Πολιτική

Άλλαξαν σκυτάλη και όλα «milk and honey»…

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών είχε απ’ όλα. Χαμόγελα. Φιλοφρονήσεις. Φραστικές κορώνες… Ο Αλέξης Τσίπρας, που πλέον θα εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών, ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του, από εκεί που το άφησαν μαζί. Ο Νίκος Κοτζιάς ακόμα πιο …γενναιόδωρος πρόταξε την πρωθυπουργική «καθοδήγηση».  

Από κοινού έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ιστορική μέρα» αναφερόμενοι στη διαδικασία – παρωδία στην γειτονική ΠΓΔΜ με την οποία εγκρίθηκε η έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση της ΠΓΔΜ ως ευρωατλαντικό προτεκτοράτο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους. 

Πούλησαν και οι δύο, λίγο από «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» – στις δηλώσεις του δεν χρειάζονται έγκριση της Πρεσβείας και του Στέιτ Ντιπάρτεμντ» και συνεχίζουν… Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό οικόπεδο των ΗΠΑ αλλά ο Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν θα αφήσει κανέναν «να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Προώθησαν μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ υπαγορευμένη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά ο Κοτζιάς το εμφάνισε σαν τεράστια «επιτυχία» της κυβέρνησης. 

Τσίπρας και Κοτζιάς λίγα 24ωρα μετά το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Π. Καμμένος «κονταροχτυπήθηκε» με τον πρώην ΥΠΕΞ για τα «μυστικά κονδύλια», βγάζοντας με ελεγχόμενο τρόπο …«άπλυτα» στη φόρα, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, εμφανίστηκαν ως «εξυγιαντές» του καθεστώτος με τις «μαύρες σακούλες»!

Ο Τσίπρας αναβάπτισε τον Κοτζιά, στην  κολυμβήθρα του Σιλωάμ, και ισχυρίστηκε ότι «δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», για να προσθέσει ο Ν. Κοτζιάς: «Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα (…) αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες».

Πέρα από το θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, στο Ιόνιο και ανέφερε: «Η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια. Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η χώρα, σε πρώτο βήμα, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι τα Αντικύθηρα. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτά να γίνει η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Και αυτό θα μας βοηθήσει στην ΑΟΖ». 

Πίσω από τις κορώνες περί δήθεν κυριαρχίας, υπάρχει η δέσμευση που έχουν αναλάβει απέναντι στις πολυεθνικές, για επέκταση της ΑΟΖ αφού αποτελεί το πρώτο βήμα για τη χάραξη τω οικοπέδων στο Ιόνιο που ήδη έχουν παραχωρήσει για έρευνες και εξόρυξη στην αμερικάνικη ExxonMobil και τη Γαλλική Total.

Κατήγγειλαν, λοιπόν το προηγούμενο καθεστώς, τις τωρινές «αθλιότητες» και όλα «μέλι γάλα». Σαν να μην αποτέλεσε η «διαμάχη» Καμμένου – Κοτζιά για το συγκεκριμένο θέμα, η αιτία της εκπαραθύρωσης του δεύτερου από το κυβερνητικό σχήμα… Αλλά είπαμε αλλαγή σκυτάλης. Και στις σκυταλοδρομίες για να πετύχεις πρέπει να υπάρχει συνεργασία και κοινός βηματισμός. Σε αυτό Τσίπρας και Κοτζιάς, με αμερικάνικες «προπονητικές» οδηγίες πέτυχαν… Εξάλλου ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή δήλωσε: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν εκτός από υπουργός και συνεργάτης ένα ανοιχτό βιβλίο εξωτερικής πολιτικής (…) και αυτό που με κάνει να είμαι ευτυχής είναι πως θα έχω τη δυνατότητα να συμβουλεύομαι αυτό το ανοιχτό βιβλίο τακτικά στα κρίσιμα θέματα».

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων Τσίπρα και Κοτζιά

Αλέξης Τσίπρας:

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του και σημείωσε ότι «αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει».

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων «Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»

Νίκος Κοτζιάς: 

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

 «Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε. «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του “Μακεδονικού” με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής και πρόσθεσε: «Κάναμε ένα βήμα μπροστά στο Σκοπιανό. Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές. Και υπάρχει μια παραδοξότητα να έχω παραιτειθεί και να είμαι ευτυχής γιατί κάναμε ένα σημαντικό βήμα».

*Η έκφραση «όλα ”milk and honey” είναι ελεύθερη μετάφραση του δικού μας «κι όλα μέλι γάλα»…

 

(Επισκέψεις: 332 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend