Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία — Κ. Πελετίδης: Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών απαιτείται αγώνας και ισχυρή παρουσία των κομμουνιστών παντού

«Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, απαιτείται αγώνας, ισχυρή παρουσία των κομμουνιστών παντού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, απαιτείται αγώνας, ισχυρή παρουσία των κομμουνιστών παντού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κ. Πελετίδης βρίσκεται στην Τουρκία με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη επίσης από τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και δημοτικό σύμβουλο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η δουλειά των κομμουνιστών στην Τοπική Διοίκηση.

Την αντιπροσωπεία του Κόμματος συνοδεύουν η Αθηνά Ζαρκάδα, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλεξάνδρα Αλάφη, στέλεχος του Κόμματος καθώς και ο Δημήτρης Μαβίδης Pesic, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχε πλήθος δημοσιογράφων τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, που είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις για το έργο της Δημοτικής Αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα, αλλά και συνολικά για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Στην εισηγητική του παρέμβαση, ο Κώστας Πελετίδης ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας συνδέονται από ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Το καθένα στη χώρα του παλεύει με συνέπεια για τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα. Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, την καταστολή, τον αντικομμουνισμό.

Από κοινού, δίνουμε μεγάλους αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το δυνάμωμα της φιλίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών, για την υποστήριξη του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚ Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές, η εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από τις λίστες που υποστηρίζει το ΚΚ Τουρκίας έχει μεγάλη σημασία για τα λαϊκά στρώματα. Είναι πολύ σημαντικό, ο λαός να έχει έναν σύμμαχο στον αγώνα του για ζωή.

Και στις δύο χώρες, αντιμετωπίζουμε μια πολιτική που αφήνει πίσω της τεράστιες καταστροφές και θύματα, γιατί η προστασία του λαού και οι ανάγκες του θεωρούνται “κόστος” και θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, απαιτείται αγώνας, ισχυρή παρουσία των κομμουνιστών παντού.

Όπως γνωρίζετε, επί 10 συνεχή χρόνια, ο λαός εκλέγει κομμουνιστή δήμαρχο στη διοίκηση του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας, της πόλης μου, της Πάτρας, αναγνωρίζοντας το όφελος που προκύπτει από την κοινή δράση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων, μαζί με τις δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Η εμπειρία επιβεβαιώνει ότι παρά τις δυσκολίες που μας θέτει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, οι κομμουνιστές μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού. Λένε την αλήθεια, δεν εξαπατούν, όπως οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων. Στους δήμους, που είναι τμήμα ενός αντιλαϊκού κράτους, αυτό σημαίνει πολλά. Γιατί οι δήμοι, ενώ υποτίθεται ότι υπηρετούν τον λαό, στην πράξη λειτουργούν ως πηγή κερδών για τους επιχειρηματίες, με τους οποίους γίνονται κάθε είδους νταλαβέρια που πληρώνει ο λαός.

Στην πόλη μου, την Πάτρα, η Δημοτική Αρχή μπήκε μπροστά, διάλεξε μετερίζι, δεν είναι με όλους, είναι με αυτούς που δουλεύουν, που “χτίζουν” τα πάντα, που χωρίς αυτούς “γρανάζι δεν γυρνά”.

Παρά τις δυσκολίες, μιας και πορευόμαστε σε εχθρικό περιβάλλον, πετύχαμε να δοθούν “ανάσες” στα λαϊκά στρώματα, απλώσαμε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, μπήκαν στο κέντρο της προσοχής και επίλυσης οι ανάγκες των παιδιών της πόλης μας, γίνονται παντού έργα που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες.

