Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντισυνταγματικό το ΓΕΜΗΣΟΕ από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ – Παραβιάζει τη συνδικαλιστική ελευθερία

Κόλαφος για το νόμο Χατζηδάκη: Το ΓΕΜΗΣΟΕ αντίθετο με το συνδικαλιστικό νόμο, το νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αντισυνταγματικό έκρινε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), του περιβόητου νόμου Χατζηδάκη, παραπέμποντας ταυτόχρονα το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου. 

Το Δ’ Τμήμα έκρινε ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (νόμος 1876/1990), αλλά παράλληλα το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Το 7μελές Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νίκος Μαρκόπουλος) με την υπ΄ αριθμ. 2175/2022 απόφασή του έκρινε ότι:

  • «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».
  • «η ρύθμιση της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 1264/1982, περί σωρευτικής αναστολής σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην περίπτωση της παράλειψης καταχώρισης ή επικαιροποίησης έστω και ενός μόνο στοιχείου, συνεπάγεται προδήλως δυσανάλογη, αλλά και ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος».
  • «όλες οι διατάξεις του άρθρου 10 της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως περί χορήγησης στοιχείων, κατά το μέρος που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχουν τεθεί καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 4 του ν.1876/1990».

Και κατέληξε: 

«Κατόπιν τούτων, το Δικαστήριο κρίνει ως μη νόμιμη τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 12 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει την 1.1.2022 ως την ημερομηνία έναρξη ισχύος της. Και τούτο, διότι, με την εν λόγω διάταξη εκκινεί, εν τοις πράγμασι, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η λειτουργία του ΓΕΜΗΣΟΕ, μολονότι ουσιώδεις ρυθμίσεις της οργάνωσης και λειτουργίας του έχουν τεθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος, του άρθρου 9 παρ. 1 του ΓΚΠΔ και καθ’ υπέρβαση της σχετικής εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 4 (δ) του ν. 1876/1990, ως ισχύει».

Σχετικά θέματα

image

Εκδικητικές απολύσεις στα Praktiker – Απαντούν με στάση εργασίας οι εργαζόμενοι

"Ο λόγος απόλυσης είναι επειδή ο εργαζόμενος δεν δέχτηκε την μονομερή τροποποίηση στην ατομική του σύμβαση και παρόλο που η απόφαση της επιθεώρησης έκρινε τη στάση της εταιρείας παράνομη, η εταιρεία προχώρησε εκδικητικά στην απόλυση του συναδέλφου συνδικαλιστή"
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Απόψεις