Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανασχηματισμός:
Ταχύτερα, σκληρότερα, «σταθερότερα»
στην ίδια ρότα

Δοκιμασμένα στελέχη από την κοινοβουλευτική και υπουργική τους διαδρομή στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών, με θητεία στις μνημονιακές κυβερνήσεις, που..

Δοκιμασμένα στελέχη από την κοινοβουλευτική και υπουργική τους διαδρομή στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών, με θητεία στις μνημονιακές κυβερνήσεις, που έχουν ψηφίσει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και «κερασάκι» στην τούρτα την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Οικονομικών, του Γκίκα Χαρδούβελη, άνθρωπο των τραπεζιτών, αποτελούν το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό στο οποίο προχώρησαν χτες οι Αν. Σαμαράς και Ευαγ. Βενιζέλος.

Ο ανασχηματισμός, το οποίο η κυβέρνηση με την συνδρομή και των ΜΜΕ προσπάθησαν να εμφανίσουν σαν «σαρωτικό», εστιάζοντας στα αρκετά «νέα» πρόσωπα, δεν πρόκειται να επιφέρει καμιά «αλλαγή» στο επίπεδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αφού οι «νέοι» υπουργοί έχουν δώσει ήδη τα διαπιστευτήρια τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, στη στήριξη των αντιδραστικών στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης.

Η δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος, αντανακλά την στρατηγική επιλογή των κυβερνητικών εταίρων να εντείνουν τους ρυθμούς της επιβολής των διαρθρωτικών ανατροπών (εργασιακά, ασφαλιστικό), να συνεχίσουν τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική, τον παραπέρα περιορισμό των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές καθώς και την επίσπευση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης  και θα ακολουθήσει συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αν. Σαμαρά.

Εννέα «νέα» πρόσωπα σε θέση υπουργού

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, που διαδέχτηκε τον Γ. Στουρνάρα, αποτελεί προσωπική επιλογή του Αν. Σαμαρά. Εχει εργαστεί από διευθυντικές θέσεις σε μεγάλους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (Eurobank, Εθνική, Τράπεζα της Ελλάδας), ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού – τραπεζίτη Λ. Παπαδήμου – την περιόδο της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου – καθώς και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (2000 – 2004). Ενόψει των παζαριών για το ελληνικό χρέος που θα ξεκινήσουν στη διάρκεια της θητείας του, πρόκειται πραγματικά για τον «κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση»… Ο τεχνοκράτης, νέος «τσάρος» της οικονομίας για λογαριασμό της κυβέρνησης θα συμμετέχει στα «παζάρια» για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, που θα οδηγήσουν στην επιβολή καινούργιου πακέτου σκληρών μέτρων.

Σε υπουργική θέση, επανήλθε και ο Αν. Λοβέρδος, ο οποίος «ανταμείφθηκε» για την στήριξη της «Ελιάς» και σήμερα μετά τις θητείες του στο υπουργεία Εργασίας και Υγείας, αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου με την πολιτική που θα εφαρμόσει να διαλύσει το σύνολο των κοινωνικών υποδομών. Νέα είσοδος στο υπουργικό συμβούλιο και για τον Μ. Βορίδη που αναλαμβάνει το υπουργείο υγείας, στη θέση του απερχόμενου Αδ. Γεωργίαδη. Τα ακροδεξιά «παιδιά» της κυβέρνησης, άλλαξαν σκυτάλη, προκειμένου να ολοκληρώσουν την σκληρή πολιτική των περικοπών στη νοσοκομειακή περίθαλψη και το φάρμακο.

Επίσης θέση υπουργού αναλαμβάνουν οι Αργ. Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών) και Β. Κικίλιας που αναλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τα δυο στελέχη της ΝΔ «εξαργύρωσαν» την προσήλωση τους στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και τις τηλεοπτικές τους «μονομαχίες». Για τον ίδιους λόγους, «επάξια», κατέλαβε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου η Σ. Βούλτεψη.

Επίσης θέση υπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα πήραν οι Κ.Τασούλας (Πολιτισμού), ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ θεωρείται ένα από τα «πνευματικά παιδιά» – όπως και ο Αν. Σαμαράς – του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Γ. Καρασμάνης θα είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για βουλευτή της ΝΔ που είχε εκφράσεις «διαφωνίες» με το μέτρο για το «γάλα», αλλά τελικά ψήφισε συνολικά τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Υπουργική θέση στο Μακεδονίας – Θράκης κατέλαβε και ο Γ. Ορφανός που στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Ψήφισες τα μέτρα, γίνε υφυπουργός

Επίσης, σε θέσεις υφυπουργού, μπαίνουν έντεκα «νέα» πρόσωπα στην κυβέρνησης που με τη στάση τους, εντός και εκτός του κοινοβουλίου στήριξαν όλες τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές επιλογές της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για τους: Γ. Ντόλιο (Εσωτερικών), Γ. Γιακουμάτο και Οδ. Κωνσταντινόπουλο (εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, Αλ. Δεμερτζόπουλος και Κ. Κουκοδήμο (Παιδείας), Αντ. Γκερέκου (Πολιτισμού), Αντ. Μπέζας και Γ. Πλακιωτάκης (Εργασίας), Κ. Παπακώστα (Υγείας), Γ. Λαμπρόπουλο (Άμυνας),. Τέλος θέση αναπληρωτή υπουργού, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταλαμβάνει ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ποιοι έφυγαν και ποιοι έμειναν

Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος, έμειναν εννέα υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα οι: Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας Θράκης Θ.Καράογλου, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Υπήρξε και μια μετακίνηση, αυτή του Ν. Δένδια, ο οποίος από το Δημοσίας Τάξης πήγε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τους υπουργικούς θώκους τους διατήρησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος (Άμυνας), ο Κ. Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), ο Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), ο Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), ο Μ. Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), ο Χαρ. Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλ. Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μ. Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας) και ο στενέρος συνεργάτης του Αν. Σαμαρά, ο Δ. Σταμάτης (Επικρατείας).

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοινώνει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι:

Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος Υπουργείο Οικονομικών Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης Υπουργείο Άμυνας Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά Υπουργείο Εσωτερικών Υπουργός: Αργ.Ντινόπουλος Υφυπουργός: Λεονταρίδης Υφυπουργός: Γ.Ντόλιος Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Υπουργός: Νίκος Δένδιας Υφυπουργός: Οδ.Κωνσταντινόπουλος Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος Υφυπουργός: Αλ.Δερμετζόπουλος Υφυπουργός: Κ.Κουκοδήμος Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Υπουργός: Κ.Τασούλας Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης Αναπληρωτής υπουργός: Ν.Ταγαράς Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Υπουργός: Γ.Βρούτσης Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου Yφυπουργός: Πλακιωτάκης Υπουργείο Υγείας Υπουργός: Μάκης Βορίδης Υφυπουργός: Κ.Παπακώστα Αναπληρωτής υπουργός: Λ.Γρηγοράκος Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργός: Γ.Καρασμάνης Αναπληρωτής υπουργός: Π.Κουκουλόπουλος Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας Υπουργείο Τουρισμού Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργείο Ναυτιλίας Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης Υπουργός: Γιώργος Ορφανός Υπουργός Επικρατείας  Δημήτρης Σταμάτης Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη

Απόψεις