απροκάλυπτη δίωξη και εκδίωξη είναι απόσπασμα από την Υπουργική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με την οποία εξορίζει το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτήριο στο οποίο στεγάζεται από το 1982! 

Δηλαδή, ένας σωματείο συνδικαλιστικό και επιστημονικό στερείται της στέγης του, με απόφαση υπουργού επειδή, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση “λάμβανε θέση επί του θέματος”. Με άλλα λόγια; Απαγορεύεται σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο καθώς και στα άτομα από το οποίο συναπαρτίζεται να έχει πολιτική θέση επί ενός πολιτικού και κοινωνικού θέματος, η οποία θέση συμβαίνει να μην συμφωνεί με την κυβερνητική γραμμή! 

Τόσο δημοκρατικά στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία….

Η πρωτοφανής, απαράδεκτη, προκλητική, αυταρχική, και εκδικητική πράξη της Υπουργού Πολιτισμού δεν είναι μόνο εξοργιστική. Είναι και πολλαπλώς επικίνδυνη αν δεν ανακληθεί και αν δεν καμφθεί από τις αναμενόμενες αντιδράσεις των αρχαιολόγων και των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η κ. Μενδώνη επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια “νέα τάξη πραγμάτων” εις το όνομα του “μεγάλου επιτελάρχη”, όπου τίποτα δεν κινείται και τίποτα δεν θα γίνεται αποδεκτό αν δεν ευλογεί τα γένια – ξυρισμένα ή αξύριστα – του Λουδοβίκου. 

Πίσω από αυτό, όμως, κρύβεται κάτι ακόμα χειρότερο. Η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος όπου τίποτα δεν θα ενοχλεί και θα εμποδίζει του γούστα των χορηγών – ευεργετών – επενδυτών – επιχειρηματιών. 

Ειδικά εάν πρόκειται για το τουριστικό ελντοράντο του παγκόσμιου τουριστικού κεφαλαίου.

Διότι το θέμα δεν είναι αν αντιπολιτεύεται κάποιος τους “άριστους”, το θέμα είναι αν διά της αντιπολίτευσής του και των αγώνων του, εμποδίζει όλα εκείνα τα σχέδια που παραχωρούν, εκχωρούν και εμπορευματοποιούν δημόσια αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών αγαθών. Και με αυτή την έννοια η υπουργός Πολιτισμού είναι απολύτως συντονισμένη με τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, τρομοκρατίας στα σωματεία και τους συνδικαλιστές και κοινωνικού σιωπητηρίου που επιχειρεί να επιβάλει συνολικά η κυβέρνηση. 

Η υπουργός Πολιτισμού είναι εκείνη που προκλητικά και κυνικά κώφευσε μπροστά στις διόλου ευκαταφρόνητες αντιδράσεις ακαδημαϊκών, αρχαιολόγων, επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το αρχαία στο μετρό του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Είναι η ίδια σιδηρόφρακτη κυρία που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αντιδράσεις για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης. Είναι η ίδια που αγνόησε επιδεικτικά τις πολλαπλές αποδείξεις για τη Συλλογή Στερν με τα κυκλαδικά ειδώλια και την προέλευσή τους και μαζί με τον πρωθυπουργό νομιμοποίησαν αρχαιοκαπηλικά προϊόντα! Είναι εκείνη που το ίδιο αυταρχικά μετέτρεψε το νομικό καθεστώς των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, τα έκανε ΝΠΔΔ, έτσι ώστε να χωράνε διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια και χατήρια σε ιδιώτες για μουσεία – μαγαζιά. 

Αλλά, ετούτο το τελευταίο, η αιφνιδιαστική εκδίωξη των αρχαιολόγων από το “σπίτι” τους, αυτό που τους είχε παραχωρήσει η πολιτεία είναι εκείνη η σταγόνα με την οποία ξεχειλίζει ασυγκράτητη όλη η αντιδημοκρατική, αυταρχική, εκδικητική, εκφοβιστική σαπίλα του βασιλείου της Δανιμαρκίας.

Σε αυτό το κτήριο από το 1982 έχουν φιλοξενηθεί ουκ έστιν αριθμός εκδηλώσεων επιστημονικών, καλλιτεχνικών, ευρύτερα κοινωνικών, έχουν γίνει συνέδρια, συναυλίες, μουσικές και θεατρικές βραδιές, βραδιές κινηματογράφου, καθιερώνοντας και εμπεδώνοντας ένα σημαντικό άνοιγμα στην κοινωνία.

Αλλά… από την άλλη πλευρά το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, είναι όμορφο, υπέροχα διατηρημένο, με ωραίους χώρους, όμορφο κήπο, σε μοναδική θέση, μέσα στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης.

Κρίμα να πηγαίνει χαμένο για συνδικαλιστικούς λόγους, να το αξιοποιούν κάτι “παλαιολιθικοί” αρχαιολόγοι  και να μην συμβάλλει και αυτό στην … ανάπτυξη! 

Σωστά κυρία υπουργέ;

Εδώ η Υπουργική Απόφαση

apofasi Mendoni_sea_ktirio

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις