Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας κατά την οποία υπουργείο Παιδείας και δήμοι (Αθήνας και Γαλατσίου) επέλεξαν να ρισκάρουν την ασφάλεια χιλιάδων μαθητών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων της Γκράβας και «τη διεξαγωγή των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης (Webex) σε όλες τις σχολικές μονάδες (…) μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και τεχνικού ελέγχου».
Είναι η ίδια Διεύθυνση του υπουργείου που την Τρίτη διαβεβαίωνε για την ασφάλεια του συγκροτήματος χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος, χωρίς κανένας τεχνικός φορέας να έχει υπογράψει για την ασφάλεια της εγκατάστασης φυσικού αερίου κι ενώ υπήρχαν αλλεπάλληλα κρούσματα έντονης οσμής αερίου στα σχολεία από τα μέσα Σεπτέμβρη!
Κάτω από την αποφασιστική πίεση των εκπροσώπων γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας επίσης, αποφάσισε τελικά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων της Γκράβας και την έναρξη ελέγχων για την ασφάλειά τους σε σχέση με το θέμα του αερίου.
Ωστόσο και στην πολύωρη συνεδρίαση για το ζήτημα ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο η ολιγωρία και οι παλινωδίες της δημοτικής αρχής γύρω από το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
«Ζήτησα και δεύτερο εξονυχιστικό έλεγχο που διενεργείται αυτή τη στιγμή», είπε για παράδειγμα στην αρχική εισήγησή του ο Δήμαρχος για να τον διαψεύσει μετά από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος της εταιρείας ICON που δήλωσε ότι αύριο θα πάνε για τον πρώτο έλεγχο στο συγκρότημα μετά την κλήση τους από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου!
«Υπάρχουν εταιρείες που θα αναλάβουν τις ευθύνες» είπε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Π. Χαρλαύτης στο πνεύμα του πινγκ πονγκ που παίζεται με το μπαλάκι των ευθυνών εδώ και μια βδομάδα, όμως η μια εταιρεία δεν εμφανίστηκε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της άλλης που ήταν παρών ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να βάλει καμιά υπογραφή αν δεν ελέγξει! Προσπαθούσαν να ισχυριστούν ότι αφού πλέον έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, τα σχολεία είναι ασφαλή κάτι που επίσης όμως δεν επιβεβαίωνε ο τεχνικός της εταιρείας, εφόσον δεν έχει εντοπιστεί από που προέρχεται η οσμή.
«Δεν έχω κανένα έγγραφο από φορέα που να μου λέει ότι το σχολείο πρέπει να κλείσει», είπε ο δήμαρχος Αθήνας στο κλείσιμο επαναλαμβάνοντας την προκλητική στάση που έχει κρατήσει όλες αυτές τις μέρες ότι… «τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν για πλάκα», την ώρα που παραμένει αναπάντητο πώς προκαλείται η οσμή αερίου και που ο δήμαρχος Γαλατσίου είχε είδη ομολογήσει από την Τετάρτη ότι εντοπίστηκε μικρή διαρροή αερίου!
Την αγωνία των γονιών μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας, Μαρίζα Κιτάνη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μια βδομάδα τώρα μας λέτε ότι τα σχολεία των παιδιών μας είναι ασφαλή. Το μόνο που κάνατε είναι να στείλετε τις δυο εταιρείες να ελέγξουν τον εαυτό τους».
Μίλησε ακόμα για το μπαλάκι ευθυνών εδώ και μια βδομάδα, σημειώνοντας: «Μας έχετε τρελάνει κι εμάς και τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς… Βγάζατε δελτία τύπου και λέγατε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, κι αυτό που μυρίζει τι είναι; Πότε θα πάρουμε απάντηση;».
«Πάρτε υπόψη σας 4.000 οικογένειες μια βδομάδα τώρα τι τραβάμε. Κανένας δεν θέλει τηλεκπαίδευση. Καταλαβαίνουμε όμως με όσα έχουν γίνει ότι δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη σε κανέναν», είπε κατόπιν σε νέα παρέμβασή της, ζητώντας από τον δήμαρχο την αναστολή των σχολικών μονάδων μέχρι οι έλεγχοι να πιστοποιήσουν την ασφάλειά τους.
Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και εκπαιδευτικοί από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Η Αθηνά» και «Αριστοτέλης» που καλούνταν να κάνουν μάθημα εδώ και μια βδομάδα και βάλε πάνω σε μια βόμβα. «Προσέξτε παίζουμε με τη φωτιά», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Παυσανίας Τσούλας, γγ της Γ’ ΕΛΜΕ που ήταν παρών την Παρασκευή στο συγκρότημα και είπε ότι ο ελεγκτής της Enaon (της άλλης εταιρείας που εμπλέκεται με το αέριο στην Γκράβα) μίλησε για μικρή διαρροή, πτώση πίεσης και χαλασμένη φλάντζα στο δίκτυο.
