Κοινωνία Πολιτική

Ανασχηματισμός φιάσκο: Ο Αποστολάκης δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα» είπε ο Αποστολάκης, που ανακοινώθηκε νωρίτερα για Υπουργός Πολιτικής Προστασίας - Η ανακοίνωση του Μαξίμου μετά το φιάσκο
Μια απίστευτη οπερέτα, με έντονα στοιχεία φαρσοκωμωδίας δικομματικού καβγά, εξελίχτηκε από το πρωί της Τρίτης 31/8 μετά την ανακοίνωση υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, που είχε διατελέσει Υπουργός Εθνικής Αμύνης επί ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν από την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος ο κ.Αποστολάκης – ο οποίος παρουσιάστηκε από το Μαξίμου ως το κεντρικό πρόσωπο αυτού του ανασχηματισμού – ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα αποδεχθεί την “τιμητική”, όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του Μητσοτάκη.
 
Η είδηση αυτή, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δημιουργεί εύλογα σκέψεις γύρω από το επίπεδο της… “επιτελικής” και “άριστης” σοβαρότητας που διέπει τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Αλήθεια: 
  • Όταν ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Αποστολάκη, ο τελευταίος συμφώνησε για να αναλάβει το Υπουργείο;
  • Ο Μητσοτάκης τι ακριβώς είχε εξασφαλίσει σαν συμφωνία του Αποστολάκη ώστε να τον ανακοινώσει για υπουργό;
  • Ο ίδιος ο Αποστολάκης περίμενε τις αντιδράσεις του άλλου κόμματος στο οποίο διετέλεσε στέλεχος της κυβέρνησής του για να καταλάβει ότι εκείνο δεν συναινούσε;… 
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά εκτόξευε μύδρους και κατά Αποστολάκη πως μετά την άρνηση υπουργοποίησης ανακάλυψε ξανά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου για τον οποίο πριν εκτόξευε κατηγορίες που έφταναν μέχρι “εξαγοράς” και “αποστασίας;…
 
Οσον αφορά τα γεγονότα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε γνωστό, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για “εξαγορά” και “αποστασία” πως δεν αποδέχεται «υπό αυτές τις συνθήκες» την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπως μετέδωσε το Open.
 

«Αυτό έγινε – κατά τον Ε.Αποστολάκη –  με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπυοργείο στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται την περασμένη Δευτέρα να ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Κατά την επικοινωνία τους, ο κ. Τσίπρας του είπε ότι μια τέτοια επιλογή, και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο “εντυπώσεων και προσώπων” και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ο κ. Αποστολάκης φέρεται ακολούθως να είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς…

 

Η ανακοίνωση του Μαξίμου μετά το φιάσκο – Κενή η θέση Αποστολάκη

Μετά το φιάσκο και την άρνηση Αποστολάκη σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέδωσε την παρακάτω δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά. Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού. Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οπίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του. Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.

Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.

Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟ από το 2003 έως το 2004.

Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013 παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο. Παρέμεινε στο αξίωμα αυτό έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

 

(Επισκέψεις: 2.884 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend