Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από τη συγκέντρωση για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη..

Δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Στη συγκέντρωση παραβρίσκονται αντιπροσωπείας από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΚΕΘΑ και την ΕΕΔΔΑ. Επίσης παραβρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Θ. Χιόνη. Δ. Αρβανιτάκη και Κ. Παρασκευά. 

Xαιρετισμό στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο έκανε η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η Χρ. Λεμπέση σημείωσε:

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας, οι νέοι και οι νέες βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε για άλλη μια φορά την φωνή μας με τους εργαζόμενους και το λαό ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στα δολοφονικά σχέδιά τους, που στόχο έχουν το αιματοκύλισμα των λαών όπου Γης για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να γίνεται πολεμικό ορμητήριο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ο λαός μας στόχος αντιποίνων!

Είμαστε εδώ και διαδηλώνουμε απαιτώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους! Να ξηλωθούν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις! Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων! Η νεολαία της χώρας μας, ο λαός μας να μη χύσουμε το αίμα μας για τα συμφέροντα ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων!

Τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στο ασφυκτικό πλαίσιο του σάπιου συστήματος που έχει για θεό του το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Δεν χωράνε στο Πανεπιστήμιο – επιχείρηση που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα προωθούν! Η επιστημονική γνώση που αποκτάμε θέλουμε να είναι προσανατολισμένη στο να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Η επιστημονική γνώση που αποκτάμε, τα αντικείμενα των σπουδών μας δεν μπορούν να είναι και δεν θα γίνουν εμπορεύματα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι προκλητικό η Ελλάδα να βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, να παίρνει μάλιστα και συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ και την ίδια ώρα οι προϋπολογισμοί για τα Πανεπιστήμια να μειώνονται συνεχώς. Εκατοντάδες συμφοιτητές μας να πετιούνται έξω από τις εστίες, άλλοι να διακόπτουν τις σπουδές του. Εμείς και οι οικογένειές μας να ζούμε με το βραχνά του πως θα τα βγάλουμε πέρα με το τεράστιο κόστος σπουδών, να αναγκαζόμαστε να κάνουμε δυο και τρεις δουλειές, να μην μπορούμε να πάμε ούτε διακοπές γιατί δεν έχουμε πως να τα βγάλουμε πέρα!

Οι γνώσεις μας δεν θέλουμε να αξιοποιούνται για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμιά μας με τα κάθε λογής ερευνητικά τους προγράμματα, για “έξυπνες” βόμβες και πυρηνικά όπλα που στρέφονται κατά των λαών! Θέλουμε οι γνώσεις μας να αξιοποιούνται για την ευημερία, τη φιλία, την ειρήνη μεταξύ των λαών!

Κι από το σημερινό βήμα ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κατεύθυνση: τα σχέδια και ο νόμος για το πανεπιστήμιο – επιχείρηση θα μείνει στα χαρτιά! Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζομένους, μαζί με το λαό θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας ένα Πανεπιστήμιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας!

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή την συμπλήρωση 77 χρόνων από την ρίψη των ατομικών βομβών στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτέλεσε ξεκάθαρα μια επίδειξη ισχύος απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού. Απώτερο στόχο είχε να τρομοκρατήσει τους λαούς, την ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα, σκορπίζοντας για πρώτη φορά τον πυρηνικό όλεθρο και τον θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων είτε ακαριαία είτε έπειτα λόγω ραδιενέργειας.

Κι από εδώ σήμερα δηλώνουμε ότι: τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας ούτε ξεχνιούνται, ούτε παραγράφονται! Αντίθετα, μεγαλώνει η ευθύνη μας για να συμβάλλουμε να ενισχυθεί ακόμη πιο αποφασιστικά η πάλη των λαών για να επιβάλλουν το δίκιο τους, κλείνοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των ανταγωνισμών, των πολέμων, της προσφυγιάς!

Ιδιαίτερα σήμερα, 77 χρόνια μετά, παραμένει το ίδιο ζωντανός ο κίνδυνος για έναν νέο πυρηνικό όλεθρο με την κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη να ρίχνει λάδι στην φωτιά. Με τις ΗΠΑ και την Ρωσία να αποχωρούν από τις δεσμεύσεις για την μη χρήση πυρηνικών όπλων. Με τις ίδιες τις εξελίξεις, την τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός σε δεκάδες εστίες σε όλη την υδρόγειο, όπως στην Ουκρανία, στον Ινδοειρηνικό κ.α. και τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Με το ΝΑΤΟ να εντείνει την πολεμική του προετοιμασία μέσω της “Νέας Στρατηγικής Αντίληψης”, μετά και την πρόσφατη σύνοδο, για πολεμικούς εξοπλισμούς με τεράστια ανάπτυξη τόσο του συμβατικού, όσο και του πυρηνικού του οπλοστασίου. Με τις διάφορες ασκήσεις και γυμνάσια που διεξάγονται με την πιθανή χρήση των πυρηνικών όπλων. Αυτά και άλλα πολλά είναι που μυρίζουν μπαρούτι για όλους εμάς, για τους λαούς όλου του κόσμου που θα κληθούμε να πληρώσουμε και ήδη πληρώνουμε το τίμημα μέχρι και με το αίμα μας.

Αυτή είναι η πολιτική την οποία στην χώρα μας πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά με συνέπεια υπηρέτησαν και τώρα στηρίζουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι επικίνδυνη! Η “γεωστρατηγική αναβάθμιση”, η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας, με την ασφάλεια και την άμυνα, την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως επιχειρούν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τα κάθε λογής στηρίγματά τους να μας πείσουν. Αντίθετα, βρωμάει μπαρούτι και αίμα. Ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η νεολαία δεν έχει κανένα συμφέρον να στηρίξει αυτή την επικίνδυνη πολιτική! Είναι αυτή που μας μπλέκει πιο βαθιά στους θανάσιμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που γεμίζει την χώρα με βάσεις του θανάτου και μάλιστα στον Άραξο με βάση που κατέχει υποδομή για πυρηνικά όπλα.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Έχουμε φωνή: δεν θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο χέρι, ούτε θα γίνουμε συνένοχοι στον φόνο. Ξέρουμε καλά πως όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον των καπιταλιστών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για αυτό και δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις κυβερνήσεις τους, ούτε στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τις ενώσεις, που παίζουν με τις ζωές και τα δικαιώματά μας. Τους γυρίζουμε την πλάτη γιατί ξέρουμε καλά και έχει αποδειχθεί ότι διέξοδο μπορούμε να δώσουμε με την συλλογική και οργανωμένη μας πάλη μέσα από τους Συλλόγους μας στο πλευρό του εργαζόμενου λαού.

Διδασκόμαστε κι εμπνεόμαστε από την πάλη των λαών! Δυναμώνουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη! Ξέρουμε ότι το δίκιο και η πραγματικά σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκεται στην ασίγαστη αυτή πάλη, ώστε να γίνει κάθε λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Να μπει μπροστά και να οικοδομήσει ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς. Μακριά κι έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι λαοί δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών! Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα, της πάλης για τη ζωή που μας αξίζει! Θα νικήσουμε!

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή! Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών!».

 
 
 

Απόψεις