«Δίνουμε πανελλαδικές και είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε εκτός των αιθουσών… Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση προς το μέλλον αυτής της χώρας», είπε ο μαθητής από το 21ο ΓΕΛ που μετέφερε την αγωνία των μαθητών στη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι «είμαστε “απροστάτευτοι” και απαιτούμε να έχουμε τη στοιχειώδη ασφάλεια».
«Μας φέρατε ένα ψήφισμα, που είναι σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ακούσαμε από εκπαιδευτικούς γονείς μαθητές. Λέτε ότι θα λειτουργούν τα σχολεία και θα κάνουμε τον ενδελεχή έλεγχο», είπε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζητώντας όπως και οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί: «Αναστολή λειτουργίας. Γιατί μέχρι τώρα, ενώ έχετε την ευθύνη και την αρμοδιότητα, δεν το έχετε κάνει».
Αφού αποκάλυψε την υποτίμηση του προβλήματος από την πλευρά του δήμου και τις παλινωδίες του πρόσθεσε προς τον δήμαρχο: «Εσείς μιλάτε για ένα απαρχαιωμένο -και σωστά, είναι όντως απαρχαιωμένο- σύστημα. Για αυτό το απαρχαιωμένο σύστημα, το οποίο βγάζει οσμή, γιατί δεν έχετε τα αντανακλαστικά να πάρετε άμεσα μέτρα; Γιατί στο τέλος-τέλος ο λογαριασμός θα πιάσει και τον δήμο και την κυβέρνηση, επειδή κρύβονται πίσω από ανευθυνότητες και αρμοδιότητες», είπε και επανέλαβε την ανάγκη αναστολής λειτουργίας των σχολείων «μέχρι να υπάρχουν τα πιστοποιητικά που ζητάνε οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και που απαιτούνται σε μια έννομη πολιτεία για να λειτουργεί ένα σχολείο όταν υπάρχει διαπιστωμένο πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί».
Επιβεβαιώθηκε ότι «όλες οι ανακοινώσεις που βγάλατε και την Παρασκευή και τη Δευτέρα δεν πατούσαν στην πραγματικότητα. Γιατί εσείς διαβεβαιώνατε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, και μάλιστα χωρίς να σας το ζητήσει κανένας, πήρατε πάνω σας την ευθύνη να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία από τη Δευτέρα, να μην τα κλείσετε… Ακόμα και μία στο εκατομμύριο να υπήρχε κίνδυνος, γιατί το κάνατε αυτό; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να παίζετε με τις ζωές των παιδιών;», ρώτησε στην τοποθέτησή του ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τόνισε πως μεγαλώνει η αναξιοπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει ο κόσμος απέναντι στη δημοτική αρχή αφού όλες οι διαβεβαιώσεις που έδινε για την ασφάλεια από την αρχή του προβλήματος δεν ισχύουν και δεν πιστοποιήθηκαν από κανέναν φορέα.
Στο Γαλάτσι
Αντίστοιχες αγωνίες των γονιών και των εκπαιδευτικών μεταφέρθηκαν επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, που συνεδρίασε έκτακτα για το θέμα της Γκράβας, αποκαλύπτοντας επίσης τις παλινωδίες του Δημάρχου που την Τρίτη διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των σχολείων και την Τετάρτη ομολογούσε διαρροή αερίου… ενώ κανένα έγγραφο και καμιά πιστοποίηση δεν δίνονταν για τις εγκαταστάσεις του αερίου στο συγκρότημα.
«Η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία επιβλήθηκε από τους γονείς, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που ήταν στους δρόμους και σας ανάγκασαν», είπε χαρακτηριστικά εκεί ο Φίλιππος Φλουσκούνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ευχαριστώντας τους γονείς που με τις κινητοποιήσεις τους ανέδειξαν το πρόβλημα του… «πάμε κι όπου βγει» και στα σχολεία.
«4.000 παιδιά και 500 εκπαιδευτικοί – είναι μια μικρή πόλη -βρίσκονταν σε κίνδυνο εδώ και πάνω από 20 μέρες (…) και καλούσατε όλοι τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε σχολεία που δεν είναι ασφαλή», είπε η Αννα Αναστασοπούλου, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τόνισε ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων για την έναρξη ελέγχων είναι νίκη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.