Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανοίγουν ξανά θέμα για απελευθέρωση της κάνναβης

-Παρέμβαση στην Βουλή και στο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στο 1 δις ευρώ..

-Παρέμβαση στην Βουλή και στο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στο 1 δις ευρώ ο τζίρος από τις «επενδύσεις» που θα γίνουν.

Νέες συζητήσεις για την απελευθέρωση της χρήσης της ινδικής κάνναβης, σήμερα στην Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την παραγωγή, βιομηχανική επεξεργασία και εξαγωγική εμπορία της φαρμακευτικής εκδοχής της  κάνναβης. Πρωταγωνιστής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που «άνοιξε» το θέμα, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τα … ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είχε και η τοποθέτηση του εισηγητή της Ν.Δ που σημείωσε ότι ο τζίρος από την φαρμακευτική μόνον κάνναβη θα είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

8 στους 10 νέους θα την χρησιμοποιήσουν. Πώς θέλετε να γίνει;

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνοντας θύμισε πως «είμαι εδώ και δεκαετίες οπαδός της αποποινικοποίησης της κάνναβης» ζητώντας «να ελέγξουμε ως πολιτεία την διάθεση και την παραγωγή της». Επανέλαβε την πάγια επιχειρηματολογία του σύμφωνα με την οποία η νομιμοποίηση της κάνναβης θα αποτρέψει την επαφή των νέων ανθρώπων με παράνομους μηχανισμούς. Όπως είπε «το 80% των νέων θα χρησιμοποιήσει μία φορά την κάνναβη θέλετε να γίνει αυτό ελεγχόμενα ή από παράνομα κυκλώματα;». Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε την διεθνή εμπειρία κυρίως από τις ΗΠΑ λέγοντας πως η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα δημιουργήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και θα έχει έτσι «σοβαρό οικονομικό όφελος για την χώρα μας αν πρωτοπορήσουμε». Με βάση πάντα την αμερικανική εμπειρία υποστήριξε πως ανάλογη πρακτική πρέπει να εφαρμοστεί και για την μαριχουάνα. Σημείωσε ότι «η νομιμοποίηση της μαριχουάνας είχα άμεσο θετικό αντίκτυπο στην υγεία» μια και «έχει μειώσει κατά 23% την εξάρτηση από τα οπιοειδή».

Στα εντυπωσιακά στοιχεία της τοποθέτησης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η σύγκριση που επιχείρησε με το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως είπε αν και ο ίδιος δεν είναι οπαδός της ιδιωτικής εκπαίδευση ή μη νομιμοποίηση των ιδιωτικών ΑΕΙ έχει οδηγήσει την  νεολαία σε ανεξέλεγκτα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην χώρα.

Ναι στην αποποινικοποίηση και ο Γ.Βαρουφάκης

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν ο μόνο που τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης. Ανάλογη θέση έλαβε και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως τόνισε «το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών και παράλληλα καμία εμπορευματοποίηση της προσφοράς τους. Και επειδή θα αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται αυτό; Του απαντάμε, όπως γίνεται με την τεκνοθεσία, δεν είναι ποινικοποιημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φτιάχνουμε μια αγορά εμπορίας παιδιών».  Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «η αποποινικοποίηση είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στην μαφία αυτή των εμπόρων των ουσιών και παράλληλα «ξενερώνει» όπως λέει και η νεολαία τους χρήστες, ρίχνοντας την τιμή στο μηδέν. Ούτε καταστολή που συνιστά δώρο στην λούμπεν μαφία, ούτε εμπορευματοποίηση που αποτελεί δώρο για τις πολυεθνικές».

Όσον αφορά πάντως την κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που προωθεί το εν λόγω νομοσχέδιο είναι …τα χρήματα από τις επενδύσεις. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο εισηγητής υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε συγνώμη από τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα Νίκο Καρανίκα επειδή λοδωρούσε τις θέσεις του για την απελευθέρωση της κάνναβης.

Ο επιχειρηματικός τζίρος

Τα κυβερνητικά κίνητρα ανέλυσε ο εισηγητής της Ν.Δ Χρήστος Κέλλας, αφού όπως είπε «η οικονομική διάσταση της ανάπτυξης του νέου αυτού κλάδου αποτυπώνεται στο ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που προτάσσεται ως υπόδειγμα για τη χώρα μας. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η επίδραση της κάνναβης στην αμερικανική οικονομία υπολογίζεται σε 0,5% στο τέλος του 2021 και άνω του 0,6% από το 2024 και μετά». Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε πως  «εκτιμάται ότι η συμβολή της φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μετά από δέκα χρόνια. Το επενδυτικό ενδιαφέρον άλλωστε έχει γίνει αισθητό τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρξαν εκατόν εβδομήντα αιτήσεις, εκ των οποίων εκατόν δέκα έλαβαν έγκριση, ενενήντα τέσσερις πήραν ΦΕΚ, δημοσιεύθηκαν δηλαδή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και άλλα εξήντα σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης».

Ανάλογη εικόνα έδωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Αναφερόμενος στην αρχική ρύθμιση του ζητήματος που έγινε στην θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως επισήμανε «οριοθετήσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις, να υπάρξει καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση και τελική επεξεργασία και διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Για αυτό και σήμερα μπορούμε, επιτέλους, να κάνουμε οργανωμένα, συντεταγμένα, πολιτισμένα, δημοκρατικά τη συζήτηση για ασθενείς και για επενδύσεις». Πρόσθεσε πως «η παρέμβαση αυτή του 2018 έδωσε στη χώρα μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιούργησε ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον». Μάλιστα παράθεσε και αριθμητικά στοιχεία. Όπως είπε «μέχρι τα μέσα του 2019 είχαν κατατεθεί πολλές αιτήσεις -εβδομήντα μία αιτήσεις- επενδυτικών σχεδίων με προϋπολογισμό 852 εκατομμύρια ευρώ και πέντε χιλιάδες προσδοκώμενες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας είχαν αδειοδοτηθεί είκοσι πέντε επιχειρήσεις, δέκα ακόμα βρίσκονταν στο τελικό στάδιο έκδοσης απόφασης αδειοδότησης και περίπου τριάντα στο στάδιο της αξιολόγησης».

Σχετικά θέματα

Απόψεις