Περισσότεροι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στις δύο χώρες σημαίνει ισχυρότερη η φωνή του λαού που αγωνίζεται και διεκδικεί. Σημαίνει οργάνωση της αντίστασης του λαού ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων, μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Σημαίνει περισσότερες γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αυτή είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων, ο Κώστας Πελετίδης μετέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από τα οποία η Δημοτική Αρχή δίνει «ανάσες» όπως είπε χαρακτηριστικά για τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, σε τομείς όπως ο αθλητισμός, οι παιδικοί σταθμοί και η σχολική στέγη, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, στη συνέντευξη ανέφερε μεταξύ άλλων «Είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό από το να χύσουν ο ένας το αίμα του άλλου, αν έρθει η μέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του TKP είπε μεταξύ άλλων: “Ως TKP και ΚΚΕ, η προτεραιότητα και των δύο κομμάτων είναι να αποτρέψουμε την εμπλοκή των χωρών μας σε μια θερμή σύγκρουση και να υψώσουμε τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Ο Οκουγιάν εξήγησε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε: “Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι επίσης λαοί που προσπαθούν να μετατραπούν σε εχθρούς όταν τα συμφέροντα κάποιου το επιβάλλουν. Έχουμε πάρει πολύ ξεκάθαρες αποφάσεις για το θέμα αυτό με τους Έλληνες συντρόφους μας, έχουμε προετοιμασίες και αρχές. Αν έρθει στην ημερήσια διάταξη μια τέτοια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Κεμάλ Οκουργιάν, αναφερόμενος στην πολιτική ατμόσφαιρα σχετικά με τις εκλογές στην Τουρκία, είπε: “Υπήρχε μια εκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία για την οποία πάντα διαμαρτυρόμασταν, για χρόνια λέγαμε ότι “η Τουρκία καθαρίζει από την πολιτική, τα κόμματα παύουν να είναι κόμματα, τα άτομα έρχονται στο προσκήνιο”, αλλά κανείς μας δεν περίμενε την ατίμωση που είδαμε σε αυτές τις εκλογές”. Ο ίδιος είπε πως το TKP “προσπαθεί να προβάλλει την άποψή του σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου κανείς δεν είναι σε θέση να συζητήσει. Κανείς δεν ξέρει τι λέει ο καθένας. Και αυτό περιλαμβάνει και τα αριστερά κόμματα”. (…) “Οι μισοί από τους σημερινούς υποψηφίους έχουν αλλάξει κόμμα τον τελευταίο χρόνο. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές τους απόψεις, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να μας πουν γιατί άλλαξαν, ώστε να ξέρουμε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο Hamza Dağ (υποψήφιος του ΑΚΡ σε μια πόλη όπου κυριαρχεί το CHP) δεν φόρεσε σήμα κόμματος, όλοι φόρεσαν ένα γι’ αυτόν. Υπάρχουν κρυφά μέλη του CHP στο AKP, υπάρχουν κρυφά μέλη του İYİP (εθνικιστικό κόμμα) στο CHP… Είναι ένα μεγάλο χάος. Το TKP προσπαθεί να σταθεί όρθιο και να κάνει πολιτική μέσα σε αυτό το χάος, μας αποκαλούν “ξεπερασμένους”. Θα το δούμε. Θα δούμε ποιος είναι παλιομοδίτης και ποιος είναι μοντέρνος”.

Σύμφωνα με τον Οκουγιάν, το TKP κάνει πολύ καλά τη δουλειά του ανάμεσα στον κόσμο. “Δουλεύουμε σε όλη την Τουρκία. Αλλά προσπαθούμε πολύ σκληρά να μην είμαστε μέρος αυτής της ατμόσφαιρας της πολιτικής κάτω από τη ζώνη”.

 Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, με επικεφαλής τον Κεμάλ Οκουγιάν, ο οποίος ενημέρωσε για τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Τουρκία, τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού του Φλεβάρη του 2023 σε μια σειρά περιοχές, καθώς και την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των τουρκικών δημοτικών εκλογών.

Ο Κώστας Πελετίδης, απ’ την πλευρά του, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ίδιου, καθώς και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Πατρέων τόσο προς τον τουρκικό λαό, όσο και στους αγωνιστές υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και παλεύουν προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, συζητήθηκε η εμπειρία της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας και η δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών.

Ο Κώστας Πελετίδης προσέφερε στην αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας αναμνηστικά από την Πάτρα, ανάμεσα στα οποία ήταν η έκδοση για το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα τους Πρόσφυγες, που πραγματοποιήθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συμμετείχε και ο Τούρκος γλύπτης, Σελτζούκ Γιλμάζ.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Σερετάκης δώρισε εκ μέρους του ΚΚΕ ένα αντίγραφο εξωφύλλου του «Ριζοσπάστη» για τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τουρκία θα συνεχιστεί με συμμετοχή αύριο Σάββατο 23 Μάρτη σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στον Δήμο Σισλί της Κωνσταντινούπολης. Την Κυριακή 24 Μάρτη η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα βρεθεί στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι, όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην πόλη Ντεφνέ. Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με συμμετοχή σε προεκλογική συγκέντρωση στην ίδια πόλη.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις